konfliktus_kezeles_parkapcsolatban

7 Hatékony Párkapcsolati Konfliktus Kezelési Módszer:

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges kapcsolat kulcsa a jó kommunikáció. Azonban a viták megoldása anélkül, hogy hagynánk őket elfajulni, a részletekben rejlik. Ezek nem mindig a nyilvánvaló névvita miatt alakulnak ki, de egy idő után ugyanolyan romboló hatásúak lehetnek. Néha egy egyszerű “én” kezdetű mondat megváltoztathatja a dolgokat a jobb irányba.

Találtunk néhány módszert, amelyeket könnyedén alkalmazhatunk párkapcsolati konfliktusaink kezelésére:


1. Ne ismételd magad!

Az ismétlődő és nem értelmes szavak eltávolíthatják a partneredet, és lehet, hogy már nem is figyel rád. Ha ismételgeted magad, még akkor is, ha olyasmiről van szó, amit már mindketten megbeszéltetek, a partneredet irritálhatod.

Ehelyett, még ha meg is akarsz erősíteni egy problémát, amiről már beszéltetek, próbáld meg elkerülni az olyan szavakat és kifejezéseket, mint a “mint” vagy a “tudod”, és ne hagyd, hogy a dühöd uralja a hangnemedet.

2. Kerülje az ítélkező hangzású jelzők használatát.

Meglepő, hogy a hétköznapi, hétköznapi kifejezések mennyire ítélkezőnek hangozhatnak, még akkor is, ha nem akartad. Éppen ezért sok vita akkor alakul ki, amikor nem is számítasz rá, és akár komoly konfliktusba is torkollhat.

Hogy elkerüld az ítélkező jelzők használatát, jó, ha véleményt tartalmazó kijelentéseket használsz.

 • A “jó” vagy “rossz” szavakat helyettesítsd a “nem tetszik”, “tetszik” és más hasonló szavakkal.
 • A “helyes” vagy “helytelen” szavakat helyettesítse “nézeteltéréssel” vagy “vitával”.
 • Cserélje ki az igazságra vonatkozó mondatokat vagy kijelentéseket. Vagyis ne kezdj egy mondatot azzal, hogy “Az igazság az, hogy…”.
 • Változtassa meg a valóságra és az igazságra vonatkozó kijelentéseket, és használja a “hiszem” szót. Kezdje tehát azzal, hogy “Hiszem, hogy…”.


3. Először értsd meg az érzéseidet.

Érdemes először az érzéseidet azonosítani, mert ezek lehetnek a fő okai annak, hogy az ítélőképességed elhomályosodik. Emiatt először az érzelmeidet kell kordában tartanod. Ha észreveszed, hogy az érzéseid befolyásolhatják a döntéseidet, találj módot arra, hogy feloldd őket.

 • Sétáljon egyedül, vagy vigye el a kutyáját sétálni.
 • Hallgasson nyugtató zenét.
 • Hívjon fel egy barátot, és szellőztesse ki magát, hogy elterelje a gondolatait.
 • Gyakorolja a mély légzést, és használja a 4-7-8-as módszert. Lélegezzen be az orrán keresztül 4 számolásig, tartsa bent 7 számolásig, majd engedje ki a száján keresztül 8 számolásig.


4. Ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket (először értse meg a partnerét).

Hajlamosak vagyunk elhamarkodott következtetéseket levonni – nemcsak a párkapcsolatainkban, hanem a mindennapi interakciókban is. Ez zavarja a kapcsolatunkat, és még a mentális egészségünkre is káros lehet. Néhány egyszerű lépéssel Ön és partnere sikeresen lecsillapíthatja a vitákat.

 • Gondoljon vissza olyan helyzetekre, amikor rossz következtetést vont le, és hogy ez milyen hatással volt a dolgokra.
 • Először lássa és elemezze a nagyobb kép darabkáit.
 • Vegyen fontolóra más lehetőségeket, hogy megváltoztassa a kezdeti ítéletét.
 • Nézzen meg a tévében vagy filmekben más embereket, akik rossz következtetéseket vonnak le, és elemezze az eredményt.

5. Győződj meg róla, hogy nem viselkedsz nárcisztikusan.

A nárcisztikus tendenciák miatt olyan dolgokat fogsz mondani, hogy “én tudom a legjobban”, és nem fogod úgy gondolni, hogy mások nézőpontját érdemes meghallgatni. Ez konfliktusokhoz vezethet, és akár tönkreteheti a kapcsolatotokat. Ahelyett tehát, hogy azzal a gondolattal reagálnál, hogy te tudod a legjobban, fontold meg a következőket.

 • Legyen nyitott arra a gondolatra, hogy lehet, hogy 2 vagy több helyes válasz is létezik.
 • Üdvözöld a visszajelzéseket bárkitől, ne csak a partneredtől, hogy értékelni tudd a viselkedésedet.
 • Használja a régimódi trükköt – álljon meg, gondolkodjon, majd reagáljon ennek megfelelően.


6. Használjon minősítő kijelentéseket.

Amikor a partnered megosztja a véleményét, vagy választ szeretne kapni a tiéddel kapcsolatban, beszélj hatékonyan, és használj “én” kijelentéseket. Ez lehetővé teszi, hogy magadévá tedd az érzéseidet és gondolataidat, ugyanakkor minimalizálod a partnered védekező magatartását. Például:

 • Kerülje azt a mondatot, hogy “nem veszel rólam tudomást, amikor hazaérsz”.
 • Ehelyett mondja azt: “Úgy érzem, hogy semmibe vesznek, amikor hazaérsz”.


7. Kerülje a partner kioktatását.

Ha olyan stílusban beszélsz, ami kioktatásnak hangzik, akkor lehet, hogy a partnered nem akarja tovább hallgatni, amit mondasz. Ettől úgy érezheted, hogy figyelmen kívül hagynak és meghallgatnak, a partnered pedig úgy tűnhet, mintha gyerekként viselkedne. De az, hogy a kapcsolatodban te vagy a “főnök”, “tanár” vagy “professzor”, egyáltalán nem segít rajtad. Éppen az ellenkezőjét fogja elérni, és neheztelést fog kelteni.

Tehát ahelyett, hogy úgy hangzana, mintha kioktatná a partnerét, inkább magyarázza el világosan a kérdéseit vagy aggodalmait. Ezután hagyd őt beszélni, és ne feltételezd, hogy mindenre tudod a választ. Hallgassa meg partnerét nyitott elmével és szívvel, és ő is fogékonyan fog hallgatni arra, amit mondani szeretne.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!