síras_jo_hatasai

A Sírás Jó Hatással Van Rád! 6 Ok, Amiért Soha Ne Tartsd Vissza:

Lehet, hogy a sírás nem a kedvenc időtöltésünk, de ha időről időre kiadjuk magunkból, több hasznot húzhatunk belőle, mintha csak magunkban tartanánk. Azzal, hogy elered néhány könnycsepp, nem a gyengébbik oldalunkat mutatjuk meg – valójában a szemünknek és a testünk többi részének is sokféleképpen segítünk. Sőt, bizonyos helyzetekben még abban is segíthet, hogy gyorsabban elaludjunk.

Igyekszünk optimistán szemlélni a dolgokat, és ez segített nekünk megtalálni egy maréknyi jó dolgot, ami a sírással jár:


1. Javíthatja a látásodat.

Ha egy fárasztó nap során nem volt alkalmunk elég vizet inni, általában szomjasnak és talán kissé dehidratáltnak érezzük magunkat. Nos, a szemünk sincs ez másképp, hiszen nekik is szükségük van arra, hogy hidratáltak maradjanak és vizet kapjanak. Amikor tehát sírunk, tulajdonképpen segítünk a szemünknek újra hidratálódni, és ez növelheti a fókuszunkat és javíthatja a látásunkat.

Ráadásul minden egyes nap rengeteg pornak, szennyeződésnek és törmeléknek vagyunk kitéve, amelyek mind könnyen irritálhatják a szemünket. Sőt, potenciálisan kárt okozhat, és még a látásunkat is ronthatja. A sírás segít megtisztítani és eltávolítani az irritáló anyagokat, de a legjobb az egészben, hogy a könnyek lizozimot tartalmaznak. Ez egy antibakteriális kémiai anyag, amely segít a szemnek a fertőzés elleni küzdelemben.

2. A sírás megtisztíthatja az orrodat.

Könnycsatornáink az orrunk belsejéhez kapcsolódnak. Ezért folyik az orrunk, amikor sírunk. De ez az, aminek hasznát vesszük. Az orrunkból ugyanúgy kiöblíti az irritáló anyagokat és a baktériumokat, mint a szemünkből.

3. Segít a babáknak lélegezni és aludni.

A legelső sírás, amit a baba születése után hallat, segít kiüríteni a szájban, orrban és tüdőben lévő felesleges folyadékot. Emellett segít a tüdőnek alkalmazkodni az új világhoz.

A sírás segít a babáknak abban is, hogy éjszaka jobban elaludjanak. Egy vizsgálatban, amelyben a csecsemőket ellenőrzött sírással fektették le, azt találták, hogy a sírás növelte az alvás hosszát, és ténylegesen csökkentette az éjszakai felébredések számát. Sőt, a sírás még egy évvel később sem befolyásolja a csecsemők stressz-szintjét, és nincs negatív hatással a szülő-gyermek kapcsolatra sem.

4. Segíthet a regenerálódásban, érzelmileg.

Sírni nem csak akkor szoktunk, ha szomorúak vagyunk. Vannak, akik akkor is sírnak, ha stresszesek, ijedtek vagy nagyon boldogok. A kutatók úgy vélik, hogy a sírás ezen különböző módokon segíthet helyreállítani érzelmi egyensúlyunkat. Amikor attól sírunk, hogy nagyon megijedtünk vagy boldogok vagyunk, ez egy módja annak, hogy a szervezetünk helyreálljon az erős érzelem után.

Az érzelmi könnyek azok, amelyek több egészségügyi előnnyel járnak. Bár több kutatásra van szükség ennek megerősítéséhez, úgy gondolják, hogy stresszhormonokat és más méreganyagokat tartalmaznak. Az elmélet szerint a sírás ezeket kiöblíti a szervezetünkből.

5. Segíthet gyorsabban elaludni.

Általában jobban érezzük magunkat egy kiadós sírás után, és ennek oka van. Mivel a sírás megszabadítja a szervezetünket a hormonoktól és a méreganyagoktól, csökkenti a stressz-szintet. Ezáltal erősebb immunrendszerünk fejlődik, és csökken a hízás esélye.

Továbbá, mivel kevésbé érezzük majd stresszesnek magunkat, a vérnyomásunk is csökkenhet, és segíthet gyorsabban elaludni.

6. A sírás segíthet enyhíteni a fájdalmat.

Amellett, hogy a sírás önnyugtató, az érzelmi könnyek segítenek az endorfinok és az oxitocin felszabadításában. Ezek ugyanazok a vegyi anyagok, amelyek az embereket jó érzéssel töltik el, és amelyek segíthetnek elviselni az érzelmi és fizikai fájdalmat. Ezért van az, hogy néhány könnycsepp ontása valóban elősegítheti a jó közérzetet és csökkentheti a fájdalmat.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!