hajhullas_okai

Női Hajhullás Okai: 10 Gyakori Dolog, Ami A Háttérben Állhat

A mindennapos hajhullás teljesen természetes. De ha sok hajad hullik, nehéz lehet kitalálni, hogy mi okozza a hajhullást – különösen a nőknél.

 

A legtöbbször a kisebb hajhullás csak annak a jele, hogy a szervezeted új, egészséges hajat növeszt a régi helyett. Valójában a napi akár 100 hajszál elvesztése teljesen normális. Ha nem vagy biztos benne, hogy nálad mi a normális, akkor jó ötlet, ha egyszerűen csak arra figyelsz, hogy jellemzően mit látsz a kefédben vagy a zuhanyzó lefolyójában. És “ha hirtelen sokkal többet veszel észre, vagy a copfod vékonyabb, vagy több fejbőrt látsz”, akkor lehet, hogy több hajat veszítesz, mint kellene.

hajhullas_okai

Annak kiderítése, hogy miért hullik hirtelen több haja a szokásosnál, nehéz lehet, mivel a nők hajhullásának számos különböző oka lehet. Néhányat, például az örökletes hajhullást (androgenetikus alopecia), nem igazán tudod befolyásolni – a kezedbe kerül, amit kaptál. Mások azonban, mint például a vontatási alopecia vagy az átmeneti hajhullás (a telogen effluvium nevű, nagyon gyakori állapot), kezelhető, sőt, ha időben észreveszik, vissza is fordítható. Még bonyolultabbá teszi a dolgokat, hogy a nők hajhullásának egyes okai hirtelen hullanak, míg mások idővel fokozatosan válnak észrevehetővé.

 

Íme néhány a nők hajhullásának leggyakoribb okai közül:

1. Genetika

Amikor az örökletes hajhullásra gondolunk, általában rögtön a férfias kopaszodásra gondolunk. De minden nemű ember hajlamos az örökletes hajhullásra. A nőknél a hajhullás általában a fejkoronára koncentrálódik (különösen a hajszálaknál észrevehető), míg a férfiakat inkább a hajvonal mentén érinti.

Bár ezt a fajta hajhullást nem lehet teljesen megelőzni, léteznek olyan kezelések – például a vény nélkül kapható minoxidil vagy finaszterid -, amelyek lelassíthatják a hajhullást, és a haj hosszabb ideig marad teljesebb. Tehát minél hamarabb elkezdi a kezelést, annál jobb. Ne feledje, hogy az ezen a listán szereplő bármely állapot vagy egészségügyi probléma kezelési lehetőségei idővel változhatnak az új kutatások és az újonnan elérhető terápiák alapján. Győződjön meg róla, hogy folyamatosan beszélget az orvosával arról, hogy mely kezelési lehetőségek lehetnek a legjobbak az Ön számára.

 

2. Szülés

Normális esetben a hajad három fő életszakaszon megy keresztül. Először is van egy növekedési fázis; másodszor van egy átmeneti fázis, amikor a növekedés leáll, de a haj nem hullik ki; majd van egy nyugalmi fázis. Végül a nyugalmi fázis után a haj kihullik.

 

A terhesség alatt azonban a legtöbb ember azt veszi észre, hogy a haja gyors növekedési fázisba kerül. Ilyenkor minden a növekedési, növekedési, növekedési fázisban van, mert a hormonok [ösztrogén] hullámzása miatt nő a haj. Nemcsak a növekedési fázis kapcsol be nagy sebességbe, hanem a normálisnál tovább is tart, ami azt jelenti, hogy a normális vedlés nem következik be.

 

Amint az ösztrogénszint a szülés után visszatér a normális szintre, a haj újra felveszi a normális növekedési ciklusát, és elkezd hullani az elmúlt 10 hónap alatt felhalmozódott vastag, dús haj. Egyes nőknél nagyon enyhe, másoknál viszont néhány hónapig tartó intenzív vedlés tapasztalható.

