Ha Dugulás Van, Ezek a Tippek Életmentőek Lehetnek:

Napjainkban egyre inkább gyakrabban előfordul, hogy az éveken keresztül összekuporgatott vagyonunkból, vagy egy nagyobb hitelből megvesszük álmaink otthonát, ezután beköltözünk és azt hisszük, hogy most már csupán élvezni kell azt. Sajnos az utóbbi 20 évben épült házakra jellemző a katasztrofális vízvezeték hálózat, így sűrűn fogunk dugulásba futni, ami igencsak megtudja keseríteni az életünket. Új házat ugyan nem tudunk adni, de jó pár hasznos tanácsot igen, hogy hogyan kerüld el a dugulásokat egy kevés odafigyeléssel.

 
igy_lesz_dugulás

Ezt a 15 dolgot semmiképpen se dobd a lefolyóba:

1. Kristályos alapú duguláselhárító szerek

Ezek a szerek gyakorlatban olyanok mintha orosz rulettet játszanánk a házunkkal. A nyerünk akkor elhárul a dugulás, ha viszont nem akkor beleköt a lefolyóba, mint a beton és akkor aztán lehet felkészülni arra, hogy szét lessz verve a fürdőszoba a szerelők által.

2. Nedves törlőkendő

A nedves törlőkendő könnyedén összeáll a lefolyóban kosárlabda méretüvé, így eltőmítve a lefolyót. Forgalmaznak olyan típúsokat, amelyek a gyártó állítása szerint lehúzhatú a WC-n, de ezek is ugyan úgy dugulást fognak okozni, így kerüljük el a nedves törlőkendők lehúzását.

3. Higiéniai Termékek

Valószinüleg sokaknak magától értetodő a dolog, de azért eláruljuk, hogy ami arra lett kitalálva, hogy nedvességet szívjon magába, az egyáltalán nem a lefolyóba való.

4. Kávézacc

Nem gondolnánk, de a kávézacc az egyik legfőbb okozója a dugulásoknak. Lerakodik a csövek falára, és dugulást okoz. Az a legenda, hogy duguláselharításra jó, pedig csupán hülyeség.

5. A gyümölcsön található címkét

Amikor lemossuk a bolti gyümölcsöket a növényvédő szerektől, a rajtuk levő öntapadós címkét soha ne dobjuk a kagylóba.

6. Festék

Nagyon rengeteg vegyi anyagot tartalmaz, és nem tesz jót, ha a lefolyócsövek belső felét festékréteggel vonjuk be.

7. Azok a dolgokat, amiken amúgy is írja, hogy ne dobjuk a lefolyóba

Ha tüzetesen megnézzük a termékek címkéjét, használati utasítását, látni fogjuk, hogy van, amin fel van tüntetve, hogy nem szabad a lefolyóba, vagy a vécébe dobni.

8. Óvszer

A legnagyobb tévedés, amit el lehet követni, hiszen nem csupán, hogy nem oldódik fel a folyadékban, hanem feltelik vízzel, és teljes mértékben eldugítja a lefolyót.

9. Vegyi anyagok

Ne öntsünk a lefolyóba semmilyen vegyi anyagot, se tisztítószer maradványt, mert ezek mind bekerülnek a talajba, és a vízbe. Próbáljunk meg minél kevesebb vegyi anyagot használni a háztartásban.

10. Tészta és rizs

Nagyon ragadósak, és a víz hatására gyorsan megduzzadnak. Későre oldódnak ki a lefolyóból, és könnyen dugulást okoznak.

11. Gyógyszerek

A gyógyszerek a folyadékban gyorsan feloldódnak, és bekerülnek a csatornahálózatba. A víztisztító berendezések pedig nem tuti, hogy maradéktalanul ki tudják szűrni ezután.

12. Liszt

Ha süteményt, vagy fasírtot sütünk sűrűn dobjuk a lefolyóba a megmaradt lisztet. Gondolván, hogy a víz úgyis lemossa ezután. A liszt azonban magába szívja a nedvességet, megduzzad, és eldugítja a kagylót.

13. Tojáshéj

Sokan a kagylóba pucolják a főtt tojást. A nagyobb héjakat bedobják a szemétbe, de a kisebbekre vizet eresztenek, hogy ezután lemennek a lefolyón. A ragacsos tojáshéj a többi ételmaradékkal összeállva szépen eldugítja a lefolyót.

14. Papír

A papírtörlőt, vagy a ősi papírt ne dobjuk a lefolyóba, mert eldugaszolja.

15. Használt olaj

Egyfolytában gyűjtsük egy tartályba, és adjuk le a direkt erre kijelölt helyeken. Soha ne öntsük se a kagylóba, se a vécébe. Léteznek cégek, akik ügyesen újrahasznosítják, oda adjuk le.

 

Mit kell tenni dugulás esetén:

Ha már dugulásunk van, akkor ne habozzunk szakembert hívni, mert valószínüleg nem fog magától elmenni, hanem csupán rosszabb lesz. A szakember kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy léteznek olyanok, akik méterben számolják az árat, így sajnos halottunk már olyanról, hogy több mint 200. 000 forintba került egy fél órás elhárítás. A szerelő egy bizonyos ingyen osztott újságból lett megtalálva és a számla kifizetése után a pénzt már nem lehetett visszaszerezni.

Biztonságos alternatíva lehet a biztosítók által üzemeltetett Mestervonal Szolgáltatás, ahol a biztosító ellenőrzi a minőséget és az árakat is, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy átvernek ezután minket. A szolgáltatást azonban csak biztosítással rendelkező lakásnál lehet igénybe venni.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!