Semmiképpen Ne Szárítsd A Lakáson Belül Ruháidat, Különben Súlyos Következményei Lesznek!

Sokan azért nem kedveljük a lakáson belüli ruhaszárítást, mert nyirkos, párás lesz ettől a lakás levegője, a ruhák friss illata is másabb, mi több, a száradási idő is jóval több. Egy új, skót kutatás szerint nem tanácsos a lakásban szárítani a ruhákat, ugyanis az ennek hatására megnövekvő páratartalom kedvez a különböző élősködők szaporodásának.

 

A páratartalomról röviden:

A túl alacsony és a túl magas páratartalom nem egészséges. A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhögünk, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót.

A környező levegő vízgőztartalmát, a relatív páratartalom fogalmával jellemezzük. A relatív páratartalom azt fejezi ki, hogy a levegő aktuális páratartalma, hány százaléka annak a vízgőztartalomnak, amit az adott hőmérsékletű levegő maximálisan meg tud tartani.

A páratartalomtól függ hőérzetünk. Testünk hőleadó képességét befolyásolja a közelünkben élő kórokozók, allergén mikroorganizmusok számát, valamint különféle légszennyező anyagokkal reakcióba lépve, azokkal irritáló végtermékeket alkothat.

Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő. Az ennél magasabb páratartalom torzítja hőérzetünket oly módon, hogy módosítja az izzadásnak, testünk egyik alapvető hűtő folyamatának hatékonyságát. A bőrfelszínre kiválasztott verejték önmagában még nem hűt, csupán ha elpárolog.

 

Lakás páratartalmával összeköthető élősködök:

A levegő páratartalma a környezetükben levő élősködők (atkák) és penészgombák mennyiségét is befolyásolja, melyek a lakásokban fellelhető fő allergének (allergia kiváltásáért felelős anyagok). Ezek hatására az allergiás eredetű szénanátha, asztma tünetei súlyosbodhatnak.

Több vizsgálat is rámutatott, hogy az atkák elszaporodásának döntő tényezője a nyirkosság, ugyanis számuk 80 százalékos relatív páratartalomnál tetőzik.

A gombák fejlődésükhöz minimum 75 százalékos relatív páratartalmat igényelnek, otthonunk nyirkosabb szegleteiben, a fürdőszobában, a konyhában vagy az ablak és ajtókeretek mentén tenyésznek előszeretettel. Harcolni javasolt ellenük, de teljes kipusztításuk lehetetlen.

Mennyiségük a páratartalom optimális szinten tartásával (azaz szellőztetéssel), gomba és atkairtó vegyszerekkel, illetve a lakás tisztán tartásával csökkenthető.

 

A penész és a salétrom:

A penész egyrészt esztétikai kérdés: kellemes egy ilyen lakásban élni; a dohszag az életminőséget jelentősen csökkenti, és a lakás piacképessége is rengeteget veszít. A gomba bontja az építőanyagokat kedvező feltételeket teremt a további bomlási jelenségeknek.

Másrészt egészségügyi problémát is okoz a penész megjelenése. Egy allergiaközpont szerint a penészgombák számos betegség okozói lehetnek, mint pl. az allergiás eredetű szénanátha és asztma. A légzőszervek rendellenességeivel több, mint 80 penészgombafajt hoztak összefüggésbe. Klinikai tanulmányok kimutatták, hogy a lakáson belül található penészgombák allergiás tüneteket válthatnak ki. Igazolt tény, hogy hatásukra az asztmás tünetek súlyosbodnak. Az allergiás megbetegedések mellett a penészgombák szervezetünkben fertőzést, irritációt, toxikus reakciót válthatnak ki.

A nedves, salétromos falú, penészes lakás egészségügyi veszélye hosszú ideje ismert. Korábban csupán sejtették, ma már tudományosan is igazolták bizonyos légúti betegségekben, allergiás tünetekben, az ízületi gyulladások vagy más kórképekben betöltött szerepét.

A nedvesedés, penészesedés alapvető oka – főleg korábban – egyrészt a földszintes, többnyire vályogból készült lakások talajvíz elleni szigetelési hiányossága volt. A leghidegebb falfelületeken, csempefugákon a fürdésből, zuhanyozásból, más helyiségekben a főzésből, mosásból, ruhaszárításból és gázfűtésből származó pára lecsapódása (ún. „hőhíd” jelenség) a nedvesedés oka. A penészgombák megtelepedése a nedves falfelületen törvényszerű.

Egy hazai vizsgálat kiderítette, hogy a salétromos, penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota – összehasonlítva a nem salétromos, penészes lakásban élő gyermekekével – minden tekintetben jóval rosszabb volt.

Lakáson belüli teregetés:

Ennek az egyszerű tevékenységnek hatására akár meg is betegedhetsz, vagy már meglévő légúti betegségeid súlyosbodhatnak. A magas nedvességtartalom pedig nagyszerűen kedvez a poratka szaporodásának, illetve a penészgomba megjelenésének is.

Ez pedig elsősorban az asztmától szenvedő betegek életét keseríti meg, de az allergiások tünetei is felerősödhetnek.

Az is riasztó adat, hogy 100 brit háztartásban a mosott ruhákat 87 százalékban bent szárítják, ha odakint az idő borongós. Márpedig köztudott, hogy Nagy-Britanniában inkább a szomorú, csapadékos időjárás a jellemző.

 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon szárítógéped, vagy a mosógépeden szárító funkció, akkor itt egy trükk, amivel lerövidítheted, akár meg is felezheted a ruhák szárításához szükséges időt.

Egyszerűen tegyél be egy száraz (! ) törölközőt a szárítani kívánt vizes holmik mellé! A száraz törölköző ugyanis felszív egy csomó vizet a többi nedves anyagból, így összességében szárazabbak lesznek a ruhák, amit a gépnek kevesebb idejébe telik tökéletesre szárítani.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!