Szinte Semmibe Sem Kerül Az Egészség És A Gyors Fogyás: Ismerd Meg A Víz Titkait

Mit tennél, ha azt mondanám, hogy mindössze elegendő vizet kell innod ahhoz, hogy a gyors fogyást és kicsattanó egészséget megszerezd? Az összes fogyókúrás módszer közül valószínűleg a vízbevitel emelése az egyik legegyszerűbb. A víz kalóriamentes, valamint nemcsak az anyagcserét pörgeti fel, de az emésztőrendszert is megtisztítja, így jóval egyszerűbben kapcsol zsírégető üzemmódba a tested. Ezen túl, ha nem viszünk be elegendő vizet a testünkbe, akkor gondok adódhatnak a légzéssel, a székletürítéssel, a vizeléssel, megakadályozzuk a verejtékezést és akár kiszáradáshoz is vezethet. Mindemellett fáradtság és gyengeség is felléphet. Mindezek után már sejtheted, hogy miért ilyen hasznos a víz, ha érdekel minket az egészség és a gyors fogyás.

 
gyors_fogyás_viz_titkai

Miért ilyen fontos a víz:

A víznek az emberiség évezredek óta, gyógyító erőt tulajdonít. Szellemi, lelki, testi megtisztulás egyik lényeges elemét látja benne, de mind ezek ellenére az átlagember napi életvitelében, amit a vízzel való legsűrűbben előforduló kapcsolatként megélünk az általában maga a fürdés, tisztálkodás. Így lényegében elsiklunk ez által azon fontos tényezők felett, melyek a víz fontosságát hangsúlyoznák.

A szervezetünk majdnem 80 százaléka víz, ami esszenciális az élethez. Étel nélkül sokkal tovább bírnánk, mint víz nélkül. Víz kell az ízületeknek, a salakanyagok távozásához, a felesleges nátrium eltávolításához, az anyagcsere gyorsításához (ami a gyors fogyás egyik kulcsa), a vérkeringéshez, a zsírszövetek mobilizálásához, a dehidratáció megelőzéséhez, az izomtónus megőrzéséhez, a bőr és szövetek hidratálásához, a tápanyagok szállításához és a testhőmérséklet megőrzéséhez.

Víz és egészség:

A víz folyamatos és direkt szerepet játszik a testünkben zajló alábbi folyamatokban:

  • vérkeringés biztosítása
  • vérnyomás szabályozása
  • tápanyagok oldása, szállítása és azoknak felszívódása.
  • szervezet belső hőmérsékletének szabályozása (hőháztartás)
  • anyagcsere és méregtelenítés

A víz jelenléte, vagy hiánya az alábbi direkt módokon befolyásolja a szervezetedet:

– Gyomor gondok

Ha a gyomrunk nem kap elég vizet, akkor hamar emésztési gondok és székrekedés is jelentkezhet. Ha nem jut elég víz a szervezetedbe, a gyomor túl savas lesz, ami visszatérő gyomorégést okoz.

– Jelentősége az ízületek működésében

A rendszeres dehidratált állapot következtében az ízületek nem működnek olyan jól – nincs meg a kellő lengéscsillapítás. Ez eredményezi az ízületi fájdalmakat. Elegendő víz napi fogyasztásával azonban elkerülhetőek az ízületi fájdalmak.

– Légúti nehézségek

Ha a tested dehidratált, a légutaid túl vannak terhelve. Ez azért van, mert a tüdő ebben a helyzetben azon dolgozik, hogy minél kevesebb vizet adjon le légzéssel, hiszen így próbálja minimalizálni a leadott folyadékmennyiséget.

 

– Vérnyomás

A víz segít megelőzni a dehidratáció által okozott magas vérnyomást. Ha naponta nyolc-tíz pohár – 2, 5 decis – vizet megiszol, már az is rengeteget segít a megelőzésben, de ha már eleve magas vérnyomással küzdesz, ennél többre lesz szükséged.

– Vesekő kialakulása

A vesekő fő okozója is a vízhiány: a betegség főleg azoknál jelentkezik, akik nem isszák meg a napi ajánlott folyadékmennyiséget.

– Az agy működésében is szerepet játszik

A víz biztosítja az agy számára az elektromos energiát, ami annak minden funkciójához, így a gondolkodáshoz és az emlékezéshez is kell. Azért is fontos a tökéletes folyadékbevitel, mert az elme nem képes tartalékolni a vizet, rendszeresen arra a mennyiségre hagyatkozik, amit a szervezeted tőled kap. Ha az agy gond nélkül használhatja a szervezet víztartalékát, akkor gyorsabb és tisztább gondolkodásra leszel képes, jobban tudsz koncentrálni, és a kreativitásod is megnő!

