Így Kell Ápolni A Körmöket, Hogy Életed Végéig Tökéletesek Maradjanak:

A körmök fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek, hiszen napi szinten éri őket a hideg, a szél, és a mosogatószerekben található vegyi anyagok is káros hatással rendelkeznek. Ha nem vigyázunk rájuk, megsárgulnak, kitöredeznek, foltosak lesznek. Nézzük milyen természetes szereket vethetünk be, hogy körmeink szépek és egészségesek legyenek.

 

Az egészséges körmök ismérvei:

Az egészséges köröm szilárd, de hajlítható. Sima felszíne matt fényű. Az úgynevezett félhold a köröm hátsó területén, a “tövénél” világosabb. A körmöt rendszerint hibátlan bőr veszi körül. Formája egyénileg változik, elsősorban a csontok formájától és nagyságától függ a kialakulása.

Normális körülmények között a köröm egész életünkön keresztül növekszik, de a növekedés üteme változó; általában napi 0, 1 mm. A körömlemez olyan, szaruból álló képlet, mely a „körömgyökértől” növekszik a szabad szél felé. A körömágyon nyugszik, két oldalról ráborul a körömsánc, alatta helyezkedik el a körömárok.

körmök_és_egészség

Mit árulnak el a körmök az egészségről?

– Fehér foltok, barázdák vagy deformálódások a körmökön

Ezek igazi betegségeket is jelezhetnek. Szív-, tüdő- és májbetegségek is szóba jöhetnek. Az, hogy miért látszik meg mindez a körmön, egyelőre nem egészen tisztázott a tudomány mai állása szerint. Szerepet játszhat ebben, hogy a betegség a vérellátást és az anyagcserét befolyásolja. Jelenleg ezért ha valaki hirtelen vagy újonnan fellépő elváltozást tapasztal, minden esetben orvoshoz kell fordulnia.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a jelek nem minden esetben jelentenek betegséget, ugyanis vannak akik manikűrözésnél túlságosan vissza szokták gyűrni az érzékeny bőrréteget a körömágynál, sérülést okozva, sokszor emiatt bukkannak fel a fehér foltok.

– Törékeny, repedező körmök

Általában a vízzel való túl rengeteg kontaktus következménye. A rengeteg mosogatástól, takarítástól túl merev lesz a köröm, ez a nők kilencven százalékát érintő probléma.

– Erős keresztbarázdák a körmön

Ha az összes ujjon jelentkezik a probléma, akkor javasolt orvoshoz fordulni. Lehet, hogy valamilyen korábbi magas lázzal járó betegség váltotta ki a jelenséget, de akár szívinfarktusra is felhívhatja a jelenség a figyelmet. Fontos tudni, hogy a köröm elváltozása a betegség után 8-12 héttel látszik, így nem előrejelzi a problémát.

– Hosszú és vékony keresztbarázdák a körmökön

Az előzőeknél jóval finomabb, vékonyabb, de egymással szintén párhuzamos barázdák nem hiányjelenségekre utalnak, hanem egyszerűen az öregedésre. Érdekes módon ez a jelenség már akár 35 éves kortól is felléphet. Ha azonban a hosszanti barázdák, nem egyenletesen vékonyan tűnnek fel, hanem szélesek és egyenként jelennek meg, akkor nem kizárható a köröm rákos elváltozása sem.

– Körmök kifehéredése

Ha a köröm korábban rózsaszín, áttetsző volt, azonban egyre-másra fehérebb, nem-áttetsző lesz, akkor az májbetegséget jelezhet. Ha a köröm átlátszóan halvány, az vérszegénységre, vagy rossz vérellátásra, vérkeringésre utal.

– Megsárgult körmök

A sárgás, megvastagodott köröm oka lehet egyszerű dolog, például nyomásnak van kitéve az ujjunk. De a megvastagodást gomba is okozhatja.

 
körmök_ápolása_házilag

Körmök Ápolása Házilag:

Olívaolaj

Az egyik leghatékonyabb körömápoló, ha nem akarunk vagyonokat költeni. Két evőkanál olívaolajat keverjünk el egy fél citrom levével. Kissé melegítsük fel, ezután levéve a tűzről addig áztassuk benne körmeinket, míg kihűl a keverék. Minden lefekvés előtt, tíz napon keresztül ismételjük meg a kúrát.

Méz

Hidratálja a körmöt, ellenállóbbá teszi, és segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől. Keverjünk el egy teáskanál mézet, két tojássárgát, és négy evőkanál langyos tejet. Kenegessük be vele a körmeinket, ezután áztassuk benne tíz percen keresztül.

Szezámolaj

Töredezett és hámló körmökre ajánlott. Melegítsük fel, ezután áztassunk bele egy gézdarabot, és ezzel itassuk át a körmöt kb. 15 percen keresztül. Folyamatos alkalmazás után a köröm jóval erősebbé válik.

Citromlé

Hidratál, feltölti vitaminokkal, eltünteti a sárgás színeződéseket. Hetente egyszer öblítsük le citromlével a körmöket, ezután kenjük be olíva-vagy mandula olajjal.

körmök_ápolása_hosszútávon

Hogyan tartsuk meg a körmök ápoltságát hosszútávon:

A tisztaság kulcsfontosságú

Mielőtt nekilátnánk a manikűrözésnek, a legfontosabb, hogy a körmök és a körülöttük lévő bőr egészen tiszta legyen. Mossuk le az előző körömlakkot acetonmentes körömlakklemosóval – az acetonos verzióval szemben ezek a termékek nem szárítják feleslegesen a körmöt, hatékonyságukban viszont nincs különbség. Ezután egy puha sörtéjű fogkefét szappanozzunk be, majd gyengéden dörzsöljük át vele a körmeinket és a körülöttük lévő bőrt – egyszerű és olcsó megoldás az elhalt hámsejtek leradírozásra.

Sokat számít maga a körömreszelő és a technika:

A körmök törékenyek, és ha túl erősen reszeljük őket, akkor az akár gyulladáshoz is vezethet. Használjunk gyengédebb reszelőket, és egyfolytában csupán egy irányba reszeljünk, ne oda-vissza. Elképzelhető, hogy a körömreszelés folyamata így valamivel tovább tart, ám körmeink egészsége szempontjából ez jóval biztonságosabb.

Oda kell figyelni a körömágybőrre:

A körömágybőr fontos szerepet lát el: a körömágyat védi. Ha tehát levágjuk a körömágybőrt, azzal utat engedünk a baktériumoknak. A legjobb, ha békén hagyjuk a körömágybőrt, vagy csupán óvatosan visszatoljuk narancsfapálca segítségével hetente egyszer, közvetlenül zuhanyzás után. És hogy a körömágybőr ne száradjon ki, folyamatosan kenjük be kifejezetten erre a területre szánt termékkel vagy valamilyen zsírosabb állagú krémmel.

Ha már körmeid ápoltak és egészségesek, akkor itt az ideje, hogy kézzel tapintható hasznuk is legyen az esztétikán túl. Egy korábbi cikkünkben több sikeres férfit is megkérdeztünk, hogy milyen köröm tetszik nekik és mi az amitől kirázza őket a hideg.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!