Ezt A 8 Dolgot Jegyezd Meg Jól, Ha Fogyni Szeretnél:

Először is, mindenekelőtt: Ha fogyni akarsz vagy nem akarsz, az teljesen személyes ügy; ha akarsz, nagyszerű, de ha nem, az is teljesen rendben van. Ha a fogyás az egyik idei célod, és nem tudod, hol kezdj hozzá, nem vagy egyedül. Az amerikaiak közel egynegyede, akik elhatározzák, hogy idén újévkor változtatnak valamit az életükön, abban reménykednek, hogy leadnak néhány kilót – és ezeket az elszánt elhatározókat mindenféle “gyors fogyókúrás megoldások” fogják megcélozni. Ezek azonnali eredményeket garantálnak, vagy azt ígérik, hogy a kilók úgy olvadnak le, hogy Önnek semmit sem kell változtatnia. A valóság az, hogy a biztonságos, egészséges és hatékony fogyás ennél sokkal bonyolultabb.

A fogyáshoz életmódváltásra van szükség.

Munkát, alkalmazkodóképességet és rengeteg türelmet igényel. Nagyon sok minden van benne. Holisztikus megközelítésre van szükség a sikerhez, ami abban mérhető, hogy hogyan érzed magad, nem pedig abban, hogy mit mutat a mérleg. Ide tartozik az átgondolt célok kitűzése, a fizikai aktivitás szintjének vizsgálata, az egészséges táplálkozási szokások elfogadása, az elegendő alvás, a stressz kezelése, és az olyan zavaró tényezőkkel való tisztában levés, amelyek kívül eshetnek az Ön befolyásán, mint például az egészségügyi problémák vagy a hormonok. Azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy ha a kórtörténetében már előfordult étkezési rendellenesség, a fogyókúrás terv nem biztos, hogy egészséges választás az Ön számára. Mielőtt változtatna az étrendjén vagy a testmozgási rendjén, konzultáljon orvosával. A nap végén az alapvető cél az, hogy jobban érezzük magunkat – fizikailag, mentálisan, érzelmileg, bárhogyan is határozzuk meg ezt. Ez az, amiért dolgozol.
 

Az első lépés a folyamat megkönnyítése érdekében az, hogy az első naptól kezdve szeretetteljes módon bánj a testeddel – ahelyett, hogy visszatartanád a pozitivitást, amíg el nem érsz egy bizonyos számot a mérlegen. Ez azt jelenti, hogy hagyd el az ítélkező hangot a fejedben, és viselkedj úgy, mint a saját legjobb barátod.

 

A következő lépés? Készítsen egy tervet, amely hosszú távon fenntarthatóvá teszi a fogyás folyamatát.

 

Ha készen áll, hajlandó és képes továbblépni, a következő nyolc tipp segít ebben.

1. Legyünk reálisak.

A hatékony fogyáshoz személyes őszinteségre van szükség. Győződj meg róla, hogy minden változtatás, amit végrehajtasz, reális számodra és az életmódod számára. Ez azt jelenti, hogy ne tervezz minden este egészséges ételt főzni, ha utálsz időt tölteni a tűzhely előtt. Ehelyett elkötelezheted magad amellett, hogy hetente két este főzöl, a többi alkalommal pedig egy egészséges étteremből rendelsz.

 

Az is fontos, hogy őszinte legyen saját ételpreferenciáival kapcsolatban. Ha tényleg nem szeretsz egy úgynevezett egészséges ételt, például a quinoát, ne kényszerítsd magad arra, hogy megedd. Ehelyett állítson össze egy olyan étkezési tervet, amely az egészséges ételeket hangsúlyozza, amelyeket valóban szívesen fogyaszt.

 

2. Határozd meg a belső motivációdat.

Ha tisztában vagy azzal, hogy miért akarsz fogyni, az biztosítja számodra az üzemanyagot a folytatáshoz, amikor az elhatározásod gyengülni kezd (ahogy – legyünk őszinték – elkerülhetetlenül fog). Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: “Miért akarsz egészségesebb lenni? Hogyan nézne ki ez számodra? Miért fontos ez neked? Hogyan éreznéd magad, ha elérnéd ezeket a célokat? Hogyan hatna ez az Ön által szeretett emberekre és az Önt szerető emberekre? Ha tisztában van az ezekre a kérdésekre adott válaszokkal, és folyamatosan emlékezteti magát arra, hogy miért akar egészségesebbé válni, sokkal könnyebb következetesen az egészséges döntések mellett maradni.”

