Te Milyen Színekbe Szeretsz Öltözködni? Ezt Jelentik A Színek A Pszichológiában:

David Zyla stylist és a Color Your Style című könyv szerzője szerint: “Még ha a ruhatárad tele is van különböző színű és árnyalatú ruhákkal, mindig van olyan szín, amelyet jobban preferálsz, mert abban érzed magad kényelmesebben és magabiztosabban. Ez az a szín, amely tükrözi a karakteredet”.

Számos szakértő megállapításainak áttekintése után megmutatjuk, hogyan jellemez téged a kedvenc színed a környezeted szemében:


1. Fekete

“A fekete egy olyan szín, amelyet komolyan vesznek” – mondja egy divat- és stílusszakértő, Karen Haller.

Valóban, a pszichológiai kutatások szerint a fekete színt mások a presztízs, a hatalom, a komolyság és az intelligencia jelzőjeként érzékelik. Ezért számos európai egyetemen a diplomaosztó köpeny színe fekete.

Azok az emberek, akik inkább fekete ruhát viselnek, ambiciózusak, céltudatosak, de érzékenyek is. Rendszerint érzelmesek és könnyen izgathatók, bár ezt gyakran igyekeznek leplezni. A fekete szín segít nekik abban, hogy a környezetük figyelmét a külsejükről a személyiségükre irányítsák át, hiszen számukra az ember belső tulajdonságai a legfontosabbak.

2. Barna

A barna a föld színe, valami megbízható, erős és stabil dolog színe. Így érzékelik mások azokat az embereket, akik gyakran viselnek barna színt és annak árnyalatait.

A barna színt szívesen viselő emberek kissé konzervatívak, tisztelik az idősebbeket, és mindig mindenben a békét, a stabilitást és az erőt keresik. Egy barna ruhás lány vagy egy barna kabátos férfi megbízható, intelligens és racionális ember benyomását kelti.

3. Kék

Lisa Johnson Mandell újságíró és pszichológus írta: “A kék a legjobb szín, amit egy interjúra érdemes felvenni, mert magabiztosságot és megbízhatóságot sugároz. Ezért sok munkaruha vagy üzleti öltöny kék színű”.

A Brit Columbia Egyetem tudósai tanulmányt tartottak a színek hatásáról, és megállapították, hogy a kék sötétebb árnyalatai nyugtató hatásúak. Az emberek hajlamosak a kék színt az intelligenciával, a bizalommal, a hatékonysággal és a nyugalommal társítani.

A kék árnyalatú ruházatot gyakran választják a kedves, szimpatikus, udvarias, sőt a félénk emberek is. Ahogy a pszichológusok mondják, a kék színű emberből csodálatos szülő vagy példamutató munkás lesz. A nyugalom és a kiegyensúlyozottság a két leggyakoribb tulajdonság, amelyekkel az ilyen típusú emberek találkoznak.

4. Zöld

Az Amszterdami Egyetem tudósai szerint a zöld szín fenntartja a jó hangulatot benned és a környezetedben. “A zöld szín kellemessége a természettel való rokonságából ered, ami a béke és az elégedettség érzését váltja ki” – mondja Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója és a More Alive With Color’ című könyv szerzője.

A zöldet kedvelők aktív, közéleti életet élnek, mindig jó környéken laknak, és anyagilag stabilak. Emellett gondoskodóak, kedvesek és lágy szívűek.

5. Lila

A múltban a lila gyakran a királyi családot és a magasabb társadalmat jelképezte. Kifinomultságot, gazdagságot és luxust jelentett. Kleopátra köztudottan megőrült a lila színért. Ezekben az időkben csak a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy a lila ilyen árnyalatait viseljék.

Ma a lila szín, ha ruházatban viselik, kreativitást, éleslátást és a művészet szeretetét jelzi.

A szakértők szerint a lilát viselő emberek érzelmesek és érzékenyek. Álmodozóak, szenvedélyesek és szeretik a misztikumot. Ezek az emberek arról is ismertek, hogy kiszámíthatatlanok, és a velük való foglalkozás egyszerre lehet könnyű és nehéz.

6. Piros

“A vörös a szenvedély és a hatalom színe. Ezt a színt kell előnyben részesítened, ha meg akarsz győzni vagy le akarsz nyűgözni valakit” – mondja Kenny Frimpong, az Eredi Pisano olasz férfiruha márka vezetője.

