Így Alakítja A Neveltetésed A Felnőttkori Kapcsolataidat:

Az engedéllyel rendelkező házasság- és családterapeuták szerint az, ahogyan gyermekkorunkban neveltek minket, nagy hatással van a mai romantikus kapcsolatainkra. A szüleinkkel kialakított kapcsolatainknak van nagy szerepe abban, hogy mit várunk el a partnerünktől, hogyan fogadjuk és fejezzük ki a szeretetet, és hogyan reagálunk másokra a stresszes interakciókban.

 

A pszichológiai 6 különböző jellemet ír le, amelyek kialakulása a nevelésünkig vezethető vissza:

 

1. A tetszelgő

 

A tetszelgők általában azok, akik rosszindulatú, irányító és ítélkező szülőkkel nőttek fel. Ha a szüleid mindig hibát találtak valamiben, amit csináltál, vagy ha úgy érezted, hogy csak akkor mutattak szeretetet, ha jó jegyet kaptál az iskolában, akkor lehet, hogy ezekre a dolgokra vezethetők vissza a jelenlegi szokásaid.

 

A tetszelgők az elfogadást és az érvényesítést keresik, és mindig ügyelnek arra, hogy mindenki más boldogságát a sajátjuk elé helyezzék. Ha te egy tetszelgő vagy, akkor lehet, hogy hiányzik belőled a kezdeményezőkészség, nagyon határozatlan vagy, és általában passzív vagy a kapcsolataidban.

 

2. Az áldozat

 

Az áldozatok rendezetlen otthonokban nőttek fel, szüleik erőszakosak és durvák voltak. Nem szerették, ha észreveszik őket, vagy ha beszélnek róluk – inkább titkolóztak, és megtanulták elviselni az elviselhetetlent. Időről időre néhány ilyen gyerek egy egész belső világot épített fel, hogy távol maradjon a bántalmazó világuk valóságától.

 

Felnőttként nehezen találhatják meg az értéküket, és gyakran érezhetik magukat nyugtalannak, érdektelennek és közönyösnek. Még az is előfordulhat, hogy egy irányító partnerrel való kapcsolatban találják magukat, és a partnerük igényeihez igazodnak, ahogyan azt a szüleik esetében is tették.

 

3. Az irányító

 

Az irányítóknak szükségük van az élet bizonyos aspektusai feletti kontrollra, mert ez lehetővé teszi számukra, hogy elvethessék azokat a gyengéd érzelmeket, amelyeken gyerekkorukban keresztülmentek. Ez az irányítás valójában a védelmük az olyan negatív érzelmektől, mint a félelem, a szégyenérzet és a tehetetlenség. Mivel a harag az egyik “biztonságos” érzés, általában ehhez az érzelemhez ragaszkodnak, hogy irányítsanak.

 

Ahogy felnőtté válnak és társra találnak, bátorrá, akaratosakká és merevvé válnak. Hajlamosak leginkább magukra támaszkodni a partnerük helyett, és ritkábban kérnek segítő kezet.

 

4. A vacilláló

 

A vacilláló nagyon kiszámíthatatlan szülőkkel nőtt fel, akik megbízhatatlanok, bizonytalanok és rendszertelenül fejezték ki szeretetüket és melegségüket a gyerekeik felé. Ha a szüleid gyerekkorodban tettek neked egy ígéretet, és végül nem teljesítették azt, valószínűleg nehezen bíztál meg bennük újra, ami miatt elhanyagoltnak érezhetted magad.

 

Felnőttként arra törekszel, hogy megbízható és állandó kapcsolatot találj, ami gyerekkorodban talán sosem volt meg. A vacillálók keresik a tökéletes szerelmet, és nem szeretik, ha elhagyatottnak érzik magukat. Mivel a szerelem sosem lehet tökéletes, a végén úgy érezhetik, hogy cserben hagyták őket és ezért keserűek lesznek.

 

5. A kerülő

 

Az elkerülők úgy nőttek fel, hogy magukra támaszkodtak, és megtanulták, hogyan váljanak függetlenné – ez azért van, mert hozzászoktak ahhoz, hogy a szüleik gyerekkorukban nem sok szeretetet adtak nekik. A szüleik arra tanították őket, hogy érzelmesnek lenni egyenlő a gyengeséggel, és hogy a legjobb, ha önmagukra támaszkodnak.

 

Emiatt felnőttként hajlamosak elrejteni az érzelmeiket, és ritkán kérnek segítséget, vagy mondják el bárkinek is, hogy mit szeretnének/mire lenne szükségük. A kapcsolatokban előfordulhat, hogy félnek közelséget és intimitást mutatni a partnerük felé, és nagyon elszigeteltnek, és elkötelezetlennek tűnhetnek.

 

6. A biztonságos kötődésűek

 

A kapcsolatokban a biztonságos kötődésűek úgy vélik, hogy könnyen adnak és vesznek – egészséges, stabilizált módon képesek kifejezni mind a saját hibáikat és erősségeiket, mind a partnerüket, anélkül, hogy bárkit is lekicsinyelnének.

 

Nem okoz nekik gondot az érzelmeik kommunikálása a partnerükkel. Ez azért van, mert egész gyermekkorukban megtanították őket arra, hogy rendezzék a vitákat, és elfogadják, ha ők tévedtek. A biztonságos kötődésűeknek az sem okoz gondot, ha nem értenek egyet vagy határokat állítanak fel, és szeretnek új dolgokat megtapasztalni. Ha egy biztonságos kötődésű emberrel vagy együtt, valószínűleg segítő kezet és támogatást kérnek tőled.

Így Alakítja A Neveltetésed A Felnőttkori Kapcsolataidat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!