Szeretnéd Elengedni A Gondjaidat Az Ünnepek Idejére? Csak Erre A 9 Mentális Egészség Tippre Van Szükséged:

Az ünnepi időszak az öröm és a szeretteinkkel való együttlét időszaka lehet, de egyben stresszes és magányos időszak is. Ebben az időszakban fontos, hogy ne feledkezzünk meg a mentális egészségünkről és jólétünkről való gondoskodásról.

 

9 mentális egészség tipp az ünnepekre:

 

Beszélj az érzéseiről

 

Nehéz beismerni, hogy az év ilyen izgalmas időszakában valójában nem érzed magadat olyan jól, mint kéne. De ha beszélsz az érzéseidről, az javíthat a hangulatodon, és könnyebbé teheti a nehéz időszakok kezelését.

 

Ez része annak, hogy átvedd az irányítást vagy “önmenedzseld” mentális jólétedet, és tegyél meg mindent az egészséged megőrzésének érdekében. Fontos, hogy teret adjunk ezeknek a beszélgetéseknek, és érdemes meghatározni azt is, hogy kivel beszélhetsz, ha aggódsz a közérzeted miatt.

 

Tegyél valamit, amiben jó vagy

 

Mit szeretsz csinálni? Milyen tevékenységekben tudod elveszíteni magad? Az, hogy valami számodra élvezeteset csinálsz, segít legyőzni a stresszt.

 

Bármennyire is zsúfolt az ünnepi időszak, próbáld meg egész évben fenntartani azokat a tevékenységeket és hobbikat, amelyeket élvezel. Ezeket átalakíthatod ünnepi tevékenységgé, például ajándékokat készíthetsz, darált pitét süthetsz, vagy hangszereken játszhatsz karácsonyi dalokra!

 

Tartsd fent az emberi kapcsolatokat

 

Amikor az ünnepi tervek utolsó simításait végezzük, gyakran elvonatkoztathatunk a körülöttünk lévő támogató rendszerektől, és elveszíthetjük a talajt.

 

A barátok és a családtagok segítségével úgy érezhetjük, hogy gondoskodnak rólunk. Más nézőpontot nyújthatnak, mint ami a saját fejünkben zajlik, segíthetnek két lábbal állni a földön, és a gyakorlati problémák megoldásában is – élvezd ki ezt az időt.

 

Fogadd el, hogy ki vagy

 

Van, aki megnevetteti az embereket, mások fantasztikus ételeket főznek. Van, aki megosztja életmódját a hozzánk közel élőkkel, mások egészen másképp élnek.

 

Ha mentális egészségügyi problémáid vannak, ne érezd magad nyomás alatt, hogy idén karácsonykor többet kell tenned, mint amennyire képes vagy.

 

Igyál ésszel

 

Vannak, akik azért isznak, hogy leküzdjék a félelmet vagy a magányt, de a hatás mindig csak átmeneti. Ha magányosnak érzed magad, akkor a legjobb amit tehetsz hosszú távon, hogy ezt az érzést motivációvá alakítod, és mindent megteszel azért az eljövendő időben, hogy a következő karácsonyod másképp teljen. Meg fogsz lepődni, hogy már egy kis akaratosság is mekkora eredményeket szül.

 

Nagyszerű dolog a barátokkal vagy kollégákkal a kocsmában összefutni – a jó kapcsolatokra fordított idő elengedhetetlen a jó mentális egészséghez -, de ismerd a határaidat. Fontos, hogy személyes jólétedet is megőrizd.

 

Étkezz egészségesen

 

A karácsony jellemzően a túlevés időszaka, de az, hogy mit eszünk, néha hatással lehet arra, hogy hogyan érezzük magunkat.

 

A túl sok cukor például rövid és hosszú távon is érezhető hatással lehet a mentális egészségre és jólétre. A karácsony nem lenne karácsony egy kis túlzásba vitt élvezet nélkül, de jó tanács, hogy ezt az ünnepi időszakban egyensúlyba hozzuk – mindent csak mértékkel.

 

Maradj aktív

 

Nem meglepő, hogy a hideg időjárás és a rövid nappalok nem a legjobb motiváció arra, hogy kikelj az ágyból és elindulj egy 5 km-es futásra! A kutatások azonban azt mutatják, hogy a testmozgás olyan vegyi anyagokat szabadít fel a szervezetben, amelyek jó közérzetet biztosítanak.

 

A rendszeres testmozgás növelheti az önbecsülésedet, és segíthet a koncentrációban, az alvásban és a jobb közérzetben. A testmozgás emellett az agyat és más létfontosságú szerveidet is egészségesen tartja. Használd ki a karácsonyi hangulatot a testi és a lelki egészséged érdekében is – talán még a friss levegőt is élvezni fogod!

 

Tarts szünetet

 

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy egy kis időt szakíts a mindennapi életedből, és egy kis távlatot nyerj, hogy átgondoljad az évet.

 

Akár az otthonodtól távol töltött időt, akár egy üdülést, új erőre kaphatsz azzal, hogy egy kis változatosságot vagy tempóváltást biztosítasz magadnak. Ez garantáltan jót fog tenni neked!

 

Gondoskodj másokról

 

Az ajándékvásárlás nem az egyetlen módja annak, hogy megmutassuk, törődünk másokkal.

 

A karácsony tökéletes alkalom arra, hogy felkeressük azokat a szeretteinket, akikkel az elmúlt évben nem sok időt töltöttünk együtt – kérdezzük meg, hogy vannak, és hogy vannak-e terveik az ünnepekre. A másokkal való törődés fontos része a hozzánk közel álló emberekkel való kapcsolat fenntartásának. Még közelebb is hozhat benneteket egymáshoz, és jól is érezhetitek magatokat!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!