Tudtad-e, Hogy A Szelfizésnek Van 7 Nagyon Fontos Előnye? Így Segíti A Lelki És Testi Jólétedet:

Hajlamosak vagyunk a szelfiket a hiúsággal vagy az alacsony önbecsülés kompenzálásának szükségességével összekapcsolni. A tudomány szerint azonban ez nem mindig helytálló. A kutatók felfedezték, hogy az önarcképek hatékony eszközei lehetnek az egészségügynek. És hogy ez a fajta önszeretet valójában segíthet megvédeni a mentális és fizikai jólétet.

 

8 mentális és testi előny, amiért megéri gyakran szelfizned:

 

Fel lehet fedezni a betegségeket.

 

A kutatók megállapították, hogy az önarcképek segíthetnek az egészségügyi szakembereknek az esetleges szívbetegségek azonosításában. A tanulmány szerint bizonyos arcvonások összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek fokozott kockázatával.

 

A profilképek mesterséges intelligencián való lefuttatása pedig olyan algoritmusokat eredményezett, amelyek helyesen azonosították a szív- és érrendszeri betegségek meglétét. A tanulmány még korai stádiumban van, de a kutatók úgy vélik, hogy a szelfik és a mesterséges intelligencia által támogatott módszerek használata egyszerű és hatékony szűrőeszköz lehet.

 

Ez nem feltétlenül nárcizmus, hanem öngondoskodás.

 

Egy másik tanulmány szerint a szelfik segítettek az embereknek abban, hogy “szünetet” tartsanak, és jobban odafigyeljenek a napjukra. Az egyik résztvevő így nyilatkozott: “A munkám egy nagyon stresszes szerepkör volt… Voltak napok, amikor szinte levegőt sem vettem”. A fotózás olyan volt, mint egy kis friss levegő, amely lehetővé tette számukra, hogy valami mást tapasztaljanak meg.

 

Másoknak célt és sikerélményt adott. “Arra ösztönöz, hogy néha kimozduljak otthonról, amikor csak ülhetnék a fenekemen egy csésze teával.” És egy napnyi lefelé nézés vagy görnyedtség után egy szelfi kedvéért felnézni jót tehet a testtartásnak. Arra is rákényszerít, hogy megállj és körülnézz – például amikor a környezetedet nézed, hogy hátteret vagy tárgyat találj, amivel fotózkodhatsz.

 

Javíthatják az ember hangulatát.

 

Egy másik kutatócsoport olyan résztvevőket vizsgált, akik több héten keresztül minden nap mosolygós szelfiket készítettek. És az alanyok arról számoltak be, hogy még a fotóhoz készült műmosolyuk is javította a hangulatukat.

 

A szelfik elküldése a barátaiknak vagy szeretteiknek szintén boldogsághullámot keltett. Az egyik résztvevő például elküldött a kedvesének néhány képet arról, hogy mit csinál a nap folyamán, és az érdeklődése és a pozitív reakciói közös izgalomba hozták őket.

 

Magabiztosabbá tehet.

 

Ha rendszeresen készítesz magadról képeket, az jó érzéssel és nagyobb önbizalommal tölthet el a saját képed és tested iránt. Egy tanulmány szerint a szelfiket készítők vonzóbbnak és szimpatikusabbnak érzik magukat, mint azok, akik nem készítenek.

 

Segíthetnek az önreflexióban.

 

A napi szelfik egy módja lehet a személyes fejlődés megörökítésének. Az egyik résztvevő például személyes válságon ment keresztül, és az akkori fotóinak visszanézése segített neki elgondolkodni azon, hogyan változott. Tanúja volt annak, hogyan élte túl lassan a “sötét napokat”, és még a képek elemei – például a fény és a színek – is emlékeztették őt a fényes pillanatokra.

 

Segíthet a társas kapcsolatok kialakításában vagy fenntartásában.

 

A szelfik közzététele a közösségi médiában segített néhány embernek kapcsolatokat felfedezni, beszélgetéseket kezdeményezni és támogató csoportokat találni. A friss nyugdíjasok például úgy érezték, hogy az általuk megosztott fotókhoz fűzött kommentek azokat a valódi beszélgetéseket szimulálják, amelyeket akkor folytattak, amikor még az irodában dolgoztak.

 

A szelfik a különleges emlékek megörökítésének eszközei is.

 

A nosztalgia jót tesz a mentális egészségünknek, és segít lendületet adni az életünknek. Mindezek a szelfik néhány hónap vagy év múlva “emlékként” fognak felbukkanni a közösségi média alkalmazásainkban. És ahogyan egy ember fogalmaz: “Jó érzés visszagörgetni és megnézni a szép emlékeket. Tudod, hogy az általad készített fotóhoz pozitív emlék fog kapcsolódni”.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!