A piros minden élénk árnyalata felhívja a figyelmet a viselőjére. Az emberek hajlamosak az élénk színt az energiával, a mozgással és az izgalommal társítani. A Rochesteri Egyetem pszichológusai megállapították, hogy a férfiak jobban vonzódnak a rubin árnyalatot viselő nőkhöz. “A vörös szín a férfiak számára stimuláló hatású” – mondja Abby Calisch, a virginiai Norfolkban található Eastern Virginia Medical School pszichológiaprofesszora.

Azok, akik gyakran viselnek pirosat, élénkek, könnyen izgathatók, kissé egocentrikusak és függőségre is hajlamosak.

7. Sárga

A sárga a boldogság, a nap és a nevetés színe. Tanulmányok szerint a sárga szín fokozza a szerotonin termelődését az agyban, felgyorsítja az anyagcserét, és feldobja a hangulatát mindazoknak, akik körülötte vannak.

Emellett a sárga szín növeli a koncentrációt és a figyelmet, ezért gyakran használják óriásplakátokon, reklámhelyeken, útjelző táblákon és utcasorokon.

A szakértők szerint a sárga árnyalatait a ruházatban gyakran használják az aktív, kreatív és függő emberek. Ők fényes álmodozók és kalandorok, akik készen állnak a felfedezésre és a hódításra.

8. Fehér

A fehér a szabadság, a tisztaság, az ártatlanság és az egyszerűség szimbóluma. Ezért sokan döntenek úgy, hogy valami fehéret vásárolnak, amikor valami újat kezdenek az életükben, vagy új fejezetbe lépnek.

A fehér szín megbízható embereket vonz, akik szeretik a szabadságot és optimistán tekintenek az életre. Ezek az emberek mindenben nagyon rendezettek és szervezettek, szeretik az új kezdeteket és a tökéletességre törekszenek. Általánosságban elmondható, hogy a fehér színt sokféle személyiségtípus viselheti. Ez egy semleges szín, amely ritkán taszít el másokat.

9. Rózsaszín

Az élénk rózsaszín a kacér lányok színe, de a gyerekek szekrényében vagy a Barbie babákon is találkozhatunk vele. Az érettebb korosztály számára azonban a rózsaszín lágyabb, gyengédebb árnyalatai előnyösebbek, mivel ezek képviselik a végső nőiességet.

A lágy rózsaszínt nyugodtnak, melegnek és nőiesnek tartják, és az egyik legerősebb nyugtatónak számít. Ezért egyes börtönökben a falakat rózsaszín árnyalatokra festik, hogy csökkentsék az agresszió mértékét.

A pszichológusok szerint a rózsaszínt szerető emberek romantikusak, optimisták és önérzetesek (a jó értelemben vett). Általában olyan emberek, akik a kedvességet és a kényelmet mindenek felett értékelik.

10. Narancssárga

A narancssárga mindig vidám bulihangulatot ad a légkörnek, ráadásul meleg és opportunista szín. Emellett vidám, kreatív és vonzó.

Akik szeretik a narancssárgát viselni, azok optimisták, energikusak és vidámak, és vágynak a változásra. Bár kissé hóbortos emberek lehetnek, mégis ambiciózusak és megfontoltak.

11. Szürke

Ahogy a stylistok szeretik mondani, a szürke az egyensúly színe, nem sötét és nem világos. Ha valakinek sok szürke ruhája van, az általában azt jelenti, hogy láthatatlan akar maradni.

A szürke és árnyalatai a nyugalmat, a dimenzionáltságot és az érettséget jelképezik. Sok középkorú férfi szürke öltönyt, az idősebb korú nők pedig szürke ruhát viselnek.

Mivel ez egy semleges szín, rendkívül nehéz jellemezni azt a személyt, aki ezt preferálja. Ők lehetnek a szabályokat csendben betartani kész szürke egér, valamint megfontolt, alacsony érzelmű és kategorikus személy. A legtöbb esetben azonban a szürkét kedvelő személy olyan, aki nem szereti felhívni magára a figyelmet, és igyekszik semleges maradni.

Te Milyen Színekbe Szeretsz Öltözködni Ezt Jelentik A Színek A Pszichológiában(3)

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!