Milyen Gyakran Szabad Hámlasztani? Tökéletesítsd Te Is A Bőrápolási Rutinodat!

Ha gondosan végzed, a hámlasztás igazi ajándék. A hámlasztás, legyen az kémiai vagy fizikai, fontos része a bőrápolási rutinnak, mert segít fenntartani a harmatos, hidratált ragyogást, kiegyenlíti a bőr tónusát és textúráját, és felszabadítja a pórusokat.

 

A hámlasztásnak két típusa van, mindkettő nagyszerű az elhalt hámsejtek, a felesleges olaj és a szennyeződések eltávolítására. Vannak fizikai hámlasztók, amelyek szemcsés termékek, mint például az arc- és testradírok (ha egy termék durva cukrot, kávézaccot vagy bármi hasonlót tartalmaz, akkor az fizikai hámlasztó).

 

A kémiai hámlasztók viszont savalapúak – gondoljunk csak az alfa-hidroxisavakra, mint a glikolsav, a béta-hidroxisavakra, mint a szalicilsav, és így tovább. Ezek hámlasztják a bőr felső rétegeit, miközben hidratálnak és segítenek a bőrnek megtartani a nedvességet.

 

Tekintsd azonban mindkettőt kétélű kardnak, mert mindez a sok jó néhány fenntartással jár. A bőrgyógyászok szerint a túlzott hámlasztás nagyon gyakori. Valamiért az emberek azt hiszik, hogy a hámlasztás azt jelenti, hogy “kínzom a bőrömet, mintha titkos kormányzati információkkal rendelkezne”. A túlzott hámlasztás valószínűleg a kiütések legjelentősebb oka.

 

A túlzott hámlasztással érdemes óvatosnak lenni – különben a bőröd az ellenkező reakciót produkálhatja, mint amit reméltél. És az ilyen típusú reakciókat nehéz lehet megkülönböztetni a szokásos bőrproblémáktól és állapotoktól.

 

Szerencsére vannak szakértői tippek, amelyek segítségével kiderítheted, ha túlzásba viszed a bőrradírok, tonikok és hámlasztók használatát. Mindössze annyit kell tenned, hogy figyelmesen hallgatsz a testedre.

 

Íme, hogyan állapíthatod meg, hogy túlzásba viszed-e a hámlasztást, és mit kell tenned, ha igen.

Figyeljen a bőrpírra, szárazságra és irritációra.

 

Ha az arcod a szokásosnál viszketőbbnek és gyulladtabbnak találod, akkor könnyen lehet, hogy a hámlasztási szokásaid a bűnösök. A rövid távú hatások közé tartozik a bőrön jelentkező nyilvánvaló irritáció vagy gyulladás. Ha csíp, amikor megmossa az arcát vagy különböző termékeket alkalmaz, lehet, hogy túlzásba viszed a hámlasztást. Ez vonatkozik mind a fizikai hámlasztókra (például az arcradírra), mind a kémiai hámlasztókra (például a hidroxi savakat tartalmazó tonikra és hámlasztókra). Az extra érzékeny bőrű embereknél a túl sok hámlasztás akár a felszín alatti erek megrepedéséhez is vezethet. Ha a felhám legkülső rétege nem tartalmaz elég vizet, vagy irritálódik, a bőr elveszíti rugalmasságát, száraz, érdes és hámló lesz, sőt, rózsaszínűvé válhat, és kiütés vagy ekcéma alakulhat ki rajta.

 

Ez a hatás fokozódik, ha a felhasználó nem hidratál megfelelően (és napközben nem visel 30-as vagy magasabb SPF-et), mert a bőrnek szüksége van a barrier-építő összetevőkre, hogy figyelembe vegye a hámlasztók okozta fokozott érzékenységet. Amikor a bőrre gondolsz, gondolj téglákra és malterra. A téglák ebben a metaforában a keratinociták (a bőrsejtek, amelyek a bőr legkülső rétegét, az epidermisz nagy részét alkotják). A habarcs, amely a ragasztót összetartja, a ceramidok, a bőr barrierjét és nedvességtartalmát megőrző zsírmolekulák. Ha az epidermisz legkülső rétege nem tartalmaz elegendő vizet, vagy irritálódik, a bőr elveszíti rugalmasságát, és száraznak, érdesnek, hámlónak tűnik, sőt rózsaszínűvé válhat, és kiütés vagy ekcéma alakulhat ki.

