Régi Beszáradt Edényeid Csillogni Fognak Ezzel A Házi Mosószerrel:

Te is órákat tudsz tölteni azzal, hogy eltávolítsd az edényekre, serpenyőkre égett szennyeződést és így sem jársz maradéktalan sikerrel? Ezzel a trükkel biztosan időt fogsz spórolni magadnak és az edényed is tiszta fényükben ragyoghatnak.

A baktérium probléma kezelése otthon:

Nehéz elhinni, de a négy fal között is temérdek veszély leselkedik ránk. A kórokozók egyik legnagyobb melegágya a konyha, ahol akár több milliárd baktérium is megél. A négy legveszélyesebb terület a mosogató és környéke, a csap, a vágódeszkák és a hűtőszekrény fogantyúja. Mielőtt ételhez vagy a szánkhoz nyúlnánk, egyfolytában figyelmesen mossunk kezet. A földes, sáros hozzávalókat jól tisztítsuk meg, a húsoknak – főleg a csirkének – szánt vágódeszkát másra ne alkalmazzuk, és fokozottan ügyeljünk a nyers és félig átsült húsok fogyasztásával, mert a baktériumok a kellemes – se túl meleg, se túl hideg – hőmérsékletet szeretik a legjobban. A szivacson és a konyharuhán előszeretettel tanyáznak a kórokozók. Ha koszosak, gyakrabban, de legalább hetente cseréljük, sőt be is áztathatjuk őket forró vízbe. A csapot tartsuk tisztán, ha kell, a szűrőt is mossuk át. A csepegést szüntessük meg, mert rozsdásodást, penészedést, vízkövet okozhat, ráadásul (pénz)pazarlás.

A maradékokat azonnal csomagoljuk el, tegyük a hűtőbe, a koszos edényeket, tányérokat pedig ne áztassuk be. Az étel, a víz és a szobahőmérséklet veszélyes kombináció. Próbáljuk a kamránkat óvni a melegtől, a nedvességtől és a fénytől, amit tudunk, tároljunk dobozban, üvegekben – főleg a liszteket, magvakat és aszalványokat -, hogy elkerüljük a molylepkéket és a bogarakat. (Az aszalványmoly ellen a nagytakarítás és az ecetes átmosás, a ruhamolyok ellen pedig a levendula, a menta és a rozmaring ajánlott. Illóolaj formájában vagy szárítva, tasakba töltve. )

A szagelszívót és pulton lévő háztartási gépeket akkor is tisztítsuk, ha néha alkalmazzuk. Húzzuk ki, amire nincs szükségünk, mert a készenléti állapot is fogyaszt. Gáztűzhely és -fűtés esetében ügyeljünk a szellőztetésre, ellenőriztessük a kéményt, a kazánt, a radiátorokat, és vegyünk egy szén-monoxidriasztót.

Óvatosan a mosószerekkel:

A vegyi anyagok miatt a fürdőszoba az egészségre és a környezetre a leginkább káros és veszélyes helyiség. Próbáljunk inkább átállni a természetes hozzávalókból készült tisztító- és mosószerekre, amiket akár magunkat is készíthetünk. Ezek nem csípik a bőrt és a szemet, nincs maró szaguk, nem okoznak fejfájást és lebomlanak

A Házi Megoldás:

Ezzel a recepttel egy csodálatos, hatékony és egyben természetes tisztítószert tudsz készíteni, amely az évek során lerakódott, odaégett zsíros szennyeződéstől fogja megszabadítani kedvenc edényeidet.

A összetevők a következők:
– 100 g szódabikarbóna
– 100 g őrölt mustármag
– 5 l víz

Útmutató

Mielőtt hozzá látnál, keress egy erős, vastag kesztyűt, amely jó hőálló.

Engedj meg egy edényt 5 liter vízzel. Az edény akkora legyen, hogy a megtisztítani kívánt serpenyőd beleférjen. Forrald fel a vizet.

Add hozzá a szódabikarbónát és a mustárt a vízhez, keverd el jól és hagyd lassú tűzön főni.

 

Merítsd bele a tisztítani kívánt edényt és hagyd benne legalább 10-15 percre. Ha műanyag fogója van, azt ne merítsd alá.

Vedd ki az edényt a folyadékból és várd meg, amíg lehűl, ezután dörzsöld le egy szivaccsal. Minden szennyeződés el fog tűnni róla.

A szódabikarbóna könnyedén képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket különböző felületekről. Az őrölt mustármag szintén kiváló zsíroldó hatással rendelkezik. Ketten együtt erős tisztító hatással rendelkező párost fognak alkotni.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!