Ha Kiborult A Körömlakk, Ezt Kell Tenni Azonnal:

Mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül felborult a körömlakk, és az egész ráfolyt a terítőre vagy a szőnyegre. Mielőtt még gyorsan a tisztítóba rohannánk, nem árt kipróbálni a következő tippeket. Az eredményt nem fogod elhinni!

 

Mi van a körömlakkban, hogy ilyen nehéz eltávolítani?

A legjobb körömlakkokat olyan receptúra alapján gyártják, amely biztosítja a kopásállóságot, tartósságot minimum 4-5 napig. Persze egy stabil műkörmön nehezebben kopnak, saját körmön, annak puhasága miatt pedig egyszerűbben. A gyöngyházfényű és csillámos körömlakk szintén hamarabb “megadja magát”.

A lakkozást követő készítményekhez sorolható az UV-szűrővel ellátott fedőlakk, amely hosszan tartó színt és fényt ad a körömnek. Ide sorolható a száradást kölcsönző folyadék, amelyet a lakkozott körmökre kell felvinni egy rétegben és 30 másodpercen belül megszárad a köröm.

Elengedhetetlen kellék a körömlakkjavító toll, amelynek segítségével könnyedén eltávolítható a körömágyra kenődött lakk.
A körömlakkok összetétele

A körömlakk összetétele filmképző anyagokat (cellulóznitrátot, PVC, polisztirol) pigmentet és színezéket, gyantát, lágyítót tartalmazó folyékony készítmény. A filmképző anyagok gyorsan illó oldószerben (acetonban, etilacetátban) van oldva. A filmképző anyag és az oldószer aránya dönti el a körömlakk sűrűségét.

A körömlakk lágyító anyagként műgyantát, ricinusolajat tartalmaz. A körömlakk nemcsak védelmet biztosít a körömnek, hanem esztétikai hatást is kölcsönöz. Az esztétikai hatás a lakkterülése, színe, simasága, fénye és fedőképessége alapján ítélhető meg. Ezek a jellemzők a körömlakkok pigment- vagy színezéktartalmától függnek. A körömlakknak rugalmas filmréteget, azaz bevonatot kell képeznie, jól kell a körömhöz tapadnia, tökéletes kopásállósággal kell rendelkeznie.

Körömlakk eltávolítási trükkök:

Először is, próbáljuk meg egy papírzsepivel vagy egy ronggyal óvatosan felitatni a nagyját. Figyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük bele még sikeresebben a körömlakkot az anyagba. Ezután majd várjuk meg, amíg megszárad, és próbáljuk meg lekaparni. Ezt egy vajazókés vagy egy műanyagkártya segítségével pillanatokon belül megcsinálhatjuk.

Másik lehetőség, hogy körömlakklemosóval nekiesünk a foltnak. Ekkor azonban nagyon körültekintően kell eljárni. Elképzelhető, hogy nagyobb kárt okozunk a vártnál. Ezért javasolt a szőnyeg egy kevés részén először kipróbálni, hogy vajon reakcióba lép-e az anyag a vegyszerrel. Ha pedig lehet, akkor inkább acetonmentes körömlakklemosót válasszunk, az gyengédebben bánik mind a körmünkkel, mind pedig a szőnyegünkkel.

Viszont itt is újra hasznát vehetjük a szódabikarbóna és gyömbér elegyének. Hogyan csináld? Önts egy kis szódabikarbónát a foltra, hagyd, hogy jól beszívja az anyag. Ezután adj hozzá egy kis gyömbér levet. Hagyd hatni 10-15 percig, fogj egy régi fogkefét és körkörös mozdulatokkal gyengéden kezd el dörzsölni a foltot. Ezután öblítsd ki az anyagot.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!