Úgy Érzed, Hogy Nem Érdemled Meg A Párodat? 9 Jel, Hogy Túl Alacsony Az Önbecsülésed:

Mit jelent az önbecsülés? Az a felfogás, amit magadról alkotsz. Milyen személyes véleményeket vallasz magadról? Hogyan látod magadat? Hogyan érzel magaddal kapcsolatban? Milyen a viszonyod a kételyekhez és a félelemhez? Hogyan tükröződik mindez a másokkal való kapcsolatodban?

 

Mik az alacsony önértékelés tünetei egy kapcsolatban? Néhány példa az alacsony önértékeléssel kapcsolatos viselkedésre egy párkapcsolatban: ragaszkodsz a partneredhez, azt hiszed, hogy túl jó hozzád, azt hiszed, hogy szívességet tett vagy tesz azzal, hogy szeret téged, túlságosan birtokló vagy vele kapcsolatban, hatalmas félelem a partnered elvesztésétől stb.

 

Veled született érzés, hogy megérdemled, hogy tiszteljenek és jól bánjanak veled? Visszariadsz attól, hogy megmutasd valódi énedet a kapcsolataidban, mert attól félsz, hogy a partnered elmenekül és elhagy, ha megismer téged? Más szóval, vannak-e finom elhagyatottsági problémáid a kapcsolatokban? Mik az alacsony önbecsülés tünetei a párkapcsolatban? Íme a válaszok:

 

Az alacsony önértékelés 9 jele egy kapcsolatban

 

1. Mindent túlságosan magadra veszel

 

Milyen érzés alacsony önbecsüléssel járni valakivel? Mindent túlságosan magára vesznek, félnek a kritikától, és így az emberi interakcióktól is. Többnyire introvertáltak, és soha nem akarnak nagyobb döntéseket hozni.

 

Az alacsony önbecsülés jelei a nőknél akkor a legészrevehetőbbek, ha egy megjegyzés negatív hatást vált ki a partnerükből, miközben nem is nekik szólt. Hasonlóképpen, a társas helyzetek elkerülése az ítélkezéstől/kritikától való félelem miatt lehet az alacsony önbecsülés egyik jele egy férfinál.

 

2. Túl sok bocsánatkérés

 

A túlzott bocsánatkérés az alacsony önbizalom következménye. Nézzünk egy olyan esetet, amelyben túl sokáig beszéltél az érzéseidről, és a partnered türelmesen végighallgatott. Ilyen helyzetben ne mondd azt, hogy “nagyon sajnálom, sokáig fecsegtem”. Csak annyit mondj: “Hálás vagyok neked, hogy ilyen jó hallgatóság vagy. Nagyra értékelem a türelmedet. Köszönöm, hogy teret adtál”. Így dolgozhatsz az alacsony önbecsülésed párkapcsolati tünetein.

 

3. Azt gondolod, hogy nem vagy méltó a partneredhez.

 

Olyan hurkokba keveredsz, mint például: “Nem érdemlem meg a partneremet, és túl jó hozzám. Biztos szerencsém volt. Hogy eshetett belém egy ilyen csodálatos ember, mint ő? Az alacsony önbecsülés tüneteit mutatom a kapcsolatban?”. Mindezek annak a jelei, hogy az alacsony önbecsülés tönkreteszi a kapcsolatodat.

 

Ezek az imposztor-szindróma klasszikus tünetei, amikor az emberek elhagyatottsági és egészségtelen kötődési problémákkal küzdenek. A partnerük túlértékelése és az elvesztésétől való félelem hajtja az ilyen embereket. Ez az alacsony önértékelés egyik tünete a párkapcsolatban.

 

4. Önbizalomhiány

 

Ha mindent túlelemez és erősen kritikus önmagával szemben, az az alacsony önértékelés jelei lehetnek egy nőnél. Vagy ha mindig az elégtelenség érzése terheli, ez lehet az alacsony önértékelés egyik jele egy férfinál.

 

5. Társfüggőség

 

Az alacsony önbecsülés tünetei egy kapcsolatban lehetnek olyan mondatok, mint például: “Kérlek, ne hagyj el. Nem tudom elképzelni az életemet nélküled. Te vagy a mindenem. Ha elveszítelek, magamat is elveszítem. Nem tudom, hogyan tudnék létezni egy olyan világban, ahol nem szeretsz engem”. Mindezek a társfüggő kapcsolat jelei.

