Miért Zsírosodik A Haj? Gyakori Kérdések És Válaszok A Témában:

Ha valaha is küzdöttél már zsíros hajjal, valószínűleg többször is megkérdezted magadtól: “Miért ilyen zsíros a hajam?”, miközben a tükörképedre néztél. A zsíros haj miatt úgy érezheted, hogy valamit rosszul csinálsz a hajápolási rutinoddal, mintha piszkos lenne a hajad, vagy csak általában zavarban érzed magad. És ami még nehezebb lehet, hogy a zsíros haj kiszámíthatatlan – míg egyeseknek krónikusan zsíros a hajuk, másoknál a zsírosodás a semmiből tűnik elő: Egyik nap még normális a hajad, másnap pedig már zsíros szálakkal ébredsz.

 

 

Miért történik ez? Nos, valójában sokféle oka lehet annak, hogy a hajad ilyen gyorsan zsírosodik

Mi okozza a zsíros hajat?

Mielőtt belemerülnénk a különféle tényezőkbe, fontos megérteni, hogy pontosan mi áll a zsíros haj gyökerénél. Ez a válasz legalábbis egyszerű: a fejbőrünk. A fejbőrünk tele van olajmirigyekkel, akárcsak az arcunk. Az olajtermelést a génjeink irányítják, és ezt nem tudjuk önkéntesen kontrollálni.

Bár a hormontermelésért és a hajtípusért is felelős genetikánkat nem tudjuk befolyásolni, vannak módok arra, hogy kezeljük a hajvégeken és a hajtöveken kialakuló zsírosodást. Például változtathatod a hajmosás gyakoriságát, és megtalálhatod az igényeidnek megfelelő rendszert. Vagy módosíthatod a sampon típusát, attól függően, hogy mit javasol a fodrászod vagy a festőd. (Vagy csupán némi kísérletezés alapján.)

Miért zsírosodik a hajam olyan gyorsan?

A leggyakoribb (és talán legkézenfekvőbb) válasz a “miért zsírosodik a hajam olyan gyorsan” kérdésre az, hogy azért, mert nem mosod elég gyakran. Ez a zsíros haj első számú oka. Különösen, ha hajlamos vagy a zsíros fejbőrre, fontos, hogy gyakrabban moss hajat, mint egyébként tennéd. Az olajnak csak egy helye van, ahová mehet, és az pedig kifelé van. A hajmosás segít eltávolítani a felgyülemlett olajat a hajból.

Az, hogy milyen gyakran kell hajat mosni, nagyban függ többek között a hajtípustól, attól, hogy mennyit mozogsz. Például, ha természetes hajad van, általában nem zsíros a fejbőröd, és hajlamos vagy az olyan alacsony terhelésű tevékenységekre, mint a jóga, akkor nem kell olyan gyakran hajat mosnod olajmegelőzési céllal, mint annak, akinek vékony, finom haja van, több természetes olaj termelődik a fejbőrén, és aki hetente többször is intenzív bokszedzéseket végez.

Miért olyan zsíros a hajam még mosás után is?

Ennek van néhány nyilvánvaló lehetséges oka, például olyan sampon használata, amely nem tisztít elég alaposan. De van egy meglepőbb lehetséges ok is. Bár nincs tudományos kutatás, ami ezt alátámasztaná, sokan anekdotikusan tapasztalnak zsíros hajat, amit a túl sok hajmosásnak tulajdonítanak. Ha tehát azt veszed észre, hogy a gyakori hajmosástól sem javul a helyzeted, paradox módon lehet, hogy ez a probléma gyökere. Íme az elmélet: “A túlzott hajmosás megfosztja a hajat és a fejbőrt a természetes olajoktól. A szervezet ezt úgy orvosolja, hogy még több olajat termel, hogy pótolja az elvesztett olajokat, ami aztán felhalmozódást okoz, és a hajad zsírosnak tűnik és tűnik”.”

Milyen gyakran kell hajat mosni, ha zsíros a hajad?

