Fogyni Akarók Figyelem! Ez Történik A Testtel, Ha Éhezteted Magad:

24 óránként egyszer enni lehetetlen küldetésnek tűnik, mégis sokan gyakorolják. Az OMAD (ami a “napi egy étkezés” rövidítése) az időszakos böjt egy formája, amely állítólag segít a fogyásban. Persze nem mindenki követi a fogyási célokat; egyesek csak egészségesebbek akarnak lenni, vagy kevesebb pénzt akarnak költeni élelmiszerre. Bármelyik csoporthoz is soroljuk, találtunk néhány dolgot, ami sok emberrel megtörténik, miután drasztikusan megváltoztatják az étrendjüket.

Így reagál a szervezeted erre a hirtelen ételhiányra.

1. Lehet, hogy hízni fogsz.

Élelmiszerhiány esetén a szervezeted bekapcsolja az “éhség üzemmódot”, és felhalmozza az összes elfogyasztott élelmiszert – így későbbre is marad belőle, amikor a legnagyobb szükséged lesz rá. Ez alapvetően lelassítja az anyagcserédet. Mindennek tetejébe a kortizol (stresszhormon) termelése megnő, és ez zsírraktározást okoz.

2. A vércukorszinted instabillá válhat.

A hosszú étkezés nélküli időszakok általában instabil vércukorszinthez vezetnek. Hipoglikémiát (rendkívül alacsony vércukorszintet) gyakran okoz a koplalás, különösen, ha 2-es típusú cukorbetegségben szenvedsz. Később izomfeszültségtől szenvedhet, amely fejfájást okoz.

3. Lehet, hogy hiányt szenvedsz a tápanyagokból.

Napi egy étkezés nem biztos, hogy elegendő mennyiségű vitamint tud biztosítani számodra. Ennek következtében nagyobb a kockázata annak, hogy kialakulnak a vitaminhiány következményei. A hajhullás például gyakran összefügg a tápanyaghiánnyal. Eközben a körmökön megjelenő fehér foltokat (leukonyhát) általában cink- és kalciumhiány idézi elő.

4. Romolhat a szociális életed.

Munkahelyi ebédek, családi összejövetelek és születésnapok – ezek a társadalmi események mind elszállnak melletted, mert csak egy étkezésre korlátozódsz. Ennek következtében a családod és a barátaid prédikálni fognak neked a helyes táplálkozásról, és óhatatlanul megkérdőjelezik a józan eszedet. Ettől eltekintve az éhség miatt ingerlékenyebb is leszel.

5. Fejfájástól szenvedhetsz.

A “diétás fejfájás” elég gyakori azok körében, akik minél gyorsabban szeretnék leadni a felesleges kilókat. Sokféle okból jelentkeznek, legyen szó akár az alkalmazkodási időszakról, a vércukorszint csökkenéséről, magnéziumhiányról és még sok másról.

6. Lehet, hogy mindig fázol.

A napi egy étkezés a véráramlást a zsírraktárak irányába tereli. Így energiát raktároz, és vészhelyzet esetén erőt és mozgékonyságot biztosít. Az alacsony kalóriamennyiség miatt állandóan fázol és éhesnek érzed magad.

7. Nagyobb valószínűséggel eszel egészségtelenül.

Kísértésbe eshetsz, hogy egészségtelen, szénhidrátban és cukorban gazdag ételeket falj fel, mert a napi egy étkezés hamis megbízhatóságérzetet ad. Nagyobb valószínűséggel eszel túl sokat és választasz egészségtelen lehetőségeket. A 24 órás éhezés után lehet, hogy egy tál brokkoli lesz az utolsó dolog, ami eszedbe jut. Egy nehéz étkezés után is előfordulhat, hogy lomhának és motiválatlannak érzi magát a munkához.

Fogyni Akarók Figyelem! Ez Történik A Testtel, Ha Éhezteted Magad

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!