Szempillanövesztő Szérum – Mi Működik És Mi Nem:

A szempillanövesztő szérum egyike azoknak a szépségápolási termékeknek, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek. Tényleg lehetséges, hogy a szempillák dúsabbá és hosszabbá váljanak, és ezzel látszólag megszűnjön az ideiglenes szempilla hosszabbító lehetőségek, például a szempillaspirál és a műszempilla szükségessége?

 

A szépségipar azt szeretné elhitetni veled, hogy igen: Az utóbbi időben a boltokban egyre több olyan szempillanövesztő szérumot találunk, amelyek azt ígérik, hogy megerősítik és megnövelik ezeket az apró szőrszálakat. És valószínűleg láttad már az Instagramon és az Amazonon a dús szempillákkal büszkélkedő nők előtte-utána képeit.

De vajon tényleg működnek ezek a szérumok? És ha igen, melyik a legjobb szempilla-növesztő szérum? És biztonságos-e ilyen közel használni a drága szemedhez? Beszéltünk a profikkal, hogy kiderítsük.

 

Először is tekintsük át, hogyan nőnek normálisan a szempillák.

Akárcsak a fejbőr bármelyik szőrszála, a szempillák is egy meghatározott növekedési mintát követnek. “A szempillák növekedésének három fázisa van: az anagén (aktív), a katagén (átmeneti) és a telogén (nyugalmi)” – mondja Pamela A. Lowe optometrista, O.D. a SELF-nek.

 

Az anagén szakaszban a szempilla folyamatosan növekszik. Ez a fázis négy és hat hét között tarthat. A katagén fázisban a szempillák elérik maximális hosszukat, és a szőrtüszők zsugorodni kezdenek. A ciklusnak ez a része két-három hétig tarthat, mondja Lowe. A ciklus utolsó része a telogén fázis. Ez a nyugalmi időszak, és körülbelül 100 napig tarthat, mielőtt a szempilla természetesen kihullik. “Minden egyes szempilla más-más fázison megy keresztül” – mondja Lowe. “Átlagosan egy-egy szempilla cseréje négytől nyolc hónapig tart.”
Íme, hogyan működnek állítólag a vény nélkül kapható szempillaspirál-növelő szérumok.

 

Az igazság az, hogy a boltokban kapható szempilla-növesztő szérumok többsége nem csinál semmit. De hogy megértsük, mi van bennük, itt vannak a leggyakrabban reklámozott összetevők:

Biotin: Ez a leggyakoribb hatóanyag a vény nélkül kapható szempilla-növesztő szérumokban, amelyeket gyakran kondicionáló kezelésként forgalmaznak. A biotin egy B-vitamin, és állítólag javítja a haj egészségét azáltal, hogy erősíti a keratint, a hajat alkotó fehérjét.

 

Sajnos “a biotin haj- és körömnövekedésre gyakorolt hatása jelenleg közelebb áll a városi mítoszhoz, mint a tényhez” – mondja Stephen Alain Ko kozmetikai vegyész a SELF-nek. Lowe egyetért, és azt mondja, hogy ugyanez igaz a szempilláidra is. “Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a biotin fokozza a szempillák növekedését. És mivel sok biotin-kiegészítő ritkán szívódik fel hatékonyan a szervezetünkben – hacsak nem vagyunk extrém hiányosok -, nem igazán éri meg erre a célra használni”.

 

 

Ricinusolaj: Valószínűleg olvastál már a ricinusolajról is, mint DIY szempilla-növesztő szérumról. De bár az ezzel és más olajokkal végzett hekkelésekkel hosszabbnak tűnhetnek a szempilláid, ez valószínűleg csak a szemed becsapása, nem pedig legális növekedés. “Az történhet, hogy az olajok fényesítő és bevonó hatása azt az illúziót keltheti, hogy a hajszálak vastagabbak. És talán a töredezést is megakadályozza” – mondja Ko. De nagyjából ennyiben ki is merülnek az előnyök.

 

Peptidek, panthenol és hialuronsav: Más szempilla szérumok is tartalmaznak ezekből az összetevőkből álló koktélt, de a hatások, ha vannak is, nagyon finomak. “Ezek többsége vízmegkötőként vagy hidratálóként működik” – mondja Ko. “Növelhetik a hajszálak rugalmasságát (csökkentve a töredezést és a törést), vagy akár be is vonják őket, hogy vastagabbnak tűnjenek.” De azt mondja, nincs bizonyíték arra, hogy valóban növelhetik a haj növekedését.

 

Biztonságosak a szempillanövesztő szérumok?


Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a szérumokat a szempilláid kinézetének fokozására, óvatosnak kell lenned azzal kapcsolatban, hogyan alkalmazod őket. A legtöbb szérum használati utasítása szerint a terméket a tövéhez közel kell felvinni, de óvatosnak kell lenned, mivel nehéz lehet elkerülni, hogy a termékek a bőrödre vagy a szemedbe kerüljenek. “Emellett a szemhéjakon lévő, a megfelelő könnyműködéshez elengedhetetlenül fontos mirigynyílások potenciálisan eltömődhetnek, ezáltal kellemetlenséget, szemgolyókat és fertőzést okozhatnak” – mondja Dr. Lowe.

 

 

Ez az egyetlen szempillanövesztő szérum, amely bizonyítottan működik.


Ahhoz, hogy egy szempilla szérum valóban változást hozzon, a haj növekedési ciklusát kell befolyásolnia. És csak egy van, amelyik bizonyítottan képes erre: A Latisse, amely az egyetlen FDA által jóváhagyott kezelés, amely bizonyítottan növeszti a szempillákat. Meg tudja hosszabbítani az anagén növekedési fázist, és valóban hatékony.

A kezelés fő összetevője, a bimatoprost a glaukóma elleni gyógyszerekben indult, hogy csökkentse a szemre gyakorolt nyomást – magyarázza Ko. A betegek észrevették, hogy a bimatoprost használatának egyik mellékhatása a hosszabb, dúsabb szempillák. Így fedezték fel a kozmetikai előnyöket.

Mivel azonban a kezelés gyógyszer, csak orvosi vényre lehet hozzájutni. Valójában ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a Lumigen, a glaukóma kezelésére használt szemcseppes gyógyszer.

Bár hatásos, van néhány fenntartás. Minden este lefekvés előtt hűségesen fel kell kenni, és ügyelni kell arra, hogy közvetlenül a szempillavonalon tegye. “A haj halott, és ha a szár végére alkalmazunk valamit, az nem lesz hatással a növekedésre (a törés megelőzésén túl)” – magyarázza Ko. Hónapokba telhet, mire bármilyen eredményt észreveszel. És előre szólok: A bimatoprost egyik mellékhatása a szemhéjak és az írisz elszíneződése.

 

Szempillanövelő Szérumok – Mi Működik És Mi Nem

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!