Ezt Az 5 Dolgot Próbáld Ki, Ha A Közös Ágy Kihat Az Alvási Szokásaidra:

Az emberiség történelmének egy bizonyos pontján normává vált, hogy a romantikus partnerrel együtt aludva meg kell osztani az ágyat. Ez olyasvalami, amit sokan csak úgy teszünk – akár akarjuk, akár nem. A férjem és én is vitatkozunk az ágy megosztásáról: Azt mondja, hogy én hőt bocsátok ki magamból, amikor alszom, és emiatt neki is kényelmetlenül meleg van éjszaka. Kevés dolog zavar jobban, mint az, ahogy kihúzza a lepedőt az ágy végéből, és ezzel tönkreteszi a takaros és rendesen betakart sarkaimat.

És mégis továbbra is ugyanabban az ágyban alszunk. Megtaláltuk a módját, hogy enyhítsük az apró problémáinkat – az ágy elég nagy ahhoz, hogy ő a lehető legtávolabb kerüljön tőlem, én pedig kemény vonalat húztam a homokba, hogy ő azt csinálhat az ágy saját oldalával, amit akar, de az én sarkomat nem zavarhatja meg. De sokan küzdenek olyan dolgokkal, amelyek valóban megakadályozzák őket abban, hogy egy ágyban aludjanak a párjukkal, kezdve a horkolástól és más egészségügyi alvásproblémáktól kezdve az ellentétes munkabeosztásig és még sok minden másig. Az ilyen jellegű dolgok komoly zavarokat okozhatnak a minőségi pihenésben, és végső soron arra késztethetnek, hogy nehezteljünk a partnerünkre, amiért megakadályozza, hogy megkapjuk a szükséges alvást.

Ha ez rád is hasonlít, tudd, hogy nem vagy egyedül. Az alvási stílusok ilyen jellegű összeütközése “rendkívül gyakori” – mondja Dr. Ravi S. Aysola, az UCLA tüdő-, intenzív és alvásgyógyászatának klinikai professzorhelyettese a SELF-nek. Így könnyen úgy érezhetjük, hogy teljesen egyedül vagyunk azzal, ha éjszaka szükségünk van a saját helyünkre, vagy ha gondot okoz, hogy békésen megosszuk az ágyat, majd ragyogó szemmel és bozontos farkakkal ébredünk, hogy elkezdjük a napot.

“Míg egyeseknek tényleg nem okoz gondot, hogy azt mondják: “Te aludj csak, én is alszom – nem nagy ügy”, mások számára mélyen beivódott, hogy ez az intimitás része, és egy jó kapcsolathoz hozzátartozik, hogy éjszaka együtt alszanak egy ágyban” – mondja Dr. Aysola, “szóval itt több réteggel kell foglalkozni”. Ezt szem előtt tartva, a szakértők a következőket javasolják: hogyan kezeljük a dolgokat, ha nem tudunk a partnerünkkel egy ágyban aludni.

 

 

1. Kerülje a másik hibáztatását vagy kritizálását.


Itt a konfliktusmegoldás alapvető szabályai érvényesek: Ha szóba hozod a partnerednek az alvászavarodat (vagy újra szóba hozod), kerüld a “te” kijelentéseket, mert ezek kritikusnak vagy hibáztatónak tűnhetnek, még akkor is, ha nem ez a szándékod, mondja a SELF-nek Mishay Butler-Ozore, LMFT, Dél-Kaliforniából. Azt javasolja, hogy a problémát szelídebb módon hozzuk fel, elkerülve a durva ujjal mutogatást. “Tehát ahelyett, hogy a “te” szót használnád, mondd azt, hogy “nehezen alszom, és szeretném, ha kitalálnánk, hogyan javíthatnánk az alvásunkat”” – mondja Butler-Ozore.