 

Az alacsony önbecsülés gyakran vezethet ahhoz, hogy a kapcsolat társfüggővé válik, ami azt jelenti, hogy az egyik partner még csak el sem tudná képzelni az identitását a partnerétől különállónak. Nehéz randizni az ilyen emberekkel, mert túlságosan belebonyolódnak ebbe a személyiségjegybe, és hamar társfüggővé válnak. Partnerként őszintén meg kell dicsérni és értékelni őket, támogatni kell őket, és megpróbáljuk beléjük nevelni a függetlenséget.

 

6. Az eredmények lekicsinylése

 

Elutasítod a bókokat, és nem tudod, hogyan reagálj rájuk? Tudat alatt úgy gondolod, hogy méltatlan vagy a dicséretre? Alacsonyabb rendűnek érzed magad másoknál, és úgy érzed, hogy nem értél el semmit az életben? Ha igen, akkor az alacsony önbecsülés tüneteit mutathatja a párkapcsolatodban.

 

Engedj az öngondoskodásnak és az önszeretetnek. Ne keress érvényesítést másoktól. Fogadd el, hogy mindannyian emberek vagyunk, és ezért hibásak, ne várd el a tökéletességet. Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, miközben igyekezz fejlődni.

 

7. Kábítószerrel való visszaélés

 

Ha túlzottan iszol, dohányzol vagy más tudatmódosító szereket használsz, az is lehet példa arra, hogy az alacsony önbecsülésed szabotálja a kapcsolataidat. Az alacsony önbecsülés nem csak görnyedő testbeszédben, körömrágásban vagy bőrpiszkálásban nyilvánul meg, hanem anyaggal való visszaélésben is. Egy olyan személy számára, aki nem érzi jól magát a bőrében, a drogok vagy az alkohol a klasszikus menekülési útvonal, hogy magabiztosabbnak és a kortárscsoportokban elfogadottabbnak érezze magát.

 

Valójában a kutatások rámutatnak arra, hogy a magas önértékeléssel rendelkező emberek kevésbé hajlamosak a kábítószerrel való visszaélésre, az alacsony önértékeléssel rendelkezők pedig nagyobb hajlamot mutatnak a kábítószerrel való visszaélésre. Emellett a kábítószerek fogyasztása tovább csökkentheti az ember önbecsülését. Ezért az alacsony önbecsülés párkapcsolati tünetei összefüggnek a kábítószerrel való visszaéléssel.

 

8. Küzdelem a határokkal

 

Amikor egy személy küszködik a határok felállításával, az példa lehet arra, hogy az alacsony önbecsülés szabotálja a kapcsolatokat. Mi történik, ha nem állítunk határokat? Nem vagy képes nemet mondani. Nem tudsz kiállni magadért, mert félsz a konfrontációtól. Mások igényeit a sajátod fölé helyezed. Nem vagy képes gondoskodni magadról, szeretni magadat vagy kapcsolatot teremteni önmagaddal. Ezért nagyon fontos, hogy érzelmi határokat szabjunk a kapcsolatokban.

 

9. Erős kritikusság

 

A bántalmazó kapcsolatok gyakran erodálják az önbecsülést. Az erősen kritikus partnerek, azok, akik viccelődnek a partnerükkel, és megpróbálják nyilvánosan lealacsonyítani őket, az alacsony önértékelés tüneteit mutatják egy kapcsolatban. Ez kihatással lehet a kapcsolatra azáltal, hogy mindenki számára tojáshéjon járó helyzetet eredményez.

 

Ha tehát olyan valaki vagy, aki erősen kritikus a körülötted lévőkkel szemben, lehet, hogy mindez annak a tükörképe, hogy mennyire vagy kritikus önmagaddal szemben. Tehát az a kapcsolat, ami alacsony önbecsülést okoz benned, az a saját magaddal való kapcsolatod. Mi a kiváltó oka? Ezek sokfélék lehetnek, a gyermekkori vagy párkapcsolati traumáktól kezdve a személyiségtípuson, a neveltetésen és a gondolkodásmódon át.

Úgy Érzed, Hogy Nem Érdemled Meg A Párodat 9 Jel, Hogy Túl Alacsony Az Önbecsülésed

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!