 

Ezt a fajta hajhullást (technikailag hajhullást) telogen effluviumnak nevezik, és hónapokkal egy stresszes vagy jelentős életesemény, például a szülés után is előfordulhat. A vedlés körülbelül négy hónappal az azt kiváltó esemény után tetőzik.

A szülés utáni hajhullás szerencsére átmeneti. Így nem igazán kell semmit sem tenned a kezeléséért. De vannak módszerek arra, hogy a hajad teljesebbnek tűnjön és teltebbnek érezd, amíg várakozol. Például keress olyan volumennövelő samponokat és kondicionálókat, amelyeket finom hajra fejlesztettek ki, és kerüld az olyan termékeket, amelyek elnehezítik a hajat.

 

3. Változások a születésszabályozásban

A hormonális fogamzásgátlóról való leszokás vagy a hormonális fogamzásgátlás más típusára való áttérés szintén okozhat hormonok okozta vedlést. Akár most kezded el, akár abbahagyod, akár márkát váltasz, a szervezeted úgy reagálhat, hogy a haj fokozott vedlési üzemmódba kerül.

Ez a telogen effluvium egy másik formája, ami azt jelenti, hogy általában átmeneti. Amíg arra vársz, hogy a hajad visszanyerje teltségét, addig támaszkodhatsz a volumennövelő termékekre és a formázási trükkökre.

 

4. Táplálkozási hiányosságok

Az egészséges haj létrehozása és fenntartása a szilárd táplálkozásra támaszkodik. Különösen a vas, a cink, a B3-vitamin (niacin) és a fehérje hiányát hozták összefüggésbe a hajhullás különböző fajtáival.

A táplálkozási hiányosságok kezelése általában az orvosával való beszélgetéssel és egy vérvizsgálattal kezdődik, hogy pontosan diagnosztizálhassa a problémát. Ezután orvosa vényköteles táplálékkiegészítőkkel kezelheti a hiányt, vagy további útmutatásért beutalhatja Önt egy orvosszakértőhöz.

5. Gyógyszerek

Néhány gyógyszer krónikus vedlést okozhat. Különösen a magas vérnyomás, a rák, az ízületi gyulladás és a depresszió kezelésére használt gyógyszerek okoznak hajhullási problémákat a Mayo Clinic szerint.

 

Ha úgy gondolja, hogy a gyógyszerei hajhullást okozhatnak, keresse fel orvosát. Sok esetben az ilyen típusú hajhullás átmeneti. Ha azonban a hajhullás krónikussá válik, orvosa esetleg fel tud írni egy másik gyógyszert, amely nem okoz ilyen mellékhatást.

 

6. Korpásodás vagy pikkelysömör a fejbőrön

Amikor a fejbőrön lévő bőr gyulladt és viszket, nyilvánvalóan csábító a vakarózás. Ez azonban azt okozhatja, hogy a hajad a szokásosnál jobban hullik.

A korpásodás a hajhullás legkönnyebben kezelhető oka, mert vény nélkül kapható termékekkel kezelhető, például cinkpiritiont vagy hámosító összetevőket tartalmazó samponnal, mint például a klasszikus Head & Shoulders Classic vagy az Oribe Serene Scalp korpásodás elleni sampon.

 

De más állapotok is okozhatnak viszketést és fejbőr hámlást, beleértve a seborrheás dermatitist (a korpásodás súlyosabb változata, amelyet az élesztőgomba és az olaj felhalmozódása okoz) és a pikkelysömör (autoimmun betegség, amely vastag bőrfoltokat okoz). Ezeknek a problémáknak a kezelése több időt és erőfeszítést igényelhet, mint a korpásodásé, ezért fontos, hogy jelentkezzen be bőrgyógyászhoz, ha úgy gondolja, hogy ezen állapotok valamelyikével küzd.

