Így Változott A “Tökéletes” Női Test Az Elmúlt 100 Év Során:

Az “ideális női” test fogalma folyamatosan változik, és mint minden más a kultúrában, ez is egy trend. Az elmúlt 100 év alatt nagyon sokszor változott, főként az új hírességek és a divatba jött stílusok miatt. Így bár néha azt kívánjuk, bárcsak úgy néznénk ki, mint valaki más, ne felejtsük el, hogy végül is a divat mindig változik, és nincs is jobb, mint bízni a természetes testünkben.

 

Összegyűjtöttünk egy listát arról, hogyan változott a “tökéletes” test a nyugati világban az évek során:

1910 – A Gibson lány

 

Ezt a külsőt Charles Gibson illusztrátor alkotta meg, és a hosszú nyak, a lejtős vállak, a nagy göndör haj és a szorosan fűzős fűző jellemezte. A nőies test a szoros fűzőnek köszönhetően 8-as alakúnak tűnt. Linda M Scott írta: “A Gibson-lány nem volt kecses… sötét volt, királyi tartású, [és] meglehetősen magas”.

 

1920 – a flapper

 

Az 1920-as években a görbék eltűntek, és az emberek a kis keblek és csípők mellett voltak. Ez a megjelenés áramvonalas és vékony, és az ideális nő gyakran sokkal alacsonyabb volt, mint az 1910-es évek magas megjelenése. A hangsúly a női lábakra is áthelyeződött, mivel a flapper-ruhák rövidebb szegélye ezeket tette láthatóvá. A nők hosszú hajukat is vállig érőre vágatták, ahogy a bob divatba jött.

 

1930 – a lágy szirén

 

Ebben az évtizedben hosszabbak a szegélyek, de a ruhák sziluettje testhezállóbb. Visszatért a derék és a kissé gömbölydedebb alak iránti vágy. Most az erős derékvonalra helyeződik a hangsúly, és visszatér az erősebb vállak, keblek és csípő iránti vágy. A nőknek “nőiesebb” alakot kívántak, mivel a divat a romantikusabb megjelenést hangsúlyozta.

 

1940 – a csillagszórós lány

 

Ez a dobozszerű, széles vállak korszaka. Ebben a korszakban a magasabb, tekintélyt parancsoló megjelenésre törekedtek. Ez együtt járt a szögletesebb divatstílusokkal, és a hosszúkásabb és szögletesebb testalkatot célozta meg. A divat praktikusabbá vált, és kevésbé összpontosított a csillogásra.

 

1950 – a homokóra

 

Az 1950-es évek az érzéki, homokóra alakot értékelő korszak volt. A “tökéletes” test ebben a korszakban csupa ív volt – kis derék, nagy mell és csípő. Még súlynövelő táplálékkiegészítők is léteztek, amelyeket a nőknek tanácsos volt szedniük, hogy növeljék gömbölyűségüket!

 

1960 – az ágaskodás

 

Az 1960-as években hirtelen az 1950-es évek gömbölyded testalkata megszűnt. Visszatértünk az androgén, vékony, karcsú megjelenéshez. Az ideál az üde, fiatalos, lányos megjelenés volt. A keskeny csípő, a karcsú derék és a vékony keblek újra divatba jöttek, és ezt az akkoriban divatos, összezsugorodott váltóruhák is támogatták.

 

1970 – a diszkódíva

 

Az 1970-es évek partiarcai arra törekedtek, hogy karcsú csípőjű, lapos hasú testet tartsanak fenn. Az 1970-es évek ruháiban használt szintetikus anyagok is sokkal többet mutattak, mint korábban, így az alakból több látszott. Volt egy kis visszalépés az ívek felé, bár a karcsú törzs, de a visszatérő nagyobb keblek jelentették az ideális megjelenést. Ekkor vált népszerűvé a barnulás is, és a hosszú, természetes haj is divatba jött.

 

1980 – a szupermodell

 

Az 1980-as évek új nőideálját a korszak szupermodelljei adták. A magas, karcsú, hosszú lábakkal rendelkező modell lett a “tökéletes” női test. Ekkor kezdődött a fitneszőrület is, mint a kocogás és az aerobic, így a testtrendben először szerepelt, hogy a nőknek izmaik vannak, erősek, fittek és tónusosak legyenek.

 

1990 – a szűzies

 

Az 1990-es évek ismét a1980-as évek atletikus szupermodelljeinek lengő ellentéte. Ezúttal a sovány, csontsovány megjelenés volt divatban. Ez az évtized nagyon vékony, androgén és sápadt nőket akart a kisebb modellek és színésznők új korszakának ihletésére.

 

2000 – a testes szépség

 

A 2000-es években ismét megváltozott a “tökéletes” test. Most újra divatba jött az atletikus megjelenés, a lapos has és a “combközök” iránti vágy – ismét a korszak modelljei által inspirálva. Ebben a korszakban a női testnek minden arról szólt, hogy hosszúnak és karcsúnak tűnjön.

 

2010-es évek – a fenék

 

A 2010-es évek egy új testideált hoztak – a gömbölyded testet, különösen hangsúlyosabb hátsóval. Ahogy a sokszínűség is előtérbe került, és a plus-size modellek is bekerültek a fősodorba, a hangsúly ismét a homokóra- és gömbölydedebb alakra helyeződött.

 

A 2020-as évek – a közösségi média kora

 

Felmérések szerint sokak elképzelése a nők “tökéletes” testéről még mindig a karcsú és kicsi. Ez azonban nem korrelál a nők átlagos méretével. Napjainkban a testpozitivitás és a testsemlegesség mozgalmak térnyerésével kezdünk eltávolodni egyetlen “tökéletes” testtől. A médiában változatosabb testek jelennek meg, és a közösségi médiának köszönhetően több “normális” nővel találkozhatunk.

 

Végre kezdünk megszabadulni attól az elképzeléstől, hogy a nőknek egy bizonyos módon kell kinézniük ahhoz, hogy szépek legyenek. A nők úgy ünneplik magukat, ahogy vannak. Ez kezd jobb üzenetet küldeni arról, hogy nem szabad arra törekednünk, hogy úgy nézzünk ki, mint valaki más.

 

Így Változott A “Tökéletes” Női Test Az Elmúlt 100 Év Során

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!