Összességében gondolkodjon el azon, hogy a beszélgetést úgy közelítse meg, hogy elmondja, mik az igényei, szemben a másik személy hibáztatásával – mondja. Valószínűleg sokkal fogékonyabbak lesznek, mert nem fogják azonnal úgy érezni, hogy védekezniük kell. Ez különösen akkor igaz, ha az ok, amiért megzavarják az alvását, lehet, hogy nem rajtuk múlik (például, hogy forgolódnak). Ha már rosszul érzik magukat emiatt, akkor különösen fontos, hogy empátiával közeledj hozzájuk. Amivel el is érkeztünk…

 

 

2. Légy együttérző és empatikus.


Jó eséllyel, ha te nem alszol jól, a partnered sem biztos, hogy jól alszik. Ha horkol, vagy egész éjjel forgolódik, az valószínűleg azt jelenti, hogy ő is rosszul alszik. “Kell lennie valamiféle empátiának, bármi is legyen az oka annak, hogy a másik ember ébren tartja a másikat” – jegyzi meg Butler-Ozore.

Azt javasolja, hogy említsd meg az aggodalmadat. Mondjuk például azt, hogy “észrevettem, hogy egész éjjel forgolódsz, és gondolom, nem tudsz pihentető alvást biztosítani”. Legyen a cél kettős: mindketten rosszul alszotok, és a megoldás kitalálása minden érintettnek segíthet. Mindenki nyer.

Csak hogy itt is hangsúlyozzuk, ne feledd, hogy valószínűleg nem az ő hibájuk. (Kivéve, ha valóban az, és nem akarnak változtatni egy ellenőrizhető szokáson, ami megzavarja az alvásodat – akkor talán joggal lehetsz dühös.) “Fontos tudomásul venni, hogy ezt senki sem szándékosan teszi, ezért nem szabad megvetéssel közelíteni hozzá” – mondja Butler-Ozore. “Tartsuk a probléma lényegét, és ne csináljunk belőle személyes csatározást.”


 

3. Lásson a probléma gyökeréhez – és mutassa ki támogatását az út során.


Az alvást zavarhatják az egészséggel nem összefüggő dolgok is – például a vadul eltérő munkarend -, de gyakran, ha valaki azt mondja, hogy nem tud aludni a partnerével, az azért van, mert a partnerének egészséggel összefüggő alvásproblémája van – mondja Dr. Aysola.

A horkolás nyilvánvalóan nagy probléma. “Ez nagyon gyakori, és nagy hatással van rá” – mondja Dr. Aysola. “Ha a partnere úgy hangzik, mintha minden este fuldokolna és hangosan horkolna, akkor lehet, hogy ezzel foglalkozni kell”. Ez nem csak valami, ami bosszantó az Ön számára, hanem valódi egészségügyi probléma, amely az alvási apnoe egy formáját jelezheti, vagy amikor az embernek alvás közben ismételten leáll a légzése. Más alvászavarokkal is foglalkozni kell, amelyek miatt valaki csapkod az ágyban (mint például az éjszakai rémálmok).

Ha finoman ajánlja partnerének, hogy vizsgáltassa ki az alvást, hogy kiderüljön, hogyan lehet a problémát orvosolni, az hosszú távon mindkettőjüknek segíthet. Ha valami olyasmit mond, hogy “Nagyon nehezen alszom, és tudom, hogy nem tudsz segíteni rajta, de nem tudnánk kitalálni, hogyan tudnánk mindketten jobban aludni éjszaka?”, az segíthet a téma felvetésében.

A támogatásod fontosabb lehet, mint gondolnád. “A házastárs vagy a partner támogatása abban, ha valaki belekezd ebbe az egészbe, valóban elengedhetetlen ahhoz, hogy ez jól működjön” – mondja Dr. Aysola. Különösen az alvási apnoe esetében egyesek aggódhatnak amiatt, hogyan néz ki a CPAP-készülék. (A CPAP a folyamatos pozitív légúti nyomást jelenti; ezek a viselhető készülékek az éjszaka folyamán oxigént juttatnak az alvási apnoe kezelésére.) Ha tudják, hogy a partnerük ott van mellettük, és együtt akarnak dolgozni a probléma megoldásán, az segíthet eloszlatni ezt az aggodalmat. (A CPAP-készülékek azonban önmagukban is zajzavar forrást jelenthetnek, miközben Ön pihenni próbál – arról azonban mindjárt többet, hogyan lehet ezt orvosolni.)

