Gondot Okoz A Stressz? Ez Az 5 Perces Meditációs Módszer Megnyugtatja Az Elmét És Kitisztítja A Gondolatainkat:

A meditációnak számos csodálatos előnye van a stresszkezelésben. A meditáció egyik legértékesebb aspektusa, hogy idővel növeli a rugalmasságot, viszont most inkább azzal az oldalával fogunk foglalkozni, ami miatt percek alatt kevésbé érezzük magunkat stresszesnek, ha egyszerűen a test és az elme ellazítására használjuk.

 

A meditáció számos előnye ellenére a meditáció elkezdése ijesztő lehet. Talán meglepő, hogy sokan azért nem próbálják ki a meditációt, mert azt hiszik, hogy nehéz gyakorolni, vagy csak rendszeres, hosszadalmas próbálkozások után hatékony. Ez nem igaz!

 

A meditációt sokféleképpen lehet gyakorolni. Például, ha fürödni szeretsz, a kádmeditáció tökéletes lehet a következő fürdőzésedhez; a csokoládéimádóknak pedig nagy örömet okozhat egy csokoládémeditáció. Akik szeretnek mozogni, azok a sétáló meditációt részesíthetik előnyben. És bár a meditációból a legnagyobb nyereséget gyakori gyakorlással érhetjük el, valójában már öt perc meditáció is gyors stresszoldást hozhat.

 

A gyors meditáció lépései

 

Ha csak öt perced van a meditációra, akkor is hasznodra válhat. Szóval, akár most kezded el, akár ki szeretnél próbálni egy gyors meditációt, itt van, hogyan valósítsd meg az életedben.

 

Szánj rá időt

 

Állíts be egy időzítőt öt percre, így ellazulhatsz, és nem kell aggódnod amiatt, hogy “túl sokáig” maradsz meditációban. (Ha iPhone-od van, a Healing Music alkalmazás használható időzítőként, bár a legtöbb telefonhoz mellékelt hagyományos időzítő is hasznos lehet.)

 

Lazítsd el a tested

 

Csak csukd be a szemed és lazíts. Vegyen néhány mély lélegzetet, és engedd el a testedben lévő feszültséget. Koncentrálj erre az öt fázisos légzőtechnikára:

  1. Lassan lélegezz a hasaddal
  2. Majd a bordákkal
  3. majd a mellkasba
  4. Fel a fejkoronába
  5. Majd finoman tartsuk vissza a levegőt az ötödik számolásig.

 

Fordítsuk meg ezt a folyamatot kilégzéskor: kilélegezve a koronából, a mellkasból, a bordákból, a hasból, szünetet tartva a testből kilélegzett utolsó levegővételnél, majd kezdjük elölről.

 

Próbáld meg elképzelni, hogy a feszültség a fejedtől kiindulva a lábadon át távozik a testedből, akár úgy, hogy elképzelted, hogy a feszültség szó szerint a lábujjaidon keresztül folyik le rólad, minden lélegzetvétellel távozik a testedből, vagy egyszerűen csak elolvad.

 

Ha a légzésre koncentrálsz, miközben elképzelted, hogy a stressz és a feszültség felszabadul, az segít, hogy legyen mire koncentrálnod, miközben a mély lélegzetvételek erős jótékony hatását is élvezheted.

 

Fókuszáld az elmédet

 

Amikor az elméd gondolattól való megtisztításán dolgozol, ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy “semmire sem gondolsz”, inkább a “létezésre” összpontosíts, és amikor a gondolatok belépnek az elmédbe, finoman vedd tudomásul őket, és engedd el őket, visszahelyezve a fókuszt ismét a jelen pillanatra. Ha arra koncentrálsz, hogy mennyire jól csinálod ezt, akkor ez lesz a fókuszod.

 

Ha elfogadod, hogy az elméd folyamatos visszahozása a jelen pillanatba a meditáció, akkor sokkal könnyebb lesz az elmédet mozdulatlanul tartani.

 

Folytasd

 

Folytasd ezt öt percig, és térj vissza a napodhoz úgy, hogy sokkal nyugodtabbnak és felfrissültebbnek érzed magad. Egyszerűen koncentrálj a testedben érzett érzésekre, koncentrálj a légzésedre, vagy koncentrálj az elengedésre. Ismételd ezt a meditációt rendszeresen, és összességében kevésbé fogod magadat stresszesnek érezni.

 

Tippek

 

Íme néhány további tipp, amelyek segítenek abban, hogy a legtöbbet hozd ki a meditációs időből.

  • Ügyelj arra, hogy kényelmes helyzetben legyél; az olyan apró kellemetlenségek, mint a szúrós ruha vagy a kényelmetlen üléspozíció, elvonhatják a figyelmet a meditációról.
  • Próbálj meg nem túlságosan arra koncentrálni, hogy “jól csinálod-e” vagy sem. (Ez valójában még stresszesebbé teheti a meditációt!) Gyakran előfordulhat, hogy ilyesféle gondolatok járnak a fejedben; a folyamat, amikor a jelen pillanatra irányítod át a figyelmedet, az az, amiben a hasznodat látod.
  • A meditációs zene, illetve a különböző aromaterápiák segíthetnek a meditációban. Ezek nem szükségesek, de hozzáadhatnak az élményedhez, ha kényelmesen be tudod építeni őket.
  • A legjobb eredmények érdekében próbálj meg hetente néhányszor hosszabb (például 20 perces vagy annál hosszabb) meditációs üléseket beiktatni. Ezután gyakorlottabb leszel a meditációban általában, és ezek az 5 perces ülések nagyobb hatással lesznek, amikor szükséged van rájuk!
Gondot Okoz A Stressz Ez Az 5 Perces Meditációs Módszer Megnyugtatja Az Elmét És Kitisztítja A Gondolatainkat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!