Nehéz itt olyan szabályt alkotni, ami minden hajtípusra érvényes, de valószínűleg van egy maximum: minden egyes nap például valószínűleg túl sok. Ehelyett inkább óvatos egyensúlyt kell találnod, hogy kitaláld, mi a legjobb hajmosási ütemterv a hajtípusod, a rutinod és az életmódod alapján. A vékonyszálas hajú emberek gyakrabban, kíméletes samponnal mossák meg, míg a göndör hajú emberek ritkábban mossák meg.”

Nem biztos benne, hogy a túlzott zsírosodás a túlzásba vitt hajmosás eredménye? Azt javasoljuk, hogy egy-két napig ne mosson hajat, és nézze meg, mi történik, vagy csak hetente egyszer-kétszer mossa meg a haját. Ha javul a zsíros fejbőröd, megvan a válasz. (Kipróbálhatod a száraz samponnal való kísérletezést is, hogy ténylegesen mosás nélkül is elűzd a zsírosodást.) Ha valaha is bizonytalan vagy, beszélj a fodrászoddal, amikor legközelebb a szalonban jársz! Ő az egyetlen ember, aki talán jobban ismeri a hajadat, mint te.

Okozhat a menstruáció zsíros hajat?

Ha meg kell kérdezned, valószínűleg már tudod: igen. Ezt a “még egy mód, ahogy a menstruációd hatással lehet az egész testedre” kategóriába sorolhatod. A hormonszint megugrása, ami a menstruáció kezdete körül történik, okozhatja, hogy az olajmirigyek túlhajtásba kezdenek (ez az oka annak is, hogy ilyenkor pattanások is kialakulhatnak.) Ennek eredményeként a fejbőröd zsírosabbnak érezheted, mint a hónap más időszakaiban (Ha azonban olyan fogamzásgátlót szed, amely elnyomja ezeket a hormonális váltásokat, mint például a kombinált fogamzásgátló tabletták, akkor talán kizárhatja, hogy ez áll a zsíros haj mögött).

Érdemes sampont váltani a menstruáció alatt, ha ez történik veled. Próbáld ki a Neutrogena T/Sal Therapeutic sampont vagy a LivSo hidratáló sampont.

Bizonyos frizurák rontanak a zsíros hajon?

A nagy tényező itt az, hogy mennyire feszes a frizura. Például a hajad lófarokba dobása gyors módja lehet annak, hogy lehűtsd magad, és levegye a hajad a nyakadról, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez a kevés karbantartást igénylő stílus valójában zsírosabbá teheti a hajat a hajtöveknél.

Ha hátra kell húznod a hajadat, hogy lehűtsd, vagy távol tartsd az arcodtól, próbálj ki egy karomcsipeszt, például a Kitsch elegáns, környezetbarát klipszét. Mivel nincs gumiszalag, ami útját állja – a klipsz tincsei lazábbak és szétszórtak -, ez a frizura rengeteg olyan “lélegző” teret hagy, amire vágysz.

Mi a legjobb sampon zsíros hajra?

Bár nem létezik egyetlen sampon, amely mindenkinek beválik, akinek zsíros a haja, nem véletlenül forgalmaz egyre több hajápoló márka speciális hajtípusokra szabott termékeket: Mindenkinek más a haja, és az összetevők más-más egyensúlyát igényli. Ha a hajtípusodnak nem megfelelő termékeket használsz, vagy túlzásba viszed a termékek használatát, az olyan termékfelhalmozódást okozhat, amely végül irritálja a fejbőrt.

A gyengéd napi samponok kulcsfontosságúak a zsíros haj kezelésében, különösen azok, amelyek természetes összetevőket, például növényi kivonatokat és olajokat tartalmaznak.

Ha pedig vásárolni mész, keresd a “tisztító” feliratú samponokat – ezek általában jó univerzális samponok a zsíros hajra. A tisztító sampon gyengéden tisztítja ki a hajadból a termék- vagy külső szennyeződésekből származó lerakódásokat.

Ajánlott Cikk: 6 Természetes Módszer, Amivel Megakadályozhatod Az Arcszőr Növekedését

Miért Zsírosodik A Haj Gyakori Kérdések És Válaszok A Témában

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!