Te Ismered A Hajhullás Okait? Ez A 8 Tényező Állhat Mögötte:

Általában naponta száz körüli hajszál elvesztését tekinthetjük normálisnak. Ha ennél nagyobb mértékű a hajhullás, esetleg nem nő vissza a haj, vagy kopasz foltok bukkannak fel, akkor javasolt szakemberrel kivizsgáltatni magunkat, mivel hajhullásunk okai valószínűleg komolyabbak mint vártuk.

 
hajhullás_okai

A hajhullás komoly esztétikai kihívást jelent, amely erősen csökkentheti az érintettek önbizalmát. Másrészt egyes esetekben jelenleg ez a tünet hívhatja fel a figyelmet arra, hogy valami nem működik optimálisan a szervezetünkben, tehát semmiféleképpen sem szabad félvállról venni a problémát. A trichológus, vagyis a hajgyógyász az a szakember, aki az okok kiderítésében és magában a kezelésben egyaránt segítséget nyújthat, továbbá betegség gyanúja esetén el tudja irányítani a pácienst a tökéletes szakorvoshoz.

Konkrétan ezek lehetnek a hajhullás okai:

hajhullás_okai_gombásfertőzés

1. Gombás fertőzés:

A gombáknak több ezer fajtájuk van. Túlnyomó többségük ártalmatlan, de akad jó pár olyan is, mely fertőzést okoz az emberi szervezetben. A Tinea capitis például a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése. Onnan elképzelhető felismerni ezt a fajta problémát, hogy a hajunk jellegzetes kör alakú foltokban kezd el hullani és a hajszálak és egyenletes távolságokban töredeznek le.

A gombás fertőzésnek három különféle típusát elképzelhető megkülönböztetni:
– Felületes gombás fertőzés, amelynek esetén a kihullott haj helyén száraz és nem gyulladt foltok jelennek meg. A kihullott haj helyén pedig fekete pontok maradnak a fejbőrünkön.
– Apró piros pattanások bukkannak fel a fejbőrön, amelyek később kipikellyesednek és a haj kihullik. Majdnem minden esetben gyermekkorban jelentkezik a probléma.
– Sárgás, kérges, csésze alakú lerakodás jellemzi, amely a hajakat körbeveszi. A lerakodás eltávolítása után jellegzetes hegeket találhatunk alatta, amelyek tartósak lehetnek a gyógyulás után is. Főleg csecsemő és kisgyermekkorúakat érint a probléma, valamint 3. világbeli országokat. Fejlett országokban hihetetlenül ritka.

Bármelyik esettel is találkozunk, feltétlenül érdemes egy doktor felkeresése a teljes és egészséges gyógyuláshoz.

hajhullás_okai_stressz

2. Stressz:

Nem kell bemutatni, ugyanis a hajhullás okai közül ez az amiről már mindenki egészen biztosan hallott. Magától értetődőnek tartjuk, hogy a stressz a mai rohanó világunk elengedhetetlen tényezőjévé vált. Kevés mértékben segíti a probléma megoldókészségünket, valamint a hatékonyságunkat, viszont hosszú távon és nagymértékben képes tönkre tenni minket.

A stresszes hajhullás legsűrűbben előforduló alakja főként nőknél, a teljes szervezetet érő stressz után pár hónappal jelentkezik. Okozhatja magas láz, krónikus betegség, szülés, súlyos fertőzések vagy pszichológiai stressz. A behatást követően a hajszálak nyugalmi állapotba kerülnek, növekedésük lelassul, ezután hullani kezdenek. A fokozott hajvesztés általában 6-8 hónapig tart, s legtöbbször magától megszűnik. Ez esetben a haj hullása már azt jelenti, hogy új haj indult növekedésnek a régi alatt.

Súlyosabb tüneteket okoz a rendszeres idegeskedés és túlterheltség hatására kialakuló, immunbetegség szerű alopecia areata. Az autoimmun bőrbetegség következményeként a fehérvérsejtek megtámadják a hajtüszőket, s a haj kiterjedt foltokban hullani kezd. A tünetek átterjedhetnek a test maradék részére is, a szemöldök, arcszőrzet, vagy akár a testszőrzet hullását okozva. Az esetek túlnyomó részében az érintettek maguktól meggyógyulnak, s a szőrzet a teljes felületen újra növekedésnek indul.

A stresszes hajhullás legradikálisabb fajtája, amikor az érintett a saját haját tépi ki. Ennek a mögött rendszerint pszichés probléma áll. A beteg a stressznyomás alatt, feszültséglevezetésként tépkedi ki hajszálait, s gyakorta nincs is tudatában cselekedetének. Sűrűn fordul elő, hogy a domináns kéz oldalán a fejbőr kopaszodik, foltosodik. Amint felismerésre kerül a kártékony tevékenység, egyből szakember segítségét kell kérni, hogy segítsen felderíteni a stressz okát.

hajhullás_okai_hormonok

3. Hormonális okok:

A fokozott hajvesztés mögött sűrűn hormonális probléma húzódik, így célszerű ez irányba is vizsgálatokat végeztetni. Ekkor egyszerű vérvételre van szükség, amellyel ellenőrzik többek között a TSH, a prolaktin, a férfi és a női nemi hormonok, valamint a vércukor és az inzulin szintjét. A magas tesztoszteronszint sűrűn okoz androgéntípusú hajhullást, így mindenképp javasolt ellenőriztetni a szintjét.

hajhullás_okai_gyógyszer_mellékhatások

4. Gyógyszer mellékhatás:

A gyógyszerek hatóanyaga beleavatkozik a hajnövekedés normális ciklusába. Az anagén fázisban, amely 3-4 évig tart, a haj növekszik. A mintegy 3 hónapig tartó telogén fázisban pihen a haj, ezután a fázis végén kihullik, és új nő a helyébe. A gyógyszerek mindkét fázisban hathatnak. A hajhullás súlyossága a gyógyszer típusától és az adagolástól függ, de befolyásolja a beteg egyéni érzékenysége is.

