fogko_eltavolítas_hazilag

Fogkő Eltávolítás Házilag – Mítosz Vagy Valóság: Minden Amit A Fogkőről Tudni Kell

A fogkő fogorvos nélküli eltávolítása a fogakról gyakori kérdés, amelyet a legtöbb szájhigiénés szakembertől megkérdeznek. Sajnos a valóság az, hogy ez nem egy olyan eljárás, amelyet otthon biztonságosan el lehet végezni. A fogkövet okozó túlzott lepedékképződés kezelésére azonban léteznek otthoni gyógymódok, így a fogászati rutin módosításával megelőzhető a probléma kialakulása.

Jó kiindulópont lehet, ha beszerezzük az egyik legjobb elektromos fogkefét. Ha ezt megtette, finomhangolhatja fogászati rutinját is, hogy még azelőtt kezelje a lepedéket, mielőtt az problémává válna. De először is, mi is pontosan a lepedék, és hogyan kapcsolódik a fogkőhöz?

Mi a lepedék és a fogkő, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz?

 

A lepedék egy baktériumokat tartalmazó filmréteg, amely bevonja a fogakat. A fogkő, más néven lerakódás, az a dolog, amely a lepedék megkeményedésekor képződik a fogakon.

 

De mi okozza egyáltalán a lepedéket? Az ételek, az italok és a nyál egyesülnek a szájban, és olyan környezetet teremtenek, amelyben a baktériumok jól fejlődhetnek és növekedhetnek. A baktériumok a fogakon és az ínyen szaporodnak el, és ez okozza a lepedék felhalmozódását.

 

A lepedék ellenőrzésében az a trükkös, hogy nehéz észrevenni, mert a lepedék szinte színtelen. Ha túl sokáig marad a fogakon tisztítás és fogmosás nélkül, a lepedék lerakodássá alakul, amely sárga vagy barna színű.

 

Ha már kialakult a lerakodás, a probléma leküzdése egyre nehezebbé válik. Míg a lepedék otthon is eltávolítható a fogakról, addig lerakodás eltávolítása már más tészta. Hogy képet kapjunk arról, hogy a fogkő milyen erősen kötődik a fogakhoz, gondoljunk a következőkre: a kutatók többek között úgy határozzák meg, hogy az emberek milyen ételeket ettek több ezer évvel ezelőtt, hogy megvizsgálják az ősi csontvázak fogkövében található ételmaradékokat.

 

Így van – még az évszázados bomlás sem szabadul meg a lerakodástól. Hogy teljesen elkerülje ezt a bosszantó problémát, győződjön meg róla, hogy betartja a rutinszerű szájhigiéniát.

 

Milyen kockázatai vannak a fogkő kialakulásának?

 

A fogkő láthatóan azért fájdalmas, mert megváltoztatja a mosolya megjelenését. Fogai sárga vagy barna foltok lesznek, ami miatt foltosnak és egészségtelennek tűnnek.

 

Ez a típusú lerakodás pedig komoly fogászati problémákat is okozhat. Ha a lepedék és a lerakodás felhalmozódik, az az íny és a száj lágy szöveteinek gyulladásához, közismertebb nevén ínygyulladáshoz vezethet. Ez néha vérzést vagy visszahúzódó ínyt és érzékenységet okozhat. Ha az ínygyulladás kezeletlenül marad, az ínybetegség, más néven parodontális betegség további előrehaladásához vezethet.

 

Ha ilyen típusú lerakodást kezd észrevenni a fogain, fontos, hogy gyorsan cselekedjen, mielőtt még több problémát okozna.

 

Eltávolítható-e a fogkő otthon?

 

Határozottan ellenzem, hogy otthon próbáljuk meg eltávolítani a lerakodást. Ha fogkövesedés van, keressen fel egy fogorvost. A fogorvosok a lerakodás lekaparására a fogakról éles eszközöket, úgynevezett skalereket használnak.

 

A fogkőoldók széles körben megvásárolhatók, a szakértők azonban nem javasolják, hogy otthon használjon egyet, ha nem képzett szakember. A fogkőoldó nem megfelelő használata ínysérüléshez, fertőzéshez és a fogkő véletlenül az íny alá nyomásához vezethet. Ha fogorvos nélkül próbálod eltávolítani a fogkövet, sokkal többet árthatsz, mint használsz a szájüreged egészségének.

 

Fontos megjegyezni, hogy a fogkő eltávolítása és a fogfehérítés nem ugyanaz, viszont szorosan összefüggnek. Általában a fogorvosok a lerakodás eltávolítása után javasolnak különböző fogfehérítő szereket, amiket már az otthona kényelméből is alkalmazhat. Az ilyen fogfehérítő szerek viszont rendkívül kellemetlenek is lehetnek, ezért azt javasoljuk, hogy ne vásároljon meg egy akármilyen bóvli fogfehérítőt az interneten, csak azért mert olcsó.

