Vége A 80-as Éveknek, De Megyünk Vissza Még 30 Évet A Divatban:

80-as évek hullám úgy tűnik, idén végre lecseng, és visszajönnek a klasszikusabb szabású holmik a boltokba és valószínűleg az utcára is. A szegecsekkel díszített, rockos kabátok, a neon színekben pompázó nadrágok, felsők most egy ideig megint talonba kerülhetnek, és a punkos frizurát sem fogják hihetetlenül javasolni a trendkövető fodrászok, a divatban ugyanis beállt a fordulat, melynek jelmondata akár az is lehetne: 100% nőiesség!

A divatról:

A divat a gazdasági fejlődés egyik hajtóereje, mert az általa befolyásolt területen működő cégek a trend révén haszonra tehetnek szert. Azok a cégek tehát, amelyek jól ismerik a trend működési mechanizmusát és szakértő módon befolyásolni is tudják, nagy profitot nyerhetnek ebből az üzletágból.

A termelés növekedésével a társadalomban egy szabadon elkölthető jövedelemhányad keletkezik, amit a trend felszív, és újra mozgósít egyre inkább gyorsuló ütemben és ez újabb szabadon elkölthető jövedelemrész termelésre készteti a vállalatokat, amivel előnyt szerezhetnek a piaci versenyben. Ez a körforgás egyfolytában újra teremti az igényt és rendszeresen mozgásban tartja a divatot és a trend részén tevékenykedőket.

Hóbortos ruhák Hóbortos ruhák A trend az emberi kultúra része, az önkifejezés egyik eszköze. Az élet rengeteg részén találkozhatunk vele pl. divatja van a tárgyaknak, az öltözködésünkben a ruha, cipő, ékszerek, órák, egyéb kiegészítők megválasztásának, a magatartás formáknak, a szabadidő eltöltésének, az iskolaválasztásnak, a pályaválasztásnak még életcélunk megválasztásában is jelentősége van. Azt, hogy milyen ruhát hordunk, befolyásolja a trend, de egyéniségünk, ízlésünk is meghatározza vagy egyéb indítékok, mint pl. a kényelemre vagy luxusra való törekvés, feltűnési vágy, extravagancia, a megszokottól való eltérés vagy jelenleg a hagyományoshoz való ragaszkodás.

Visszatér az 50-es évek jellemző szabásvonala

Ezúttal a mell és a csípő kap hangsúlyt a sziluettben, visszatérnek a bő szabású, térd alá érő szoknyák. Meglepő, hogy az új irányvonalat most is a Louis Vuitton szabta meg, ahogy történt ez a 80-as évek hullám elindításánál is. A következő szezont bemutató divatshow-juk, akár az ötvenes évek végén is megrendezésre kerülhetett volna, a ruhák annyira jellegzetesen idézték fel a korszakot. A régi-új szabásvonal előretörésével máris változott egy kissé az uralkodó testkép, hiszen a divatmagazinok legfrissebb számaiban már a nádszál vékony modellek helyett. Az átalakult trendek az anyaghasználatra is hatással lesznek, a divatban a kötött holmik újra nagyobb hangsúlyt kaphatnak és megint egyre inkább divatosabb lesz a bőr, sőt a szőrme is. Egy másik visszatérő jelenség leginkább a 20-as évekhez köthető, amely 1. sorban a csipke használatában és fiús vonalvezetésben nyilvánul meg.

 

A Chanel kifutóján bőven akadt példa a garconne-divat feléledésére, de más tervezők is előszeretettel küldtek fiús zakókat, nadrágos összeállításokat a kifutóra. Színekben a mélyebb, sötétebb árnyalatok: a barna, keki, fekete dominálnak ezután, de természetesen a fehér és a vörös is divatszínnek számít ezután. A minta jelentősége visszaszorul, de new look hatására úgy tűnik, a florális motívumok felerősödnek, illetve a kockás idén is bármikor bevethető lesz.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!