Mentő Öv A Színes Hajúaknak: Ezzel A 7 Jótanáccsal Tarthatod Életben A Színezett Hajadat!

A hajfestés összességében egy izgalmas és érdekes kaland, nem árt viszont tisztában lennünk pár alapfogalommal, mielőtt belevágnánk.

Alapfogalmak:

Hajszínezés

A hajszínezés a legegyszerűbb módja annak, hogy egy kicsit felfrissítsük a hajunkat túl nagy kémiai roncsolás és visszafordíthatatlan eredmények nélkül. A hajszínezők ugyanis nem épülnek be a hajszálakba, csak felülre, a hajszálak külső rétegére kerülnek rá a bemosás során.

A hajunk meglévő, természetes árnyalatát hihetetlenül jól felerősíthetjük, kicsit élénkíthetjük a színezővel, és a csúfos lenövéssel se kell bajlódnunk, a színező ugyanis a mosásokkal kikopik a hajunkból. Pár árnyalattal kedvünkre kísérletezhetünk, például a szőke, vagy világos hajszínt kicsit megbolondíthatjuk, vörös, vagy hamvas színekkel.

Hajfestés

A hajfestéssel tartósan megváltoztathatjuk a hajszínünket. A hajfesték egy festékbázisból és egy oxidálószerből áll (ezt kell általában összekeverni). 1. körben a festékbázis behatol a hajszerkezetbe, az oxidálószer pedig összeköti a festékanyagot a pigmentekkel, így az maradandóan beépül a hajszálakba.

Szőkítés

Mind közül a szőkítés veszi a leginkább igénybe a hajat, ezért javasolt jól megfontolni, hogy rászánjuk-e magunk. A szőkítés lényegében az eredeti hajszín eltávolítása, “kiszívása” a hajból.

A szőkítő néven ismert szerekkel elképzelhető a legnagyobb lépéseket tenni például egy sötét haj esetén, viszont hihetetlenül erőteljes kémiai hatása van a hajunkra nézve.

A szőkítő festékekkel két-három árnyalatot szőkíthetjük a hajat.

A szőkítésnél inkább kevert hajszínre törekedjünk, a több árnyalatú szőke ugyanis egyfolytában természetesebb hatású, mint a művi, egységes platinaszőke.

A szőkítést a legkönnyebb otthon elrontani, ezért ha nincs benne tapasztalatunk, inkább ne vállaljunk se a saját, se a barátnőnk hajára garanciát.

Tartsuk szem előtt, hogy hajfestés elsősorban a fodrász dolga. Különösen, hogyha hihetetlenül eltérő eredményt akarjuk szerezni a természetes hajszínünktől. Sose felejtsük el az allergia tesztet, inkább kevés bőrfelületen próbáljuk ki a festéket előző nap, semmint a felkenés után érjen minket kellemetlen meglepetés. Szemduzzanat, kiütések, bőrpirosság, rosszabb esetben súlyosabb komplikációk is felléphetnek allergiás reakciók esetén.

Színezett haj ápolása:

Rengetegen a természetes hajszínüket hátrahagyva festik be a hajukat különböző vegyszerekkel, ami lévén hogy nem éppen természetes folyamat, jóval nagyobb gondoskodást igénylővé teszi a hajat. Nem kell viszont kétségbe esni, hogyha már befestetted a hajadat, ugyanis ezen 7 jótanács megfogadásával probléma nélkül egészségessé varázsolhatod a hajadat ismét!

 

1. Samponnál a só és a különböző kénsavak az mind tabu

Mielőtt sampont vásárolsz, nézd meg az összetevőit. Legjobb, ha mentes minden kemikáliától, vagy csupán minimális mennyiségben tartalmaz ilyesmit.

2. Ne Dörzsöld a hajad

Ha fested a hajad, hajmosás után jobb, ha nem dörzsölöd át törölközővel, hanem csupán leitatod róla a nedvességet. Legjobb, ha a ősi frottír törölköző helyett mikroszálasat használsz, ez kevéssé roncsolja a hajszálakat.

3. Ne használj hajvasalót színes hajra

Festett / színes haj esetén nem túl jó ötlet hajvasalót vagy bármilyen más hajformázó eszközt használni, ami hővel működik. Hő hatására a hajszín fakul, ha csupán 5 másodpercig éri hő a hajat, akkor is. Próbáld ki a hő nélküli hajformázó eszközöket, a hajszárítót pedig állítsd minél alacsonyabb hőfokra.

4. Használj úszósapkát

A klóros víz a festett haj 2. legnagyobb ellensége a napfény után. A klór szőkítőként lép reakcióba a festett hajjal, és kifakítja azt. Két választási lehetőséged van: természetes vizű strandra jársz, hogy sokáig megőrizd festett hajad színét, vagy pedig úszósapkát veszel fel.

5. Használj hajpakolást

Ha fested/ festeted a hajad, javasolt hajpakolást vagy hajmaszkot használnod hetente legalább egyszer. Ez segít megerősíteni és ápolni a hajszálakat.

6. Ne meleg vízzel öblítsd a hajad

Minél hidegebb vízzel öblíted ki a hajad hajmosás után, annál egészségesebb és csillogóbb lesz a hajad. A meleg víz károsítja a haj kutikuláját (ez a haj külső, pikkelyes rétege), amitől a hajszál szárazzá, törékennyé válik, a hajszíned pedig fakóvá.

7. Használj hajkondicionálót

Ha fested a hajad, a kondicionáló használatát nem spórolhatod meg. A hajfestés során a haj veszít hidratáltságából, muszáj visszapótolni az elveszített nedvességet, ha egészségesen fénylő hajat akarsz.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!