– Összefüggés a depresszióval

A választ a hormonjaink között kell keresni. A szerotonin egy ingerületátvivő anyag, amelyből ha kevés termelődik a szervezetben, az depresszióhoz vezet. A triptofán az agyba az agy-vér gáton keresztül jut be, és itt alakul át szerotoninná, ha viszont a test dehidratált – nem kap elég vizet -, a triptofán bejutása az agyba akadályozva van. A dehidratáltság egyébként a triptofán hiányát is okozza a szervezetben. Mivel a test víz hiányában nem képes megfelelően méregteleníteni, a triptofánt mint antioxidánst használja fel a méreganyagok eltávolítására. A máj ebben a helyzetben egyéb esszenciális aminosavakat is felhasznál a detoxikációhoz, és kutatások szerint az aminosavak állandó hiánya levertséghez, szorongáshoz és ingerlékenységhez vezet. Ezért igyál naponta minimum két liter vizet, meglátod, ha a szervezeted elég folyadékot kap, örömtelibb leszel!

vizbevitel_gyors_fogyás

Víz és a gyors fogyás:

Noha korábban napi nyolc pohár, azaz nagyjából két és fél liter volt az ajánlott mindenki számára, ez ebben a formában mégsem állja meg teljesen a helyét. Ha gyors fogyást akarsz elérni a fogyókúrával, akkor a vízfogyasztásra nem árt ennél jobban odafigyelned!

Nem kell feltétlenül számolgatnod a kalóriákat ahhoz, hogy fogyni kezdj. Ha minden táplálkozás előtt megiszol minimum három deciliter vizet, szinte biztosan csökkenni fog a táplálékbeviteled, ugyanis a gyomrodba érkező étel megdagad a folyadéktól, és laktatóbbá válik. Ilyen módon természetes úton jöhet létre a gyors fogyás. A víz két úton is segíti a gyors fogyást. Részben a fent említett módon, a kalóriabevitel csökkentésével, részben az anyagcsere felpörgetésével, aminek köszönhetően egyszerűbben elégnek a kalóriák. A minden táplálkozás előtt fogyasztott víz például jó kezdés, ám ennél többre is szükséged lesz. Érdemes, hogy a testsúlyodnak megfelelően, minden 20 kilóra jusson a nap folyamán nyolc deci víz, így egy 70 kilós nőnek például 2, 8 liter víz elfogyasztása ajánlott.

A vízbevitelbe nem szokás beleszámolni a zöldségek és gyümölcsök víztartalmát, sem pedig a kávét, ám a zöld teát és a fogyókúrás vizeket igen. Ezek rengeteget segíthetnek a kilók leadásában, hiszen vitaminokkal, antioxidánsokkal töltenek fel, ráadásul kellemes ízüknek köszönhetően csábítóbbá teszik a vízfogyasztást.

A dehidratáltság és egyúttal a vízmegkötés kiküszöbölése érdekében oda kell figyelni a tökéletes mennyiségű folyadékbevitelre. Hogy hogyan oldd meg?

Kétféle lehetséges megoldás van gyors fogyást szeretnél elérni:

– Ha nem sokat mozogsz: Óránként egy pohár víz napközben
– Ha rengeteget mozogsz: Napi 3-5 liter kell, hogy elfogyjon

A megnövekedett folyadékbevitelnek köszönhetően nyilván többször fogod látogatni a mellékhelyiséget. Ez azért van, mert hidratálódik a tested és a szerveid tisztulnak. Ha állandó jelleggel tökéletes mennyiségű folyadékot viszel be a szervezetedbe, az a felesleges nátriumot, méreganyagokat és zsírt gyakrabban akarja kiüríteni. Azt is észre fogod venni, hogy minél több vizet viszel be, annál szomjasabb vagy. Ez annak a jele, hogy jó úton haladsz.

Ha úgy gondolod, hogy a rajtad lévő plusz 1-2 kiló felesleg csupán víz, akkor célszerűbb a nátriumfogyasztást mérsékelni, a folyadékfogyasztást pedig rendszeressé tenni és növelni. Így tudsz a legkönnyebben megszabadulni a felesleges víztől ahelyett, hogy vízhajtókhoz fordulnál.

Ha úgy érzed, hogy szeretnél még tovább haladni az egészség és fogyás témájában, akkor nézd meg cikkünket, amelyben bemutatunk 3 olajmentes főzési technikát!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!