A Komplikált Igazság Arról, Hogy Milyen Egy Nárcisztikus Emberrel Randizni:

A nárcisztikusokkal való randizás zavaros, nyomorúságos élmény lehet, amely lassan erodálja az ember önértékelését. De nem mindig könnyű megmondani, hogy az illető, akivel randizunk, egyszerűen csak bizonyos személyiséghibákkal rendelkezik-e, vagy valóban nárcisztikus. Gyakran egyszerűbbnek tűnik, ha megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni a jeleket, magunkat hibáztatjuk a viselkedéséért, vagy megpróbáljuk a lehető legjobban fenntartani a békét. Bármit, csak azt ne ismerjük be, hogy a szerelmünknek NPD-s lehet.

 

Pontosan mitől lesz valaki klinikailag diagnosztizálható nárcisztikus?

Amikor a pszichológusok diagnosztizálják az NPD-t, a következő jellemzőket keresik:

 • Túlzott önbizalomérzet.
 • Elvárja, hogy felsőbbrendűként ismerjék el, még az ezt indokoló eredmények nélkül is.
 • Az elért eredmények és tehetségek eltúlzása
 • A sikerről, a hatalomról, a ragyogásról, a szépségről vagy a tökéletes társról való fantáziálás.
 • Azt hiszi, hogy felsőbbrendű, és csak hasonlóan különleges emberek értik meg, vagy csak hasonlóan különleges emberekkel társulhat.
 • Állandó csodálatot igényel
 • Jogosultságérzet
 • Különleges szívességeket vár el, és az elvárásoknak való feltétlen megfelelés.
 • Mások kihasználása, hogy megkapja, amit akar
 • Képtelen vagy nem hajlandó felismerni mások szükségleteit és érzéseit.
 • Irigykedni másokra, és azt hinni, hogy mások irigylik Önt.
 • Arrogáns vagy gőgös viselkedés.

Míg a legtöbb emberen látszólag itt-ott megjelennek a nárcizmus nyomai, az NPD-s emberek átlépik az egészséges önbizalom határát, és mindig fontosabbnak hiszik magukat mindenki másnál. Az aki NPD-ben szenved, folyamatosan, minden helyzetben mutatja ezeket a vonásokat, és nem érzi magát rosszul emiatt.

A nárcizmus első magvait már csecsemőkorban elvetik. Az, hogy a közvetlen szükségleteinkre és vágyainkra összpontosítunk, ebben a szakaszban normális. Míg a legtöbb ember felnőttkorára kinövi ezt a szűkölködést, a nárcisztikusok telhetetlenek a tekintetben, hogy igény szerint gondoskodást és figyelmet kapjanak. Ez gyakran az elhanyagoló szülőkben gyökerezik, vagy azokban, akik a saját szükségleteiket helyezik előtérbe a gyermekeik helyett.

Egy több mint 34 600 felnőtt bevonásával készült tanulmányból származó adatok szerint a lakosság mintegy 6 százaléka szenved NPD-ben, a férfiaknál nagyobb arányban (7,7 százalék), mint a nőknél (4,8 százalék).

 

Az NPD-s valakivel való randizás nem mindig kaotikus az elején. Eleinte az olyan viselkedések, mint a nagyképűség, ártalmatlan furcsaságoknak – vagy akár bájos személyiségjegyeknek – tűnhetnek.

 

A Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban 2013-ban megjelent kutatás rávilágíthat arra, hogy miért nem mindig könnyű elsőre észrevenni a nárcizmust. Az eredmények szerint a nárcizmusnak két különböző dimenziója létezik, és ezek idővel eltérő módon befolyásolhatják a kapcsolatokat.

A kutatók hét, különböző módszertani megközelítést alkalmazó tanulmánysorozaton keresztül elemezték a nárcisztikusok “csodálat” és “rivalizálás” dimenzióinak bemutatását. A csodálati viselkedés a nárcizmus elbűvölő, magabiztos és szórakoztató tulajdonságait képviseli, és a kapcsolatok nagyobb rövid távú elégedettségével jár együtt. A rivalizáló viselkedés a nárcizmus kizsákmányoló, önző és érzéketlen tulajdonságainak összessége, és az NPD-vel rendelkező személyekkel való hosszú távú kapcsolatokban a boldogtalanság mozgatórugója.

Az olyan tulajdonságok, mint a jogosultság és az empátia hiánya sokkal közvetlenebbül baljóslatúak lehetnek.

Aki egy nárcisztikus emberrel van kapcsolatban, úgy érezheti, hogy “nem emberként kezelik, hanem inkább egy dologként, amelyet szükség szerint és szükség esetén használnak”. Magányosnak és leértékeltnek érezné magát. Ráadásul semmi, amit tettél vagy mondtál, soha nem lenne elég, és ha előbb mertél volna magaddal törődni, mint az [NPD-s személy], Isten haragját zúdítanák rád.

 

Ez nem jelenti azt, hogy minden NPD-s személlyel való kapcsolat halálra van ítélve. De az NPD-s személy valószínűleg annyira nincs tisztában a problémáival, hogy nem valószínű, hogy terápiába megy. Pedig a terápia pontosan az, amire egy NPD-s embernek szüksége lenne egy működőképes kapcsolathoz. Szakszerű segítség nélkül talán esélyük sincs.

 

Ha olyan személlyel van kapcsolatban, akinek NPD-je van, vagy akiről azt gyanítja, hogy NPD-s, de nem hajlandó segítséget kérni – vagy ha még mindig egy korábbi ilyen kapcsolatból lábadozik -, akkor segíthet, ha elmegy terápiára, hogy kiderítse, mi vonzotta önt ebbe a személybe, és hogyan találhat egy egészségesebb kapcsolatot.

A nárcizmus jelei – önzés, az empátia hiánya, grandiózus viselkedés és nagy ego, vagy felfújt önérzet – elsőre nem mindig lehetnek kirívóan nyilvánvalóak. De gyakran nyilvánvalóak, ha valóban keressük őket. Hallgass a megérzéseidre és az előtted lévő jelzőkre. Ha valami nem tűnik jónak, akkor valószínűleg az is.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!