 

A túlságosan hámló és alulhidratált bőr pedig elveszítheti azt a képességét, hogy épségben tartsa a barrierjét, ami a környezeti ártalmak fokozott kockázatához vezethet. Ami azután történik, hogy ezt az irritációt tapasztalod, az szintén kulcsszerepet játszhat a túlhámosodás problémájában. A sötétebb bőrtónusúaknál az irritáció akár sötét foltokkal is gyógyulhat, amelyeket gyulladás utáni hiperpigmentációnak nevezünk. Szélsőséges esetekben hegesedés is kialakulhat a gyulladás után.

 

Ha kétségeid vannak, akkor egyszerűsítsd a teljes bőrápolási rutinodat.

 

Ha úgy gondolod, hogy túl keményen használod a bőrradírokat és a savakat – vagy nem vagy teljesen biztos benne, de szeretnéd kideríteni -, a megoldás nagyon egyszerű: csinálj kevesebbet. Ha krónikus bőrpírt, szárazságot, irritációt vagy bármi hasonlót tapasztalsz, akkor valószínűleg érdemes konzultálni egy szakképzett bőrgyógyásszal.

 

Emellett érdemes elolvasni az összes bőrápoló termék összetevőit, és átmenetileg szüneteltetni a hámlasztószereket vagy más gyakori bőrirritáló anyagokat tartalmazó termékek (például glikolsavat tartalmazó tisztítószer vagy szalicilsav tartalmú szérum) használatát.

 

Használj olyan bőrtisztítót, amely nem fosztja meg a bőrt a nedvességtől. Használj gyógyító helyi krémet, amely növekedési faktorokat, peptideket és reparáló összetevőket tartalmaz.

 

Ha néhány nap után látható javulást tapasztalsz a bőrödön egy ilyen csupasz bőrápolási rutinnal, az lehet, hogy azért van, mert túlzásba vitted a hámlasztást, de ez nem jelenti azt, hogy soha többé nem használhatsz hámlasztókat.

 

Ne félj a hámlasztástól, akár irritált, akár nem.

 

Csak azért, mert a hámlasztók irritációt okozhatnak, nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell iktatnod őket. Mint oly sok jó dolgot az életben, ezeket is csak mértékkel kell élvezni. Naponta 50 millió elhalt hámsejtet veszítünk, így a hámlasztás a bőrrutin elengedhetetlen része. Egyetlen rossz hámlasztási élmény nem jelenti ennek a szépségápolásnak az életre szóló törlését. Csak azt jelenti, hogy indokolt a szünet.

 

És mint minden bőrápolásra, a hámlasztásra sincs egyetlen olyan megközelítés, amely mindenkinek beválik. Az, hogy hogyan és milyen gyakran hámlasztasz, végső soron a bőrödtől függ. A kiegyensúlyozott bőrtípusú emberek ne használjanak hetente többször hámlasztót. Azok, akiknek kombinált vagy zsíros bőrük van, akár hetente háromszor is hámlaszthatnak.

 

Egy kis próbálkozással és tévedéssel sokat lehet elérni. Ha egy termék egyszerűen nem működik neked, ne erőltesd. És mielőtt bármilyen új hámlasztószert használnál, próbáld ki egy-két hétig egy kis foltos teszteléssel, mielőtt az egész arcodat kezelnéd. És ami a legfontosabb: ha nagyon, nagyon szeretsz egy bizonyos hámlasztót, ne feledd, hogy a jóból túl sok is lehet.

Érdemes elmentened ezt a pint későbbre is, hogy hámlasztás előtt gyorsan át tudj futni ezeken a fontos irányelveken!

 

Milyen Gyakran Szabad Hámlasztani Tökéletesítsd Te Is A Bőrápolási Rutinodat!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!