Szeretnél A Meggyőzés Mesterévé Válni? Ezt A 7 Pszichológiai Trükköt Kell Ismerned:

A mások meggyőzésének képessége értékes készség. Hatalmas üzleti sikereket eredményezhet, meggyőzheted az embereket, hogy kövessék a vezetésedet, fizetésemelést kaphatsz, vagy számtalan más sikert érhetsz el az életedben, ha ismered a meggyőzés művészetét.

 

A magánéletben jelentheti a partner megnyerését, a jól nevelt gyerekek megnyerését, a barátok és családtagok megnyerését, akik segítenek a bajban. De a meggyőzés nem csak karizmatikus típusoknak való – bárki lehet jobb abban, hogy rávegye az embereket, hogy igent mondjanak a kérésekre.

 

Íme 7 pszichológiai trükk, a meggyőzéssel foglalkozó kutatók eredményei alapján.

 

1. Használj személyes hangvételű üzenetet.

 

Egy amerikai kutatás megállapította, hogy a felmérés kitöltésére felkért vizsgálati személyek szignifikánsan nagyobb valószínűséggel végezték el a kérdőívet, ha a kérdőív egy posztit cetlit tartalmazott egy kézzel írt üzenettel, amelyben a segítségüket kérték, egy szívességhez hasonlóan.

 

Ez a személyes érintés fontosságára utal. A kézzel írott üzenet fontos, különösen a jelenlegi korban, amikor a kommunikáció nagy része inkább elektronikus úton történik.

 

2. Legyél őszinte a kéréseddel.

 

A Journal of Experimental Social Psychology című folyóiratban publikáló kutatók megállapították, hogy nagyobb valószínűséggel teljesül egy kérés, ha azt a beszélgetés elején kérik, szemben a beszélgetés végével.

 

Kezdjük a kéréssel, ne pedig az interakció legvégére tartogassuk, amikor már valaki esetleg fáradt, vagy esetleg egy másik, konkurens igényt támaszt a figyelmére.

 

3. Használd a bűntudatot az előnyödre, ha szükséges.

 

A Stanford Egyetemen végzett kutatások szerint az emberek kényelmetlenül érzik magukat, ha ismételten ugyanazt a személyt tagadják meg. Ha valaki visszautasít egy kérést, majd később egy másik kéréssel közelíted meg, nagyobb valószínűséggel fog beleegyezni a kérésedbe, valószínűleg azért, mert valamilyen bűntudat vagy az az érzése támad, hogy az első alkalommal cserben hagyott.

 

4. Használd a megfelelő szavakat.

 

Kutatók megállapították, hogy a nyelvezet számít, amikor kérésről van szó. Tehát ha valaki kezdetben nemet mond vagy azt mondja, hogy “nem érdekel”, folytasd azzal a kérdéssel, hogy “De megfontolnád XYZ-t?” vagy “Hajlandó lennél kipróbálni XYZ-t?”. Ez a fajta nyelvezet növeli annak valószínűségét, hogy az illető pozitívan fog válaszolni.

 

Ha arról beszélünk, hogy valaki hajlandó-e valamit megtenni vagy kipróbálni, akkor most a személyiségére, mint emberre összpontosítunk, szemben a preferenciáival.

 

5. Koncentrálj arra, hogy a másik személy mit fog nyerni.

 

Német kutatók megállapították, hogy az emberek szívesebben hajlandóak beleegyezni valamibe, ha úgy fogalmazod meg a kérésedet, hogy kiemeld mit nyerhet belőle a másik fél.

 

Ahelyett, hogy azt mondjuk, hogy “Szeretném, ha X-et fizetnél nekem valamiért”, jobb, ha azt mondjuk, hogy “X-ért odaadom neked”, vagy “ilyen és ilyen árért odaadhatom neked”.

 

Szerintem ez mindig fontos egy tárgyaláson, hogy ne úgy legyen, hogy “én nyerek, és te veszítesz”, hanem mindenki érezze úgy, hogy valamilyen módon hasznot húzott belőle.

 

6. Emlékeztesd az illetőt, hogy bármikor mondhat nemet.

 

Ha így előlegezünk meg egy kérést, drámaian megnő az esélye annak, hogy pozitív választ kapunk – fedezték fel francia kutatók. Ez emlékezteti őket arra, hogy nem túszok, és hogy ez nem egy kényszerhelyzet.

 

7. A megfelelő fizikai érintés segíthet.

 

Kiderült, hogy egy kézfogás vagy egy érintés a vállon növeli annak az esélyét, hogy a kérés teljesül. Ezzel azonban legyünk óvatosak. Mindenképpen ismerned kell a közönségedet, mivel bizonyos kultúrákban és vallásokban vannak tilalmak az érintkezés ellen mondjuk az ellenkező neműek között.

Szeretnél A Meggyőzés Mesterévé Válni Ezt A 7 Pszichológiai Technikát Kell Ismerned

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!