 

 

4. Legyen kreatív a megoldásokkal kapcsolatban.


Talán hallottál már az “alvásbeli válásokról”, vagyis arról, hogy a romantikus partneredtől külön alszol. A legszélsőségesebb formájában ez odáig terjedhet, hogy teljesen külön szobában alszol. Ez abszolút segíthet az alvási viszályokon, de a valóság az, hogy nem mindenkinek van lehetősége (vagy nem akar) másik hálószobában aludni. Ezért remek lehetőség lehet az ötletelés apró módszerek kidolgozására, amelyekkel javíthatsz a helyzeten, miközben ugyanabban a szobában maradsz.

Az olyan egyszerű megoldások, mint a szemmaszkok, füldugók, sötétítő függönyök és fehérzaj-gépek mind hasznosak lehetnek az ébren tartó érzékszervi ingerek csökkentésében, legyen szó akár a partner horkolásáról, CPAP-berendezés használatáról vagy a lámpák istentelen órákban történő bekapcsolásáról – mondja Dr. Aysola.

Az is lehet, hogy kreatívnak kell lennie, és ki kell próbálnia néhány más lehetséges megoldást. Például, talán eltolhatnák a lefekvési időt, hogy az egyiküknek legyen esélye előbb elaludni – javasolja Butler-Ozore. Attól függően, hogy mi tart benneteket ébren, esetleg aludjatok ugyanabban a szobában, de külön ágyban. Talán már az is megoldja a problémát, hogy saját ágynemű és paplan legyen nálatok, ha folyton arra ébredtek fel, hogy a partneretek minden éjjel akaratlanul lecsavarja az ágyneműt a testetekről.

 

 

5. Ha mégis külön szobában kötnétek ki, szánjatok időt az intimitásra lefekvés előtt.


Tehát mindent kipróbáltál, ami csak eszedbe jutott, és még mindig nem tudsz jól aludni a pároddal. Ha a testi kötődésetek nagy része az ágyban történik – legyen szó ölelkezésről vagy szexről, lefekvéskor vagy reggel -, akkor gondoskodnotok kell arról, hogy még mindig legyen közös időtök.

“Ha mégis úgy döntötök, hogy külön alszotok, akkor még szándékosabban kell időt szakítanotok a közelségre, és még szándékosabban kell időt szakítanotok az intimitásra” – mondja Butler-Ozore. Ez talán azt jelenti, hogy bizonyos napokon együtt alszotok egy ágyban. Vagy lefekszenek az ágyba, és időt szakítanak egymás testi közelségére és a párnabeszélgetésre, és pont akkor válnak el útjaik, amikor már készen állnak az elalvásra.

Dr. Aysola szerint nagyon nehéz lehet megtörni az alvás és az intimitás közötti kapcsolatot. Az alváshiány azonban komolyan megterhelheti a kapcsolatot. Ha elkötelezitek magatokat amellett, hogy együtt dolgozzatok ki egy olyan megoldást, amely mindkét fél igényeit kielégíti, a köteléketek erősebb lesz tőle.

Emellett legyetek nyitottak a megoldások újratárgyalására is, mondja Butler-Ozore: “Ha valamit kipróbáltok, és nem működik, nem baj, ha visszamegyünk a tervezőasztalhoz, és valami mással próbálkozunk”. Mint minden más egy kapcsolatban, a nyílt kommunikáció, a kompromisszumok és az őszinteség nagyon messzire vezet.

Ezt Az 5 Dolgot Próbáld Ki, Ha A Közös Ágy Kihat Az Alvási Szokásaidra

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!