Az Ilyen Korkülönbségben Élő Pároknál 87%-os a Válások Aránya:

Ha Ön és a házastársa már egy ideje házasok, akkor talán nem hagyja, hogy az apróságok – beleértve a korkülönbséget is – megzavarják Önt. Akár két, akár 12 év a korkülönbség, lehet, hogy teljesen lényegtelen tényezőnek tekinthető ez a kapcsolatotokban. Természetesen a kor nem határozza meg a boldogságot, de tanulmányok szerint hatással lehet arra, hogy egy házasság mennyire lesz tartós. A férfiak fordulnak el leggyakrabban a kapcsolatoktól, ha ők a fiatalabbak. Sőt, ha egy nő bizonyos számú évvel idősebb a férjénél, akkor az egekbe szökhet annak az esélye, hogy a férfi kezdeményezi a válást.

Ha egy férfi egy nála három évvel vagy annál idősebb nővel él házasságban, 87 százalékkal nő annak a valószínűsége, hogy ő kezdeményezi a válást.


Bár a házastársak közötti korkülönbség nem határozza meg 100 százalékban, hogy egy házasság sikeres lesz-e vagy sem, gyakran szerepet játszhat abban, hogy tartós lesz-e vagy sem. A Journal of Marriage and Family című folyóiratban megjelent 2016-os tanulmányban a kutatók azt igyekeztek feltárni, hogy a korkülönbség hogyan befolyásolhatja a válás valószínűségét.

Paula England kutató, a New York-i Egyetem professzora és csapata 3622 pár adatait vizsgálta meg, akiket 1987 és 1988, 1992 és 1994, valamint 2001 és 2002 között kérdeztek meg a National Survey of Families and Households (NSFH) keretében. Az 1987 és 2002 közötti időszakban valamikor 747 ilyen pár elvált vagy különvált. Ezeket a résztvevőket megkérdezték, hogy ki kezdeményezte a válást, és mekkora volt a korkülönbség a házastársak között.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a férfiak, akik idősebb nőkkel házasodtak össze, a legnagyobb valószínűséggel kezdeményezték a válást. Ha egy férfinak három vagy több évvel idősebb felesége van, akár 87 százalékkal is nőhet annak az esélye, hogy válást kezdeményezzen; míg a feleség válást kezdeményező esélye 23 százalékkal csökkenhet.

Egy nő válási esélye 38 százalékkal nő, ha fiatalabb férfihoz megy férjhez.

A tanulmány során a kutatók észrevették, hogy a nőknél a korkülönbség miatt megnőhet a válási szándék kockázata. Az eredmények kifejtették, hogy ha egy feleség három vagy több évvel fiatalabb a férjénél, a válás kezdeményezésének esélye 38 százalékkal nőhet. Ha viszont a férj a fiatalabb, akkor 50 százalékkal csökkenhet az esélye, hogy válást kezdeményezzen a feleség.

Bár az életkor csak ennyit mondhat el egy kapcsolatról, ez a tanulmány azt is megállapította, hogy a túl nagy korkülönbség rossz jel lehet. Pontosabban, minden további évvel, amit a feleség idősebb a férjénél, nyolc százalékkal nőhet annak a kockázata, hogy a férj a különválást kezdeményezi.

Egy másik tanulmány szerint a férfiak akkor “a legelégedettebbek”, ha a feleségük fiatalabb náluk.

A kutatások kimutatták, hogy a férfiak leggyakrabban azt részesítik előnyben, ha idősebbek a házastársuknál. A Journal of Population Economics című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a partnerek közötti korkülönbség hogyan befolyásolhatja a házasságot az idő múlásával. Az eredmények a 2001 és 2013 közötti Household, Income, and Labor Dynamics in Australia (HILDA) adataiból álltak, amely évente 19.914 személyt kérdezett meg 7682 háztartásból. A válaszadók különböző kategóriákról számoltak be, többek között arról, hogy mennyire elégedettek a kapcsolatukkal és partnerükkel egy nullától tízig terjedő skálán.

Az eredmények azt mutatták, hogy minden egyes hozzáadott évvel, amikor a férj idősebb a feleségénél, a férfi házastársi elégedettsége nőhet. A nők esetében azonban nem ez volt a helyzet.

“Azt találtuk, hogy azok a férfiak a legelégedettebbek, akiknek fiatalabb feleségük van, és azok a férfiak a legkevésbé elégedettek, akiknek idősebb feleségük van” – mondta Terra McKinnish, a CU Boulder közgazdászprofesszora, a tanulmány társszerzője a sajtóközleményben. “A nők is különösen elégedetlenek, ha idősebb férjekkel házasodnak, és különösen elégedettek, ha fiatalabb férjekkel”.

Hat-tíz éven belül a férfiak házassági elégedettségi szintje drasztikusan csökkent.

A tanulmány azt is látta, hogy a fiatalabb feleséggel rendelkező férfiak nem mindig voltak boldogok a házasságukban. Sőt, a férfiak magas elégedettségi szintje elég hamar elhalványult.

“Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a sokkal fiatalabb feleséggel rendelkező férfiaknál a házasság elején magasabb a házassági elégedettség szintje, ez a magasabb elégedettségi szint azonban meglehetősen gyorsan eloszlik, és a házasság 6-10 éve után eltűnik” – magyarázta McKinnish. “Idővel azoknál az embereknél, akik sokkal idősebb vagy fiatalabb házastárssal házasodnak, a házassági elégedettség idővel nagyobb mértékben csökken, mint azoknál, akik hasonló korú házastársakkal házasodnak”.

Azzal kapcsolatban, hogy miért tűntek kevésbé elégedettnek a partnerek a házasságukban, McKinnish megjegyezte, hogy ennek hátterében olyan körülmények állhatnak, mint a munkahely elvesztése vagy a háztartás pénzügyeinek csökkenése. “Azt találtuk, hogy ha a párok között nagy a korkülönbség, akkor sokkal nagyobb mértékben csökken a házassági elégedettségük, amikor gazdasági sokkkal szembesülnek, mint azoknál a pároknál, akiknél nagyon kicsi a korkülönbség” – magyarázta.

Ajánlott Cikk: A Komplikált Igazság Arról, Hogy Milyen Egy Nárcisztikus Emberrel Randizni

Az Ilyen Korkülönbségben Élő Pároknál 87%-os a Válások Aránya

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!