 

Ha fogat szeretne fehéríteni, akkor nézze meg az egyik termékbemutatónkat, amelyben egy fogfehérítő tollat teszteltünk, vagy pedig kérje meg a fogorvosát, hogy ajánljon valamilyen bevált fogfehérítő szert.

fogkő-eltávolitás-házilag

5 módja annak, hogy otthon megszabaduljon a lepedéktől

 

Szerencsére a jó szájhigiénia már korán, még mielőtt lerakodássá alakulna, felveheti a harcot a lepedék felhalmozódása ellen. Sőt, vannak olyan házi szerek is, amelyekkel agresszívebben kezelhetjük a lepedéket.

 

1. Tartsa fenn a jó szájápolási szokásokat

 

Otthon is eltávolíthatja a lepedéket, ha naponta kétszer jól megmossa a fogait, és naponta egyszer fogselymet használ. Nézze meg, hogyan kell helyesen fogat mosni – a jó fogmosási technika magában foglalja, hogy legalább két percig finoman mosson fogat, és ügyeljen arra, hogy minden fog minden oldalát elérje.

 

Ugyanígy a fogselyemnek is van helyes és helytelen módja – győződjön meg róla, hogy tudja, hogyan kell fogselymet használni a legjobb eredmény érdekében. Az olajos foghúzás szintén jó módszer a jó szájhigiénia fenntartására.

 

2. Rendszeresen keresse fel fogorvosát

 

Látogassa meg rendszeresen a fogorvosát, hogy fel tudja mérni az esetleges változásokat. A dentálhigiénikus eltávolítja a lepedéklerakódásokat, így megakadályozza a lerakodás kialakulását, a fogorvos pedig képes lesz észrevenni a fogkövet olyan helyeken, amelyeket esetleg észre sem vett.

 

A félévente egyszeri fogorvoshoz járás nagyszerű módja annak, hogy a lepedéket és a lerakodást még azelőtt megállítsa, mielőtt problémává válnának. Fogorvosával beszélgethet a fogszabályozó kezelésekről is, amelyek megkönnyítik a fogak közötti tisztítást.

 

3. Használjon fluoridot tartalmazó szájápolási termékeket

 

A fluorid ajánlott mennyisége egy felnőtt fogkrémben 1450 ppm (parts per million). Az ilyen mennyiségű fluoridot tartalmazó fogkrém használata segít a lepedékképződés elleni küzdelemben.

 

4. Használjon szódabikarbónás keveréket

 

A jó szájhigiéniának és a rendszeres fogorvosi látogatásoknak hatékonyan kell megelőzniük a fogkő kialakulásához vezető túlzott lepedékképződést. Ha azonban még mindig küzd a baktériumok és a felhalmozódás ellen, érdemes időnként kipróbálni a természetes házi szereket. Az egyik hatékony kezelés a só és a szódabikarbóna összekeverése, és a paszta használata a fogmosáshoz.

 

Mind a só, mind a szódabikarbóna segít felpuhítani a lerakódásokat, ami megkönnyíti azok eltávolítását. Ez is egy hatékony fogfehérítő kezelés, amit otthon is kipróbálhatsz.

 

Ennek ellenére fontos, hogy mértékkel használjuk ezt az otthoni gyógymódot. Az előnyei ellenére megvannak a hátrányai is. A só és a szódabikarbóna egyaránt csiszoló hatású. Hosszú távú használatuk mind az íny, mind a fogak károsodásához vezet.

 

5. Gargalizáljon fehér ecettel

 

Egy másik módszer lehet a fehér ecettel való gargalizálás. A savasság elpusztítja a baktériumokat, és eltávolítja a fogakon és az ínyen lévő lerakódásokat is.

 

A szódabikarbónás módszerhez hasonlóan ezt az otthoni gyógymódot is takarékosan kell alkalmazni. A fehér ecet hosszú távú használata feloldhatja a zománcot és károsíthatja a fog felszínét. Ezt követően a fogak nagyon érzékennyé válnak.

 

Ez a két házi gyógymód nem szabad, hogy a napi rutin részévé váljon. Csak akkor szabad használni őket, ha túlzott lepedékképződést észlelsz, és még akkor is csak egyszer-kétszer szabad elvégezni ezeket a teendőket a probléma kezelése érdekében. Ha a lepedék továbbra is fennáll, itt az ideje, hogy felhívd a fogorvosodat.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!