Ezt Kell Tudnod A Feromonos Parfümökről:

Talán már látott olyan feromon parfümök vagy spray-k reklámjait, amelyek azt ígérik, hogy szexuálisan vonzóbbá tesznek, vagy növelik valaki más libidóját.

Spoiler: Működnek… de talán nem úgy, ahogyan te szeretnéd.

 

 

Csábítás egy üvegben?

Valószínűleg láttál már feromon parfümöket vagy spray-ket reklámozni. Sokan azt ígérik, hogy szexuálisan vonzóbbá tesznek, növelik a libidódat, vagy más dolgok kiváltójaként működnek, amelyek egy kicsit túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.

Mégis, egy olyan spray kilátása, amely “azonnal dögösebbé” tesz, elég ellenállhatatlan. Talán elgondolkodik: Vajon az ígéretek mind kamuk, vagy a feromonok tényleg működnek?

Nos, ez attól függ, hogy pontosan mit várunk el ezektől a szerektől, mondja Shawn Talbott, PhD, biokémikus, szerző és az Amare Global, egy mentális wellness cég alapítója. “A feromonok valóban hatnak ránk és a közvetlen közelünkben lévő többi emberre” – mondja. “Tehát igen, ebben az értelemben működnek. De nem úgy ‘működnek’, ahogy a legtöbb reklámban állítják”.

 

 

Mik azok a feromonok?

A feromonok a hormonokhoz, neurotranszmitterekhez és citokinekhez hasonlóan egyfajta jelzőmolekulák, amelyek a szervezetben természetes módon termelődnek, és minden szinten befolyásolják, hogyan érezzük magunkat és hogyan teljesítünk. A feromon a lehelet, a verejték, a vizelet vagy más testnedv által kibocsátott jelzőmolekula egy speciális típusa, amely megváltoztatja az azonos faj egy másik tagjának viselkedését.

A leggyakoribb példákat állatoknál és rovaroknál találjuk – például a párkereső lepkéknél -, de az emberek is használhatják őket.

“Bizonyos molekulák hormonális hatást fejthetnek ki bennünk és más emberekben” – mondja Talbott. Az oxitocin nevű hormon például bizonyítottan ellazulást és kapcsolatot okoz az emberek között. Ezért is nevezik általában “az ölelkezési vegyi anyagnak” vagy “kötődési hormonnak” – mondja.

Az androsztenedion egy másik lehetséges feromon. A férfiak verejtékében nagyobb koncentrációban található, és úgy gondolják, hogy vonzza a közelben lévő nőket.

A témával kapcsolatos tudományos eredmények vegyesek. Nem minden szakértő ért egyet a feromonok létezésével vagy az emberben betöltött funkciójukkal kapcsolatban, ahogyan azt a Neurobiology of Chemical Communication című szaklap is megjegyzi.

Néhány tanulmány azonban úgy tűnik, hogy bizonyos hatásokat mutat. Például a Facts, Views, and Vision című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a nőknél, akiknek a felső ajkára a férfi verejtékéből származó androszténdion egy adagját kenték, javult a hangulat, a koncentráció és a szexuális reakció.

A kutatók megjegyezték, hogy az eredmények “helyzetfüggőek” voltak, vagyis a feromonok szerepe függhet más személyes vagy környezeti tényezőktől.

 

 

Mi van a feromonos termékekben?


Csak azért, mert egy termék azt mondja, hogy szerelemfokozó feromonokat tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy feromonokat – vagy egyáltalán bármilyen hatóanyagot – tartalmaz.

Még ha a feromonok valódiak is, fontos megnézni, honnan származnak, mondja Kerry Hughes etnobotanikus, gyógynövényszakértő és szerző. “Meg kell nézni, hogy valóban emberi feromonokról van-e szó, mivel néhányat kutya- vagy sertésferomonokból állítanak elő” – mondja. “Ezek csak kutyákra vagy disznókra lennének hatásosak.”

