Te Észreveszed Azt, Ha Valaki Hazudik Neked? Erre A 9 Dologra Kell Odafigyelned:

Annak ellenére, hogy könnyebb hazudni, ha nem látjuk azt, akit meg akarunk téveszteni, a hazugságok 79%-át szemtől szemben mondjuk el. Az esetek 51%-ában a barátainknak, 21%-ában pedig a családunknak hazudunk.

 

Van még néhány dolog, amit valószínűleg nem tudtál magadról és a hazugság művészetéről.

 

1. A kisgyerekek már 2 éves koruktól elkezdenek hazudni.

 

Ha azt hitted, hogy a kisgyerekek túl kicsik ahhoz, hogy hazudjanak, akkor van egy hírem a számodra. Arról számoltak be a kutatók, hogy a gyerekek már 2 éves kortól elkezdik ezt tenni. A kísérlet azt mutatta, hogy rendszeresen hazudik már a:

  • a 2 évesek 25%-a
  • a 3 évesek 50%-a
  • a 4 évesek 80%-a

 

Ne ítélkezz felettük! Ez a kognitív rendszerük fejlesztésének része, és ez normális. Csak ne felejtsd el bátorítani őket az őszinteségre.

 

2. Amikor hazudunk, kitágulnak a pupilláink.

 

Sokan úgy gondolják, hogy ha valakinek a szemébe nézünk, akkor kideríthetjük, hogy igazat mond-e. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a pupillatágulás jelezheti a megtévesztést. Az idegrendszerünk szabályozza a pupillák méretét, és amikor a pupillák kitágulnak, az azt jelenti, hogy a kognitív igénybevétel megnő, és a hazugok általában ezt az igénybevételt tapasztalják.

 

3. Nincs olyan hazugságvizsgáló, amely valóban működik.

 

A szószólók azt állítják, hogy a poligráfos tesztek 80% és 90% közötti pontosságúak. Valójában a Nemzeti Kutatási Tanács nem talált bizonyítékot a hatékonyságukra. Jelezték, hogy ez a kikérdezési technika nem ideális.

 

4. Az “igazságszérum” nem állítja meg a hazugságot.

 

Igen, az úgynevezett “igazságszérum” amit a filmekben látunk létezik, és az azt használó személy valódi tényeket tudhat meg. Azt azonban fontos tudni, hogy a kikérdezettek szavai éppúgy lehetnek a képzeletük munkája, és emiatt nagyon nehéz jelezni, hogy a szavak igazak vagy hamisak.

 

5. A hazugok gyakran bekerekítik az ajkukat.

 

Az ajkak befelé kerekítése a megtévesztés jele lehet. Emellett a hazugok inkább mosolyognak, miközben kényszeredettnek vagy feszültnek tűnnek az ajkak összepréselésével.

 

6. Hetente átlagosan valószínűleg 11-szer hazudsz.

 

A tudósok kiderítették, hogy átlagosan hetente 11-szer hazudhatunk. Ráadásul összefüggést találtak a kevesebbet hazudozó és a nem hazudozó csoporthoz képest egészségesebb emberek között.

 

7. A hazudozók elkezdhetik elhinni a saját hazugságaikat.

 

Azok, akik újra és újra hazudnak, elkezdhetik elhinni, hogy ez a valóság. A szakértők szerint az önbecsapás valójában nagyon is gyakori, mert így tudunk meggyőzni másokat, és ezzel megvédjük az önképünket.

 

8. Az extrovertáltak hajlamosak többet hazudni.

 

A hazugság gyakori vonás a társadalomban, és része lehet valakinek a személyiségének is. A kutatók szerint azok az emberek, akik intelligens extrovertáltak, és akik nem túlságosan kellemesek, nagy valószínűséggel gyakran hazudnak. Az intelligencia is szerepet játszik. A hazugság egyszerűen javítja az agyi aktivitást.

 

9. Az emberek jobban felismerik a hazugságot, ha a hazudozó arcát fátyol fedi.

 

A bírák észrevették, hogy az arcfátyol nem zavarja-e meg a megtévesztés felismerését. Szinte az ellenkezője történik. A hazugságot könnyebb felismerni, ha nem látjuk valakinek az egész arcát.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!