Ezt Az 5 Ételt Kerüld El, Ha Ebben Az Életben Még Fogyni Akarsz!

Az elmúlt évtizedekben több és több ember lett érintett a világon az elhízás járványos terjedésében. Mi játszhat tehát szerepet abban, hogy egyre inkább kövérebbek leszünk?


Növekvő kalóriabevitel:

Az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben megnőtt az elfogyasztott kalóriák mennyisége az egész világon. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO adatai szerint a hatvanas évekhez képest 600-800 kalóriával többet fogyasztunk naponta. Ez már önmagában is megmagyarázná, hogy miért van egyre inkább több elhízott ember, ám a testsúly változásaiban számos egyéb tényező is szerepet játszik.

Míg pár évtizeddel ezelőtt egyszerűbb, friss alapanyagokból, otthon elkészített ételeket fogyasztottunk, és a házhoz szállított vagy gyorsétteremben vásárolt fogások ritkaságszámba mentek, ez napjainkra megfordult. Az előre elkészített ételekben jóval több az adalékanyag, a só, a zsír és a cukor, kevesebb a rost, ezért nehezebben lakunk jól tőlük, és neurobiológiai okok miatt is hajlamosak lehetünk többet fogyasztani ezekből.

Cukros ételek és italok mindenütt

Az egyik legkárosabb, leghizlalóbb összetevő napjaink étrendjében a cukor. Rengeteg kutatás foglalkozott már a cukor szervezetünkre gyakorolt káros hatásaival: a temérdek cukor rosszat tesz az anyagcserénknek, felboríthatja az inzulinháztartást, inzulinrezisztenciához vezethet, növeli a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a hasi elhízás kialakulásának esélyét is. A cukor erőteljesen addiktív hatású, sokkal többet eszünk belőle, mint kellene, és ez temérdek plusz kalóriát jelent.

Az ételekben elfogyasztott cukrot – különösen, ha magunknak főzünk – hozzávetőlegesen könnyen szabályozhatjuk, ám azt néha mérjük fel, hogy mennyi cukrot iszunk meg. Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt az elfogyasztott cukros üdítőitalok, gyümölcslevek mennyisége – és a legtöbb ember ezeket olyan kalóriamentes folyadéknak tekinti, amelyeket a szükséges napi kalóriamennyiség felett fogyaszthat el.

 

A fogyás legnagyobb ellenségei:

Minden fogyókúrázó fő ellenségei az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek. Ezek nem tartalmaznak fontos tápanyagokat, csupán üres kalóriákat. Már egy rosszul választott reggeli is felrúghatja a gondosan betartott diétát. Mutatjuk, melyik ételeket javasolt messziről elkerülni!

Fehér kenyérfélék

A teljes kiőrlésű kenyerek és zsemlék egészségesek és fogyózóknak is ajánlottak, azonban a fehér, alacsony tápanyagtartalmú kenyértől óva intenek a dietetikusok.

Reggelizőpelyhek

A müzlikről és a gabonapelyhekről sokan azt hiszik, hogy egészségesen, viszont tele léteznek cukorral. Mivel egyszerű szénhidrátokról van szó, viszonylag gyorsan kiürülnek a szervezetünkből, így szinte azonnal újra megéhezünk.

Müzliszeletek

A bolti müzliszeletek egészséges választásnak tűnhetnek, azonban tele léteznek cukorral és szénhidrátokkal, ami növeli az éhségérzetet és sok kalóriát is tartalmaz.

 

Tésztafélék és rizs

Főleg a fehér rizst és tésztákat kell elkerülni. Válasszunk helyette inkább barna rizst vagy durum búzából készült tésztát.

Fagyasztott készételek

Még a diétásnak hirdetett fagyasztott élelmiszerek is nagyon rengeteg zsírt és sót tartalmaznak. Ezek nagyon gyorsan sok pluszkilóhoz vezetnek, ezért ajánlott inkább otthon főzni.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!