 

3. Válasszon egy olyan étrendi megközelítést, amely működik Önnek.

A különböző diéták körüli felhajtás ellenére valójában nincs “egyetlen legjobb módja” a fogyókúrának. A kulcs az, hogy olyan étrendi megközelítést válasszon, amely könnyen illeszkedik az életmódjába.

 

Mégis, néhány embernek jól jöhet egy nagyobb struktúra, amikor az étkezés tervezéséről van szó.”Néha egy strukturált étrend könnyebben kezelhető az emberek számára elfoglalt életükben, mert nem kell azon gondolkodniuk, hogy milyen ételeket kellene enniük. Segíthetnek abban is, hogy valaki hozzászokjon az ételek megfelelő adagméretéhez. Az egészséges táplálkozással ismerkedő kezdők tehát megfontolhatják, hogy egy strukturált fogyókúrás étkezési tervvel kezdjenek, majd azt adaptálják, amint jobban belerázódnak az új étkezési szokásokba. De ismétlem, ha valaki étkezési zavarral küzd vagy épp felépülőben van, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb választás a számára – a számokra való fókuszálás sok embert egy sötét helyre vihet, ami biztosan nem egészséges.

 

4. Lassan haladj.

A gyors fogyás előfordulhat, de ritkán fenntartható. A lassú és egyenletes fogyás a helyes út, mivel sokkal valószínűbb, hogy hosszú távon meg tudja tartani a súlyát az ember.

 

Az egészséges fogyás mértéke általában hetente ½-2 kiló. De próbálj meg nem túlságosan elragadtatni magad ezektől a heti számoktól. Ehelyett inkább a következetességre összpontosítson, amikor a helyes táplálkozásról és az edzésről van szó. A legjobb, ha lassan változtatunk a szokásainkon, és idővel fenntartható, egészséges étkezési szokásokat építünk ki.

 

5. Nézz túl az ételeken!

Könnyen előfordulhat, hogy az emberek pusztán arra koncentrálnak, hogy mit esznek, és a fogyás előrehaladására. A fenntartható fogyás azonban más tényezőkön is múlik. Felbecsülhetetlen értékű egy támogató közösség vagy egy személyes egészségügyi edző megtalálása. Pozitív támogató rendszer vagy az egészséges étkezési terv kidolgozásához szükséges tudás nélkül a fogyás valószínűleg megreked. Ha már itt tartunk…

6. Ne ess pánikba, ha elérsz egy plafont.

Legyél kíméletes a testeddel, ha a fogyásod egy ponton lelassul. Ezek a plafonok nagyon is normálisak. A fogyás megterhelő a szervezet számára. A plafonok segítenek a szervezetnek szünetet tartani és megbizonyosodni arról, hogy a test minden rendszere még mindig egészségesen működik, mielőtt további súlyvesztést hajtana végre.

 

Az étrend megváltoztatása segíthet átlépni a plafonon. De ez tényleg személyenként változik. Néha az étrendet kell újraértékelni, és néha más tényezők, például a stressz szintje, az alvás és a fizikai aktivitás szintje is szerepet játszhat, és ezekkel kell foglalkozni.

 

7. Tápláld tovább az elhatározásodat.

A fogyás elérése egyszerre lehet izgalmas és csalódás is. A fogyás fenntartásához folyamatosan táplálnia kell az elhatározását. Tartsd fenn az egészséges szokásaidat – táplálkozz egészségesen, tartsd fenn a következetes testmozgást és aludj jól. Fontos, hogy ne mondj le az új életmódodról csak azért, mert elértél egy súlycélt.

 

Az is hasznos lehet, ha új egészségügyi célokat tűz ki magának – például 5 km-t fut vagy minden este nyolc órát alszik -, hogy fenntartsa az előrehaladás lendületét. Ne feledje, hogy továbbra is arra a motivációkra összpontosítson, amelyet akkor azonosított, amikor először indult el a célja felé.

 

8. Légy kedves magadhoz.

Miközben a fogyásra törekszik, ne feledje, hogy legyen a saját szurkolója. Gyakorolja az öngondoskodást, és jutalmazza magát az egészséges szokások kialakításáért. Ne hasonlítsa magát senki máshoz – még akkor sem, ha ez a valaki más önmaga (20 évvel ezelőtt, mielőtt gyerekei és karrierje lett volna, stb.).

Ezt A 8 Dolgot Jegyezd Jól Meg Ha Fogyni Szeretnél

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!