Szeretnéd Növelni Az Önbizalmadat? Ezzel A 7 Meglepő Trükkel Becsaphatod Az Agyadat:

Néha hiányzik az önbizalmad? Ha igen, akkor biztosan nem vagy egyedül. Bár vannak olyan emberek, akik természetesen magabiztosak, a legtöbben nem vagyunk azok.

 

Az Amerikai Pszichológiai Társaság által közzétett kutatás szerint az önbecsülés szintje különösen alacsony, amikor fiatal felnőttek vagyunk. Az önbecsülés ilyen mértékű hiánya nem csak a viselkedésünket befolyásolja jelentősen, de az érzelmi és mentális jólétünkre is negatív hatással van. Ez pedig befolyásolja a magabiztosságunkat abban, hogy képesek vagyunk sikeresek lenni abban, amit csinálunk.

 

7 erőteljes elme trükk az önbizalom növeléséhez

 

1. Változtasd meg a kudarccal kapcsolatos felfogásodat

 

Az összes elérhető elme trükk közül ez a legfontosabb, ha az önbizalom növeléséről van szó: A kudarcot olyan dolognak tekintjük, amit mindenáron el kell kerülni. Bajt okoz nekünk, és rosszul érezzük magunkat tőle. Ennek következtében megbénít bennünket a fenyegető kudarctól való félelem. Ez a félelem azonban csökkenti az önbizalmunkat, ami viszont növeli a kudarc kockázatát.

 

Bár a kudarc kemény lehet, van valami sokkal rosszabb: nem próbálkozni. Ahelyett, hogy a kudarcot a lehető legrosszabb eredménynek tekintenénk, tekinthetjük azt bizonyítéknak arra, hogy volt bátorságunk megpróbálni. A kudarc a sikeres élet elengedhetetlen része. Valójában az egyetlen módja a kudarc elkerülésének az lenne, ha egyáltalán nem próbálkoznánk. Ahelyett, hogy hibáztatnád magad a kudarcért, ismerd fel, hogy a legjobbat kihozni belőle az egyetlen racionális dolog, amit tehetsz ellene.

 

2. Mosolyogj magabiztosan

 

A mosolygás serkenti az agy jutalmazási mechanizmusait – erősebben, mint korábban gondolták. Dr. David Lewis neuropszichológus szerint, aki a mosolygás által kiváltott érzelmekre vonatkozó klinikai teszteket elemezte, egyetlen mosoly olyan intenzíven képes stimulálni az agyat, mint 2000 tábla csokoládé.

 

Millicent Abel és Rebecca Hester, az An Empirical Reflection on the Smile című könyv szerzői szerint a mosoly dokumentált terápiás hatásai a stresszszint csökkenésétől, a vérnyomás csökkenésétől az általános egészségi állapot javulásáig terjednek.

 

A mosolygás egyszerű aktusától az agyad endorfint szabadít fel, amitől pillanatok alatt jobban érzed magad. Ez a hatás még hatékonyabbá válik, ha mosolyogva nézed magad a tükörben. Lehet, hogy kezdetben meg kell színlelned a mosolyt, de végül a tükörből magabiztosan visszamosolygó önmagad látványának hatása növeli az önbizalmat.

 

3. Töröld a negatív gondolatokat

 

A negatív gondolatok nagyban hozzájárulnak az önbizalomhiányhoz. Sőt, az alacsony önbizalom egyenes következménye a negatív önbeszélgetés romboló szokásának. Ez az a belülről jövő negatív hang, amely meggyőz minket arról, hogy nem vagyunk képesek sikereket elérni abban, amit csinálunk. Ennek következtében nagyobb valószínűséggel adjuk fel, minthogy tovább küzdjünk a céljainkért.

 

Tegyél tudatos erőfeszítést arra, hogy tudatában legyél negatív gondolataidnak. Ismerd fel, hogyan gondolkodsz magadról és arról, amit csinálsz. Ha egyszer képes leszel gyorsan észrevenni bármilyen negatív gondolatmenetet, könnyen átfordíthatod az ellenkezőjére.

 

Változtasd meg a negatív gondolataidat azzal, hogy éppen az ellenkezőjét állítod, amikor csak egy negatív gondolat jut eszedbe. Amikor az a hang a fejedben azt mondja neked: “Ezt nem tudom megcsinálni, ez túl nehéz”, változtasd át: “Gyerünk, meg tudod csinálni! Most jobban, mint valaha.”

 

Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a negatív gondolkodás rettegett lefelé tartó spirálját. Bár a jelenlegi gondolkodásmódunk évek egyedi tapasztalatainak eredménye, a pozitív változás fegyelemmel és erőfeszítéssel befolyásolható.

