Ha Ezt Iszod, Akkor Búcsút Mondhatsz A Szorongásnak És A Depressziónak:

Szorongsz és depressziósnak érzed magad? Nem vagy egyedül. Az okok? Az ukrajnai válság globális bizonytalanságot okoz, a pénzügyi aggodalmak 2015 óta a legmagasabb szinten vannak, a COVID pedig továbbra is lelki nyomást okoz: a felnőttek 63 százaléka állítja, hogy a járvány örökre megváltoztatta az életét. Az ébren tartó stresszhatás okozó problémák szinte már végtelennek tűnnek, de szerencsére egyre többet tudunk meg arról, hogy mit tehetünk a szorongás és a depresszió ellen.

 

A Kérdés az, hogy mit tehetünk ez ellen?

 

Azok az emberek, akik isznak, gyakran hajlamosak szorongásra vagy depresszióra, mert az agyadban lévő hormonokra hatással van az alkoholfogyasztásod. Amikor iszol, a “jól érzed magad” hormonok, a szerotonin és a dopamin rohamot kapnak.

 

Ez a roham javítja a hangulatodat, magyarázza, de itt a csavar – más agyi vegyi anyagokra is hatással van, különösen azokra, amelyek valójában fokozhatják a szorongást és a depressziót. Az emberek a “jó” érzések miatt talán továbbra is fogyasztanak alkoholt, azzal a szándékkal, hogy megpróbálnak ellazulni és “levenni a feszültséget”, de valójában az ellenkezőjét teszik. Ha megpróbálják visszacsinálni ezt a hatást, akkor egy egyre rosszabbodó körforgást hozunk létre, ezért ha legközelebb egy ital után nyúlsz, érdemes koktél helyett mocktail-t készítened.

 

Rengeteg nagyszerű mocktail van, amit élvezhetsz.

 

Az agy több szempontból is szenved az alkoholfogyasztástól; egy tanulmány szerint már napi egy pohár ital is zsugoríthatja az agyállományt. Ha tehát kimozdulsz, és szeretnél italt fogyasztani, érdemes valami alkoholmenteset választanod. Szerencsére a mocktailok széles tárházának növekedése azt jelenti, hogy nem korlátozódik egy unalmas gyümölcslé és szódavíz keverékére, vagy – ami még rosszabb – egy unalmas üdítőitalra.

 

A mocktail egy alkoholmentes koktél. A mocktail szó a mock (gúnyolódni) és a cocktail (koktél) szavak kombinációjából jött létre, és azt akarja kifejezni, hogy az alkoholmentes koktél nem az igazi.

 

Rengeteg nagyszerű mocktail-recept létezik, amelyeket otthon is kipróbálhatsz. Ha alkoholmentes italt választasz, az azt is jelenti, hogy nem fogsz szenvedni a másnaposság kellemetlen tüneteitől, például a hányingertől, a fejfájástól és a szájszárazságtól.

 

Az alkoholfogyasztásnak egyéb negatív hatásai is vannak.

 

A mentális jólét nem az egyetlen fontos aspektusa az egészségednek, amelyet befolyásol az alkoholfogyasztás. Amellett, hogy hatással van a szívedre, a vérnyomásodra és az izmaidra, az emésztőrendszeredre is rendkívül nagy hatással van az alkohol – ami veszélyezteti az alapvető bélrendszered egészségét. Ha rendszeresen alkoholt fogyasztunk, az megváltoztatja az emésztés és az ételek felszívódásának módját. A rendszeres alkoholfogyasztás megzavarja a szervezet gyomorsav és emésztőenzimek létrehozásának képességét, ami csökkenti bizonyos tápanyagok felszívódásának képességét.

 

Ha stresszes vagy, vannak jobb dolgok is, minthogy ital után nyúlj.

 

Ha alkoholra vágysz – akár a pihenés, akár a depresszió enyhítése érdekében -, vannak más dolgok is, amikkel kielégítheted a késztetést. Sőt, fontos megjegyezni, hogy minél több alkoholt iszol, annál többre vágyhatsz.

 

A rendszeres ivás egyensúlytalanságot okoz a bélrendszeredben, és lehetővé teszi, hogy a rossz baktériumok elszabaduljanak. Ez kiválthatja a cukor és az alkohol utáni sóvárgást, mivel a rossz baktériumok ezekkel a cukrokkal táplálkoznak. A probiotikumok szedése segíthet az ilyen jellegű egyensúlyhiány esetén, ahogyan az is, ha ragaszkodunk az egészséges, sok fehérjét tartalmazó étrendhez.

Ha Ezt Iszod, Akkor Búcsút Mondhatsz A Szorongásnak És A Depressziónak

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!