Illóolaj Parfüm: Csak Keverd Össze És Alkosd Meg A Saját Egyéni Illatodat

Az illóolajos parfümök lehetővé teszik, hogy élvezd a természetes növényi illatokat a potenciális toxinok nélkül. Ráadásul csak percekbe telik összeállítani ezeket a recepteket.

 

A görgős üvegek népszerűek az aromaterápiában, mint egy módja annak, hogy a különböző hangulatok és betegségek esetén egyéni adagot alkalmazhass a gyógynövények előnyeiből. A görgős üvegekből gyönyörű parfümös üvegek is készíthetők. Ha a laboratóriumban előállított illatanyagokat természetes illóolajokkal helyettesíted, nemcsak jó illatod lesz, hanem fantasztikusan jól is fogod érezni magad.

 

Hogyan készítsük el a tökéletes illóolajos parfümkeveréket?

 

Az illóolajok keverése olyan készség, amely gyakorlatot igényel. A kezdéshez vegyél néhányat azokból az illatokból, amelyek általában vonzanak, és tartsd a nyitott üvegeket az orrodhoz. Amikor belélegzed az illatkombinációkat, meg fogod tanulni, mi az, ami tetszik, és mi az, amit inkább passzolj.

 

Az illatjegyek megértése

 

Az illóolajok illatjegyeit “jegyzetek” néven osztályozzák. Pontosabban csúcsjegyek, középjegyek és alapjegyek. Íme egy kis leírás mindegyikről, hogy elkezdhesd azonosítani őket, amikor illóolajos parfümrecepteket készítesz.

 • A csúcsjegyek könnyűek, frissek, gyorsan hatóak, és hajlamosak nagyon gyorsan elpárologni. Általában ez az első illat, amit egy keverékben érezni lehet.
 • A középső jegyek segítenek kiegyensúlyozni a keveréket. Lehet, hogy a középső jegyet nem érzed meg azonnal, de a lágy illat néhány perc múlva nyilvánvalóvá válhat.
 • Az alapjegyek nagyon erősek és súlyosak, hosszan tartó terjedésükkel megalapozzák a keveréket. Kiegyensúlyozza parfümkreációit a különböző jegyek keverésével, hogy a végeredmény összetett és csábító legyen.

 

Néhány példa:

 • Felső jegyek: bergamott, citromfű, grapefruit, narancs, geránium, borsmenta, eukaliptusz.
 • Középső jegyek: levendula, rózsa, mandarin narancs, ciprus, fahéj kéreg.
 • Alapjegyek: pacsuli, cédrusfa, szantálfa, tömjén, gyömbér.

 

Illóolajos parfümrecept-keverékek kipróbálásra

Az illatok kombinációjának egész világa létezik, amelyeket illóolajokkal hozhatsz létre. Íme, néhány kombináció, hogy elindulhass:

 • A pacsuli és a bergamott
 • Geránium, ylang ylang és levendula
 • Frankincense, jázmin és narancs
 • cédrusfa, levendula és mandarin

 

Vivőolajok

A vivőolajok olyan olajok, amelyeket az illóolajok felfüggesztésére és szállítására használnak. Ezek azok az alapanyagok, amelyekhez az illóolajokat hozzáadjuk, hogy megfelelően felhíguljanak, mielőtt a bőrre alkalmaznánk őket. A vivőolajok jó választásai az erős illatanyag nélküli, híg olajok, mivel az egész keveréssel azt szeretnéd elérni, hogy az illóolaj illata legyen a főszereplő.

 

Az én kedvenceim a frakcionált kókuszolaj, a szőlőmagolaj, az édesmandulaolaj vagy a jojobaolaj az illóolajos parfümök készítéséhez.

 • parfümrecept szárított pünkösdi rózsaszirmokkal
 • Nagyszerű virágok a hosszan tartó színért

 

Ehhez a recepthez hozzátartozik, hogy színes botanikai anyagokat adjunk hozzá. Sajnos a kertben gyönyörű virágok közül nem mindegyik tartja meg jól a színét, ha olajba merítjük őket. Kipróbálhatod a rendelkezésére álló virágszirmokat és leveleket, vagy használhatsz néhányat ezek közül a jól bevált fajták közül.

 • Kék és lila -Centaurea (agglegénygomb) szirmai
 • Rózsaszín – szárított pünkösdi rózsaszirmok
 • Sárga – Napraforgó szirmai
 • Narancssárga – körömvirág szirmai

 

Megjegyzés: a levendula és a rózsa virágai kézenfekvő választás lennének, ha jól tartanák a színüket. Sajnos mindkettő gyorsan megbarnul az olajos alkalmazásokban, és nem néznek ki túl vonzóan. Emiatt nem ajánlom ezeket az ilyen átlátszó üvegcsékhez.
aromaterápiás parfüm növényi anyagokkal

 

Hogyan készítsünk illóolajos parfümöt

 

Most jön a szórakoztató rész! Egy példán keresztül bemutatjuk, hogyan készíthetsz percek alatt egy egyedi illóolajos parfümöt.

 

Összetevők

 • 10 ml-es üvegből készült roll-on üveg
 • 9 ml választott vivőolaj
 • 0,5 ml (10 csepp) az Ön által választott illóolajok
 • Friss és szárított virágok és gyógynövények

 

Elkészítés:

 1. Tölts el egy kis időt az illóolajok keverésével, hogy olyan illatot találj, amely szimpatikus a számodra.
 2. Gyűjts friss vagy szárított szirmokat és leveleket, hogy az üvegekbe tölthesd őket.
 3. Készítsd elő a görgős flakont a fedél és a görgő eltávolításával.
 4. Töltsd meg a parfümös üveget hordozóolajjal. Válasszon frakcionált kókuszolajat, ha nem szeretnéd, hogy a parfümös üvegnek színe legyen. A többi olaj a borostyán és a zöld különböző árnyalatai lesznek.
 5. Adj hozzá 10 csepp illóolajat 10 ml-es üvegenként. A legerősebb illóolajoknál kezdjed csak egy cseppel, és növeld, ha nem elég erős. Vannak olyan illatok – mint a citromfű és a fahéj -, amelyek olyan erősek, hogy leuralhatják az egész keveréket.
 6. Tegyél az olajba friss és szárított virágok, levelek vagy szirmok kombinációját, hogy díszítsd az üveget.
 7. Pattintsd rá a görgős fedelet az üvegfiolára. Jól rázd össze az olajokat.
 8. Hagyd a keveréket 24-48 órán át összeérni. Ahogy az olajok együttműködnek, az illat változni fog.
Illóolaj Parfüm Csak Keverd Össze És Alkosd Meg A Saját Egyéni Illatodat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!