Szalicilsav – Ha Ezt Látod Egy Bőrápoló Krémen Akkor Jó Helyen Keresgélsz…

A pattanás ősellensége nem véletlenül szerzett magának komoly hírnevet. Itt van minden, amit tudnod kell arról, hogy mi ez, hogyan működik, és hogyan építheted be a bőrápolási rutinodba.

 

A pattanások elleni vény nélkül kapható termékek között van néhány kulcsfontosságú összetevő, amelyekről tudnia kell, és a szalicilsav a lista élén áll. Egyszerűen szólva, a szalicilsav az akne egyik legnagyobb ellensége. Abban a másodpercben, amikor meglátod, hogy egy pattanás megjelenik az arcodon, máris egy foltkezelőhöz nyúlsz. Egy éjszaka alatt bekensz vele egy pattanást, és reggelre egy kiszáradt és sokkal kevésbé feltűnő pattanással ébredhetsz. De mit is tesz a szalicilsav a bőrért, és mik a legjobb módjai annak, hogy kiaknázd az előnyeit?

 

Hogy kiderítsük, konzultáltunk szakképzett bőrgyógyászokkal, hogy segítsenek pontosan lebontani, hogyan hat a szalicilsav a bőrre, kinek kell (és kinek nem) használnia, és miért sarokösszetevő a pattanások elleni küzdelemben.

 

 

Mi az a szalicilsav?

 

Először is, állapítsuk meg, mi a szalicilsav. A szalicilsav a fűzfakéregből származik, mondja Ron Robinson kozmetikai vegyész, és a szalicilátoknak nevezett összetevők osztályába tartozik. Szerkezete kissé bonyolult, de megértése fontos ahhoz, hogy megtudjuk, miért (és hogyan) működik olyan jól.

 

A bőrápolási termékek esetében a savaknak két osztályával találkozhatunk gyakran: a béta-hidroxisavakkal (BHA-k) és az alfa-hidroxisavakkal (AHA-k). “A szalicilsav egy béta-hidroxisav – mondja Randy Schueller kozmetikai vegyész. “[Ez] azt jelenti, hogy a molekula hidroxi-részét két szénatom választja el a savas résztől, szemben az alfa-hidroxi-savval, ahol egy szénatom választja el őket egymástól.”

 

Még mindig velünk vagy? Jó, mert most jön a móka. “Ez a szerkezet azért fontos, mert a szalicilsav olajban jobban oldódik, így képes behatolni a bőr pórusaiba” – mondja Schueller.

 

Mind az alfa-, mind a béta-hidroxi-savak hámlasztják a bőrt, de az AHA-k vízben, míg a BHA-k olajban oldódnak, magyarázza Dr. Sejal Shah, New York-i székhelyű, szakvizsgázott bőrgyógyász. Az AHA-k közé tartozik például a glikolsav és a tejsav.

“Általában az olajban oldódó összetevők könnyebben áthatolnak a bőrsejtek közötti lipidrétegen” – magyarázza Dr. Shah. Más szóval, az olajban oldódó összetevők mélyebben hatolnak be a bőrbe, mint vízben oldódó társaik.

 

Robinson tömören összefoglalja a különbségeket: “Az AHA-k jól működnek a bőr felszínén, hogy fellazítsák a régi, elhalt bőrt, és feltárják a friss, fiatalabb bőrt” – mondja. “A szalicilsav mélyebben hat [és képes] behatolni a pórusokba, hogy felszabadítsa azokat.”

 

Mit tesz a szalicilsav a bőrért?

 

 

A szalicilsav mélyen bejut a bőrbe, hogy elvégezze a munkáját. Pontosan ez a tulajdonsága teszi olyan hatásos összetevővé a pattanások – különösen a mitesszerek és a fehér mitesszerek – ellen.

 

Amint behatol a bőrbe, a szalicilsav “feloldja a pórusokat eltömítő bőrtörmeléket, gyulladáscsökkentő hatású, és segít a vörös, gyulladt pattanások és gennyes pattanások gyorsabb eltűnésében” – magyarázza Dr. Naissan O. Wesley, Los Angeles-i bőrgyógyász.

 

Az összetevő olyan mélyen képes behatolni a bőrbe, hogy Schueller és Dr. Wesley szerint valóban megbontja a bőrsejtek közötti kapcsolatokat. “Miután behatolt a bőrbe, a molekula savas része képes feloldani a bőrsejteket összetartó intracelluláris “ragasztó” egy részét” – mondja Schueller.

 

A szalicilsav hámlasztó is.

