Így Tudod Konstruktívan Kritizálni A Párodat, Anélkül Hogy Megbántanád:

Észrevetted már, hogy bármilyen kapcsolat (családban vagy csapatban) harmonikus fejlődése érdekében fontos, hogy a kritika és a dicséret bizonyos arányokat tartsunk be?

Kiderült, hogy a tudósok rengeteg kutatást végeztek ebben a témában, levezetve a jó és a rossz ideális arányát.

 

 

Most ezeket az érdekes megállapításokat osztjuk meg veled.

A Losada-arány

A Losada-arány a pozitív és a negatív viszonyok aránya az emberek közötti kapcsolatokban. John Gottman pszichológus volt az első, aki felfigyelt ezeknek az arányoknak a hatására. Több mint 40 év alatt több mint 3000 házasságot elemzett. A pozitív és a negatív arányok ismeretében egy kapcsolatban 90%-os pontossággal meg tudta jósolni a válás valószínűségét.

Később Marcial Francisco Losada pszichológus, miután több száz üzleti csoportot elemzett, egyértelműen meghatározta a legnagyobb hatékonyság körülményeit, és levezette az arányt.

Miért olyan fontosak a helyes arányok?

Képzeljük el, hogy a helyzet egy hajó. Vitorlákkal. A vitorlákat fújó szél a dicséret. A kritika pedig a hajó kormánykereke. El fog mozdulni a hajó, ha a kritikád nagyobb, mint a dicséreted? Nem számít, mennyire forgatod a kormányt, a “dicséret szele” nélkül nem jutsz sehova.

Vagy épp ellenkezőleg, csak a partnered dicséretét zenged, és megpróbálsz szemet hunyni a hiányosságai felett. Az ilyen hajó irányíthatatlanná válik, és ki tudja, hová viszi majd a szél.

A Losada-arány nagyjából annyi, hogy 1 negatívumhoz 3 pozitívum társul. Ez a minimum, ami szükséges ahhoz, hogy bármilyen csapatban, legyen szó kollégákról, barátokról vagy családtagokról, magas teljesítményt érjünk el. A maximum körülbelül 7 dicséret jut 1 kritikára. Azok a kapcsolatok, amelyek e számok határain túl vannak, idővel elkerülhetetlenül megromlanak.

A következőképpen működik

Pozitív hozzáállás és kompromisszumkészség nélkül minden kapcsolat szétesik. De ugyanilyen veszélyes a negativitás teljes hiánya is. Az egyensúly nagyon fontos. Ne feledd tehát ezt az egyszerű szabályt: 3 pozitívum jut 1 negatívumra.

Így Tudod Konstruktívan Kritizálni A Párodat, Anélkül Hogy Megbántanád(1)

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!