Ráadásul sok akadálya van annak, hogy emberi hormonokat állítsanak elő vagy szintetizáljanak, hogy spray-ben vagy parfümben használhassák, ezért a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható feromontermék növényi vegyületeket használ a hatás reprodukálásához. De az emberi feromonokhoz hasonlóan a “növényi feromonok” is működhetnek, de nem feltétlenül úgy, ahogyan reklámozzák őket, mondja Hughes.

“Tudjuk, hogy a növényi vegyületek, mint például a levendula és a kamilla, használhatók a stressz csökkentésére és a relaxáció fokozására” – mondja Talbott. “Tehát ha a stressz zavarja a hangulatot és elnyomja a libidót, akkor használhatjuk a “növényi feromonokat” a stressz csökkentésére. És ha kevésbé stresszesek vagyunk, akkor talán a nemi vágyunk is megnő egy kicsit”.

 

A feromon parfümökkel el lehet csábítani bárkit is?

Miután látta az összes dörzsölt reklámot, azt gondolhatja, hogy a feromonok arra késztetnek valakit, hogy beleszeressen a parfüm viselőjébe, vagy hogy romantikusan “hangulatba” hozza azt, vagy egy szerelmi érdeklődőt.

Ez egy teljes mítosz, mondja Talbott. Először is, nem valószínű, hogy sok ilyen romantikus termék valódi szereket használ, de még ha így is lenne, a hatás nagyon finom lenne. Nem írnák felül a másik ember akaratát vagy hajlamait.

“A feromonok nem egy olyan mágikus anyag, ami miatt az emberek vonzódnak hozzád, hanem inkább egyfajta kompatibilitást jeleznek” – mondja Hughes. Tehát, ha valaki már érdeklődik irántad, a feromonok segíthetnek elmélyíteni a vonzalmat. De akkor működnek a legjobban, ha a saját feromonjaidról van szó, arról a fajtáról, amit a testnedveidben termelsz – mondja. “A feromonok, és az, hogy mások hogyan reagálnak rájuk, nagyon egyéni dolog”.

Azt is tudnod kell, hogy a feromon spray bármilyen előnye többnyire csak a viselőjére terjed ki, mondja Talbott. A valódi feromonok hatással lehetnek azokra az emberekre, akik már érzelmileg közel állnak hozzád, de kicsi az esélye annak, hogy a sprayben található fajta egyáltalán elérjen egy idegent, nemhogy vonzódjon hozzád.

A feromonokkal végzett tanulmányokban a résztvevőknek általában vagy a bőrükre kenték a vegyszert, vagy az arcukhoz tartották és megszagolták.
 

Vonzóbbnak tűnhetsz tőlük?

Ez azonban nem jelenti azt, hogy haszontalanok. A feromontermékek segíthetnek abban, hogy egy nyugodtabb, boldogabb állapotba kerülj, ahol nyitottabbnak érzed magad a romantikus közeledésre vagy bátrabbnak – mondja Talbott.

“A feromonparfümök összetételüktől függően nagyon is képesek lehetnek a stressz csökkentésére, a relaxáció elősegítésére vagy az alvás fokozására” – mondja. “Ezekkel a dolgokkal a stressz okozta alacsony nemi vágyat visszaállíthatod a normális szintre. Az emberek ezt a relaxáló hatást “megnövekedett” libidóként vagy “fokozott” romantikus érzésekként érzékelhetik, de valójában nem növeli a nemi vágyukat”.”

A placebo hatás azt is eredményezheti, hogy szexisebbnek érzi magát vagy viselkedik, vagy kifelé fordulóbb, egyszerűen azért, mert azt hiszi, hogy vonzóbb, mondja. És ne becsüljük alá a placebohatást! Még ha maga a dolog nem is okozza a változást, az elme egy hatalmas eszköz, és a hatások akkor is nagyon is valósak.
 

Ki kellene próbálnod egy feromon spray-t?


Ha élvezed a termék használatát, és jobban érzed magad tőle, nem árt, ha viseled – mondja Talbott.

Csak azt ne várd, hogy csodaszer legyen a párkeresésben. “A lényeg az, hogy semmilyen típusú feromon nem kényszeríthet valakit olyan hangulati állapotba, amelyben nem akar lenni” – mondja.
Ezt Kell Tudnod A Feromonos Parfümökről

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!