 

7. Intenzív érzelmi vagy fizikai stressz

Amikor valami stresszes vagy traumatikus eseményt élsz át – nem az átlagos mindennapi stresszt, hanem valami nagy és életedet megváltoztató dolgot, mint például egy válás, egy haláleset a családban, egy jelentős munkahelyváltás vagy egy nagy költözés -, előfordulhat, hogy a haj növekedése átmenetileg leáll, mivel a tested arra fordítja erőforrásait, hogy átvészeld az említett nagy eseményt.

 

A hajszálak nem mind egyforma ütemben nőnek. Vannak, amelyek nőnek, vannak, amelyek pihennek, és vannak, amelyek aktívan hullanak. Amikor ezek a körülmények fennállnak, a szervezet leállítja a hajnövekedést, majd a dolgok újraindulnak, és az összes leállított hajszál egyszerre kezd kitüremkedni. Ugyanez történhet fizikai stressz és trauma esetén is, például egy nagy műtét, kórházi kezelés vagy akár egy jelentős súlyvesztés esetén, ami nagyon gyorsan bekövetkezik.

 

Általában az ilyen típusú hajhullás átmeneti. De ha zavarja, keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy többet tudjon meg a hajformázási változtatásokról és a termékekről, amelyeket használhat, hogy haját teltebbnek és teltebbnek érezze.

8. Autoimmun betegségek

Egy autoimmun betegség hatására a szervezet a saját szőrtüszőit idegenként ismeri fel, megtámadja őket, és a haj kihullását okozza.

 

Ez lehet olyan állapot, mint az alopecia areata, amelyben az immunrendszer megtámadja a szőrtüszőket. Néha az alopecia areatában szenvedő embereknél a haj visszanő (bár újra kihullhat). De ha nem, a bőrgyógyászok különböző kezelések felírásával segíthetnek, például kortikoszteroid injekciót adhatnak a hajnövekedés serkentésére.

 

Olyan állapotok, amelyek elsősorban a test más részét érintik – mint például a pajzsmirigybetegség, a reumás ízületi gyulladás vagy a sarlósejtes vérszegénység – szintén hajhullást okoznak a sok tünet egyikeként. Emellett Dr. Schlosser megjegyzi, hogy a lupusz a szőrtüsző bizonyos mértékű hegesedését okozhatja, ami tartós hajhullást eredményezhet.

 

Ezek az állapotok súlyosak lehetnek, és pontos diagnózist igényelnek egy tapasztalt egészségügyi szolgáltatótól. Ha tehát úgy gondolja, hogy a hajhullása összefügghet egy olyan háttérben meghúzódó problémával, mint például egy autoimmun betegség, fontos, hogy beszéljen orvosával.

 

9. Túl gyakran visel túl szoros frizurát

Ez okozhat vontatási alopeciát. Klasszikusan ez akkor fordul elő, ha az emberek krónikusan szoros copfokat viselnek, de láttam már szoros lófaroknál is. Ez a hajszálak fokozatos elvékonyodását okozhatja, és ha elég sokáig csináljuk, a hajhullás akár végleges is lehet. Ez hegesedési folyamatnak számít, ami a hajhagymákat helyrehozhatatlanul károsíthatja.

 

A vontatási alopecia miatti hajhullás megelőzése és kezelése érdekében soha ne viseljünk túl sokáig egy frizurát, és ha tehetjük, próbáljuk meg nem túl szorosra húzni a hajunkat.

 

10. Rendszeres hőkezelés a hajadon

A trichorrhexis nodosa egy olyan állapot, amikor a hajszál sérült, gyenge pontjai miatt a haj könnyen letörik. Az ok? A haj hőkárosodása, például forró szerszámok használata és a túlzásba vitt szőkítés miatt. Ebben az esetben a hajhullás nem feltétlenül a gyökérből ered, hanem valahol a szár mentén.

 

A trichorrhexis nodosa kezelése általában magában foglalja a károsodás forrásának megtalálását és elkerülését, ami lehet forró szerszámok, durva vegyi anyagok vagy agresszív kefélés. Ehelyett válasszon kíméletes fésülési technikákat és gyengéd, nyugtató hatású hajápoló termékeket.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!