Szénhidrát Kerülő Diéta, Amivel Úgy Fognak Zuhanni A Kílók, Hogy El Sem Hiszed!

Sokan hallottak már az alacsony szénhidráttartalmú diétáról. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy ezt az étrendet nem azoknak találták ki, akik hetente többször mennek edzőterembe, de még a hétvégi harcosoknak sem. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta elsősorban az ülőmunkát végző és nem sportoló irodisták számára segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól.

Ha komolyan sportolsz, akkor ez a diéta nem neked való…

Amikor edzünk és növeljük a teljesítményt, a szervezet elsősorban a szénhidrátokat használja fel energiaforrásként. A folyamatosan sportolóknak ezért nem kell követniük az alacsony szénhidráttartalmú diéta előírásait, inkább a teljes kalóriabevitelre javasolt odafigyelniük.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta tehát elsősorban a nem aktív életet élők számára alkalmas – nekik javasolt korlátozniuk a szénhidrátok bevitelét.

De sokat számít, hogy milyen szénhidrátokról beszélünk, mert ahogy korábban fogalmaztunk: a szénhidrátszegény ételek közé olyan rengeteg minden tartozik, hogy egységes kategóriaként történő megítélésük nem fedi a valóságot.

Könnyen felhasználható energiával látják el a sejteket, és ha a szükségesnél kevesebbet eszünk belőlük, akkor hiányállapot jön létre, és a szervezet más tápanyagot, például a testet építő fehérjét fogja elégetni. Emellett a szénhidrátok hiányában negatív elképzelhető a közérzetünk, fáradékonyak, kedvetlenek lehetünk.

Ezért nem észszerű általánosságban arról beszélni, hogy a szénhidrátokat el kellene kerülni, vagy egyáltalán korlátozni kellene a fogyasztásukat.

 

A szénhidrát kerülő diéták alapelve:

De akkor miért mondják mégis, hogy a szénhidrátok fogyasztását kell csökkenteni a fogyás érdekében? Röviden azért, mert általánosságban túlzott mennyiségű hozzáadott cukrot és finomított szénhidrátot fogyasztunk, és ezek azok, amelyekből kevesebbet kellene megennünk.

Mivel tudjuk, hogy a szervezetnek gyakorlatilag nincsen szüksége a finomított cukor bevitelére, így sokan döntenek úgy, hogy ezt az anyagot száműzik a bevásárlókosárból. Ám az élelmiszercímkék alapos tanulmányozása nélkül szinte lehetetlen teljes mértékben kizárni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket a táplálkozásunkból. Az már köztudott, hogy az édességek, üdítőitalok temérdek hozzáadott cukrot tartalmaznak, ám mivel a cukor egy olcsó alapanyag, amely tartósítószerként sem utolsó, sűrűn találkozhatunk vele savanyúságok, salátaöntetek, befőttek alkotórészeként is.

A hozzáadott cukor kerülése mellett javasolt arra is figyelni, hogy a gyümölcsökben és a tej- és tejtermékekben lévő szénhidrátok is hozzávetőlegesen gyors vércukorszint emelkedést okoznak. Ezért még nem kell őket kizárni az étkezésünkből, csak figyelni kell arra, hogy egy étkezésre mennyit viszünk be belőlük, hiszen 100 g gyümölcs közel 10 g szénhidrátot tartalmaz, ahogy 2 dl joghurt is.

A rostban gazdag összetett szénhidrátok fogyasztása kifejezetten ajánlott egészségeseknek és szénhidrát háztartási problémával élőknek is, mint például a barna rizs, bulgur, hajdina, teljes kiőrlésű gabona, vagy a zabpehely.

Szénhidrát csökkentő diéta:

Sokan kezdenek el ebben az időszakban fogyókúrázni, hiszen jön a meleg idő, a nyár, és mindenki szeretne néhány felesleges kilótól megszabadulni. A kalóriák számolgatása is egy módszer, azonban van egy jóval egyszerűbb módja a fogyásnak. Ez a diéta mindent megváltoztat, mivel egy pillanatig sem kell éhezni.

A diéta lényege, hogy a szénhidrátot maximum 20 grammra csökkentjük, emellett viszont olyan ételeket fogyasztunk, amelyek tele léteznek zsírral és fehérjével. Szervezetünk így nem a szénhidrátot fogja energiaként felhasználni, hanem saját zsírunkat, amely így rohamosan elkezd csökkenni.

Az éhezés ezzel a diétával lehetetlen, hiszen a különféle zsírok és fehérjék sok energiát adnak, eltelítenek.

Ennek következményeképpen egyre inkább kevesebbet is igénylünk az ételekből. Az 1. 1-2 hétben akár 5 kilót is képesek lehetünk leadni, persze ez függ attól is, hogy kinek mennyi a súlya, illetve a mozgás fokozza a fogyás ütemét.

Fontos, hogy 2-3 hónapnál ne csináljuk tovább, mivel szervezetünknek szüksége van a szénhidrátra, a diéta után fokozatosan szükséges visszatérnünk a nagyobb szénhidrát bevitelre, hogy ne érje szervezetünket sokként a változás.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!