Karl Koch Fa-Teszt: Stabil, Érzékeny, Vagy Törékeny Az Érzelmi Világod? Ez A Teszt Felfedi A Választ!

Hallottál már a Karl Koch-féle fatesztről? A fatesztet Karl Koch pszichológus fejlesztette ki az 1950-es években, de hatékonysága miatt még ma is széles körben használják. Bár nagyon egyszerű, mégis fontos érzelmi információkat tár fel arról, aki elvégzi. Általában ezt a tesztet más tesztekkel hasonlítják össze, hogy diagnózist kapjanak. A tesztet könnyedén el lehet végezni az otthonodban, mindenféle szakmai segítség nélkül. Mindössze annyit kell tenned, hogy lerajzolsz egy fát, majd a teszt kritériumai alapján elemzed a rajzot. A teszt során Dr. Koch a fák mitológiai és totemisztikus szimbolikájára támaszkodott.

 

Pontosan mit elemez a fateszt?

 

A teszt segítségével még pszichológiában kevésbé jártas emberek számára is meghatározható az ember stabilitási, érzékenységi és törékenységi szintje az érzelmek terén. Szakmai kontextusban nagyon hasznos lehet a kognitív hiányosságok és a demencia diagnosztizálásában. Természetesen a teszt nem helyettesíti a szakmai tanácsadást.

 

A Karl Koch-fa teszteléséhez mindössze rajzolnod kell egy fát. Légy spontán a rajzolásban és ne támaszkodj semmilyen külső (akár vizuális) segítségre. Ha végeztél olvasd el, mit árulnak el az egyes témák az alábbiakban.

 

1- Törzs

 

Ha a fa törzse vékony, az nagyon érzékeny személyt jelez. Ez a stresszre vagy a nyugalmat és a jólétet megváltoztató külső tényezőkre is utal.

 

Ha a törzs nagyon széles, az olyan személyt jelez, aki lobbanékony, nagyon érzelmes és önuralomra szorul.

 

Ha a törzs normális, akkor jó a belső egyensúly. Ehelyett, ha a törzs egyenes vonalú, az nagyon korrekt személyt jelez az élet minden területén. Ha nincs befejezve, társaságkedvelő és kedves személyt jelez.

 

2- Korona

 

A gyökerek és a törzs a belsőséget és az érzelmeket mutatják ki, míg a korona azt, hogy az illető hogyan viszonyul a világhoz.

 

A kis korona éretlenséget jelez (a 9 éves kor alatti gyerekek általában kis koronát rajzolnak), a nagy korona pedig nagyon fantáziadús és lelkes emberre utal.

 

Ha a fának nincs koronája, az esetleges kognitív fejlődési problémára utalhat. A spirál alakú lombozat kommunikatív és érzékeny személyt jelez.

 

Az ágak által alkotott lombozat makacs és impulzív személyt jelez. A levelekkel díszített lombozat bölcs személyt, a gyümölcsökkel díszített lombozat pedig célokkal és megvalósítandó vágyakkal teli személyt jelez.

 

3- Gyökerek

 

Ha a fának nincsenek gyökerei vagy a földet jelképező vonala, az érzelmi és személyes instabilitásra utalhat.

 

Ha a fának vannak gyökerei, de azok aránytalanok és ágas formájúak, az olyan érzelmi problémákra utalhat, mint a düh vagy az érzelmi visszahúzódás.

Kis segítség: A teszt eredményeinél az alábbi rajzhoz mérten kell nézni, a mértékeket. Például, ha ennél kisebb koronát rajzoltál, akkor az ugye a “kis korona” csoportba esik, ezzel az éretlenséget jelezve.

Karl Koch Fa-Teszt Stabil, Érzékeny, Vagy Törékeny Az Érzelmi Világod Ez A Teszt Felfedi A Választ!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!