Az alábbi gyógyszertípusok mellékhatásai között jelzik a hajhullást a gyógyszergyártók:

– antibiotikumok és gombaölő szerek
– antidepresszánsok
– fogamzásgátlók
– vérrögösödés elleni szerek
– koleszterincsökkentők
– immunrendszert elnyomó gyógyszerek
– emlőrák elleni gyógyszerek
– epilepszia ellen szerek
– vérnyomáscsökkentők
– hormonpótló szerek
– nem szteroid gyulladáscsökkentők
– Parkinson-kór elleni szerek
– szteroidok
– pajzsmirigy-gyógyszerek
– fogyasztótabletták

hajhullás_okai_gyulladás

5. Rejtett gyulladásos betegségek:

Ilyen esetben általában nem a hajhullás az egyedüli tünet, többek között fáradékonyság vagy jelenleg hőemelkedés is jelezheti a lappangó gyulladást, javasolt viszont minél előbb fényt deríteni a probléma forrására, hosszú távon ugyanis még komolyabb egészségügyi következményekkel járhat. A tünetek közé tartozhat a hajhulláson kívül az immunrendszer legyengülése, az, ha gyakrabban érintenek a fertőzéses megbetegedések, és nehezebben is gyógyulsz, hőemelkedés is elképzelhető, emellett jellemzők a bőrtünetek, továbbá az aluszékonyság, fáradtság, levertség.

Igen gyakori, hogy fogászati góc okozza a problémákat, akár egy szuvas fog, akár egy ki nem bújt bölcsességfog, gyulladt foggyökér, ciszta vagy fogágybetegség formájában, de felső légúti gyulladás, például arcüreg- vagy mandulagyulladás is állhat a háttérben.

A góc előfordulási helye érintheti az emésztő- és kiválasztórendszert, például a vesét, az epe- vagy a húgyhólyagot, de nőgyógyászati probléma, például petefészek-gyulladás is állhat a háttérben. Arra, hogy pontosan mi a baj, góckutatás világíthat rá, mely számos különböző vizsgálatot magában foglal, a fogászati szűréstől és panorámaröntgentől kezdve a fül-orr-gégészeti szűrésen át a nőgyógyászati vizsgálatig és a hasi ultrahangig.

6. Hajápolási szokások

Szakemberek szerint nemcsak a samponok, és a különféle, vegyszereket tartalmazó hajápolási termékek felelősek a hajszálak minőségi romlásáért, pusztulásáért, hanem például a festékek is, amelyek rengeteg esetben reakcióba lépnek a dohányzáskor felszabaduló nikotinnal, vagy a levegőben terjengő mérgező anyagokkal. Erről viszont a szépségiparban nem szeretnek beszélni, mivel ki akarna dollármilliókat veszíteni.

Nemrég egy Leeds-i székhelyű cég, a Company Green Chemicals figyelmeztetést adott ki, miszerint a hajfestés igencsak veszélyes elképzelhető, akár rákot is előidézhet, még akkor, ha egy ideje nem festettük be a hajkoronánkat, mivel ezek a káros összetevők évekig is beivódhatnak a fejbőrbe, ahol komoly pusztítás mehet végbe.

Ha már beszínezted a hajadat, akkor figyelmedbe ajánljuk egy korábbi cikkünket, amiben megmutatjuk, hogyan tarthatod éppen és egészségesen a színezett hajadat:

hajhullás_okai_tápanyag_hiány

7. Tápanyag Hiány:

A szervezet tökéletes működéséhez elengedhetetlen a kívánt mennyiségű, napi rendszerességű vitaminbevitel. Amennyiben ez nem biztosított, különféle betegségek szerepelhetnek, melyek egyik tünete elképzelhető például a normálistól eltérő mennyiségű hajvesztés. Persze, az erős hajhullás sem feltétlenül jelent már kialakult betegséget, a legtöbb esetben a szervezet így hívja fel a figyelmet arra, hogy valamiből hiány van.

A hajhullással összefüggésben lévő vitamin a B12 és a vas. Különösen a vegetáriánusoknak és a növényi alapú étkezést követőknek javasolt odafigyelni erre, hiszen a B12 növényi eredetű élelmiszerben nincs meg, csupán állati fehérjéből elképzelhető felvenni. Pótlása hihetetlenül fontos, hiszen elengedhetetlen a vörösvérsejtek képzéséhez és a hemoglobin-szintézishez. Ez biztosítja a tökéletes proteinmennyiség jelenlétét, ami a hajszálak minőségéért felelős. Naponta minimum 120 gramm B12-vitamin bevitele ajánlott, amit májból, egyéb húsféléből és halból elképzelhető felvenni.

8. Pajzsmirigy gondok:

A pajzsmirigyzavarok könnyen okozhatnak magas tesztoszteronszintet, ám ez nem törvényszerű. A probléma ennek hiányában is vezethet hajhulláshoz, legyen szó akár alul-, akár túlműködésről. A betegség járhat még menstruációs panaszokkal, a testsúly változásaival, meddőséggel, csökkent hideg- vagy meleg tűréssel, szapora vagy épp lassú pulzussal. Szerencsére az állapot legtöbbször gyógyszeres úton orvosolható, ám olykor szükség elképzelhető izotópos kezelésre, esetleg műtétre is.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!