 

4. Tanulj meg megbarátkozni a félelemmel

 

Néha úgy tűnik, mintha az önbizalommal teli emberek nem tapasztalnának félelmet. Bár ez természetesen nem igaz, van egy apró részlet, ami mindent megváltoztat: A magabiztos emberek megtanulták kezelni a félelmeiket. Ugyanazokat a félelmeket és kétségeket élik meg, mint bárki más. Azonban nem engedik, hogy ezek az érzelmek megállítsák őket. Az önbizalommal teli emberek megtanulták, hogy jól viseljék a bizonytalansággal járó helyzeteket.

 

Kezdj el szembenézni a félelmeiddel. Ne engedd, hogy a félelmei korlátozzanak. Ehelyett tanuld meg a kezelni a félelmet és a bizonytalanságot az életedben. Amikor félelmet érzel valamivel kapcsolatban, szembesítsd magad vele. Éld át a félelmedet, és tarts ki, amíg nem leszel úrrá rajta. A félelmeid átlátása segít bátorságot és önbizalmat gyűjteni. A legnagyobb félelmeink legyőzése hihetetlenül nagy önbizalom növelő.

 

5. Változtass a testtartásodon

 

A testbeszéded nagy hatással van az önbizalmadra. Nemcsak másoknak jelzi, hogy mennyire vagy magabiztos, hanem azt is befolyásolja, hogyan érzékeled a saját magabiztosságodat. Ha odafigyelsz a testbeszédedre, az még abban is segíthet, hogy magabiztosabbnak érezd magad.

 

Ezt a témát már részletesebben körbejártuk egy korábbi cikkünket, ezért ha érdekelnek ezek a magabiztosságot sugárzó testtartások, akkor nézd meg a korábbi írásunkat a témában!

 

6. Gyakorold a hálát

 

Az az érzés, hogy nincs meg valamid, szorosan összefügg a bizonytalanság és az alacsony önbizalom kialakulásával. A frusztráció amiatt, hogy nem kapjuk meg, amire vágyunk, elégedetlenséghez vezet a már birtokolt javakkal kapcsolatban.

 

Ha folyamatosan azon töprengünk, hogy mi az, amink nincs, az elégedetlenséget és frusztrációt okoz. Az igaz és őszinte hála segíthet elkerülni az elégedetlenség és az elégedetlenség érzését, ami viszont nagyban elősegíti az önbizalmadat.

 

A hála segít megérteni életünk igazi szépségét. Értékelni kezdjük az élet apró dolgait. Ha valóban hálásak vagyunk azért, amink van, nagyobb valószínűséggel kevesebb energiát fordítunk a még többre való állandó törekvésre. A hálaadás lehetővé teszi számunkra, hogy megtapasztaljuk a valódi beteljesülést azáltal, hogy felismerjük a nekünk adott ajándékok értékét.

 

Számold meg tehát az áldásaidat. Minden nap szánj egy csendes pillanatot arra, hogy értékeld, amit kaptál az élettől. Irányítsd át a figyelmedet a hiányzó dolgokról azokra az apró csodákra, amelyek miatt érdemes élni az életet.

 

7. Ne hasonlítgasd magad másokhoz

 

Emberi hajlam, hogy folyamatosan másokhoz hasonlítjuk magunkat. Az összehasonlítás azonban veszélyes szokásnak bizonyulhat, amely gyengíti az önbizalmunkat. Ennek oka egyszerű. Ahelyett, hogy objektíven összehasonlítanánk magunkat másokkal, hajlamosak vagyunk felszínes módszerekkel és kritériumokkal mérni magunkat másokhoz képest.

 

Jellemzően a leggyengébb területeinket hasonlítjuk össze azokkal a legjobb mérőszámokkal, amelyeket másokról feltételezünk. Bár öntudatlanul is állandóan ezt tesszük, ez meglehetősen káros dolog.

 

Egyik ilyen összehasonlítás sem állja ki az élet próbáját. Túlságosan összetett és egyéni lények vagyunk ahhoz, hogy csak összehasonlítsuk egymát. Mindannyian más-más háttérből származunk, egyedi tapasztalatokat éltünk át, és olyan eltérő adottságokkal vagyunk felvértezve, amelyeket lehetetlen összehasonlítani.

 

Ha már mindenképpen szeretnéd összevetni magad valakivel, akkor válaszd saját magadat! Nincs rajtad kívül másik ember a világon aki az összes hátrányoddal és előnyöddel rendelkezne. Vesd össze magadat azzal aki tegnap voltál és törekedj rá, hogy akár csak 1%-al is, de jobb ember legyél, mint a tegnapi éned.

Szeretnéd Növelni Az Önbizalmadat Ezzel A 7 Meglepő Trükkel Becsaphatod Az Agyadat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!