 

Ez a bőrsejtek lebontása elősegíti a hámlást. A szalicilsav keratolitikus gyógyszernek számít, ami azt jelenti, hogy tökéletes a legfelsőbb szintű hámlasztásra. “A keratolitikus gyógyszerek a bőrsejtek felső rétegének felpuhulását és lehámlását okozzák” – mondja Dr. Rachel Nazarian, New York-i bőrgyógyász.

 

A szalicilsav a deszmoszómákat (a bőr külső rétegében lévő sejtek közötti kötődéseket) is fellazítja és szétbontja. “Ez a “desmolitikus” hatás elősegíti a bőr hámlását és a pórusok eltömődésének feloldását” – mondja Dr. Sue Ann Wee, New York-i bőrgyógyász.

 

“A pattanások egyik feltételezett etiológiája az, hogy a bőrsejtek nem viselkednek normálisan, és ahelyett, hogy az egészséges bőrsejtciklus révén levedlenének, összetapadnak és eltömítik a pórusokat, cisztákat és mitesszereket hozva létre” – mondja Dr. Nazarian. “A szalicilsav segíti ezeknek a bőrsejteknek az eltávolítását és fellazítását, és segít feloldani a mitesszereket.”

 

A szalicilsav a mitesszerekre és a fehér mitesszerekre hat a legjobban.

 

Schueller szerint három tényező járul hozzá a pattanások kialakulásához: a bőrsejtek rendellenes leválása, a túlzott zsírosodás és a P. acnes baktérium hatása. “A szalicilsav segít az első okon azáltal, hogy feloldja azt a fajta bőrtörmeléket, amely eltömíti a pórusokat és pattanásokat okoz” – mondja.

 

Ezért a szalicilsav ideális a mitesszerek és a fehér mitesszerek kezelésére. “A szalicilsav közvetlenül képes feloldani a keratindugókat és szabályozni a bőrsejteket” – mondja Dr. Nazarian. “Antibakteriális aktivitása miatt van némi hatékonysága a cisztás pattanások ellen, de kevésbé, mint a klasszikus mitesszerek és fehér mitesszerek esetében.”

 

A szalicilsav károsíthatja a bőrt?

 

Valójában túl sok szalicilsavat is használhatsz. “A szalicilsav elsődleges negatív mellékhatása az, hogy képes irritálni és kiszárítani a bőrt azoknál, akik nagyon érzékenyek, vagy akik túlzásba viszik a használatát” – mondja Dr. Nazarian.

 

“A koncentrációtól és az alkalmazások számától függően egyeseknél szárazság, hámlás, bőrpír és némi bőrirritáció jelentkezhet” – mondja Schueller. Emiatt azoknak, akiknek a bőre már erősen száraz vagy érzékeny, érdemes megfontolniuk, hogy teljesen kerüljék az SA-t. Akkor sem a legjobb választás, ha terhes vagy bizonyos gyógyszereket szed, beleértve a vérhígítókat is.

 

A legtöbb vény nélkül kapható szalicilsavas krém és tisztítószer koncentrációja – gyakran két százalék – alacsony. “Megfelelő használat esetén elég jól tolerálható” – mondja Dr. Seemal Desai, egy texasi bőrgyógyász. Amikor egy új szalicilsav-alapú termékkel kezdenek, azt tanácsolja a pácienseinek, hogy lassan kezdjék a termék másnaponkénti használatával (vagy egyébként fele olyan gyakran, mint ahogy a termék előírja), majd dolgozzanak fel a napi használatig, ha már tudják, hogyan reagál a bőrük az összetevőre.

 

Ami súlyos lehet: “A szalicilsav vagy bármely szalicilát nagyon nagy testrészen történő alkalmazása szalicilátmérgezéshez vezethet” – mondja Schueller. Tehát csak ne vigyél fel belőle egy réteget az egész testre – maradj csak a pattanásokra hajlamos területekre.

 

Használhatsz szalicilsavat minden nap?

 

A szalicilsav-alapú termékek biztonságosan használhatók naponta, ha előírás szerint használod és a bőröd tolerálja őket – mondja Dr. Desai. “Nekem személy szerint elég zsíros a bőröm, és úgy találom, hogy a szalicilsav naponta az én bőrtípusomon teljesen jól működik” – mondja. Ha a bőrtípusod száraz vagy érzékeny, valószínűbb, hogy a szalicilsav irritációt okozhat, ezért mindenképpen kövesd Desai fent említett tanácsát, és teszteld a terméket a bőrödön minden második nap, mielőtt napi szinten elköteleznéd magad mellette.

Szalicilsav – Ha Ezt Látod Egy Bőrápoló Krémen Akkor Jó Helyen Keresgélsz

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!