Ez Történik A Testeddel, Ha Soha Többet Nem Viszel Be Glutént:

Úgy tartják, hogy a cöliákiában szenvedőknek nem szabad glutént fogyasztaniuk, mivel ez kockázatos az egészségükre nézve. Meglepő módon azonban azoknak is előnyös lehet, akik nem szenvednek ebben a betegségben, ha elhagyják vagy korlátozzák a glutént a napi étkezéseikből. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy mi történhet a testünkkel és az elménkkel, ha hirtelen gluténmentes diétára váltunk.

Felfedeztünk néhány meglepő tényt a gluténmentes életről, amit szeretnénk veled is megosztani:


1. Javulni fog az anyagcserénk.

A gluténérzékeny emberek emésztőrendszerében különböző rendellenességek lehetnek. Van, akinek hasmenése van, de van, akinek székrekedése. Ez azért történik, mert a kutatók szerint a glutén rossz tápanyag felszívódást okozhat. A dietetikusok azt tanácsolják a gyakori székrekedéssel küzdő embereknek, hogy ellenőrizzék, nincs-e gluténérzékenységük.

2. Búcsút inthetsz a puffadásnak.

Néha rosszul érezheted magad glutén fogyasztása után, még akkor is, ha nincs immunrendszeri betegséged, állítják a tudósok. Lehet, hogy puffadtnak vagy gázosnak érzed magad. Ez azt jelezheti, hogy a szervezeted nem túl barátságos a gluténnel szemben. Ha ez történik, enyhülést találhatsz, ha gluténmentes étrendet követsz. Az ilyen diétákat azonban meg kell beszélni egy dietetikussal, aki tanácsot tud adni az igényeid megfelelő kezelésről.

3. Javuló kognitív képességek.

Néha előfordulhat, hogy homályos a fejünk és tisztázatlan az elménk, és gyakran hajlamosak vagyunk különböző tényezőkre fogni, például a stresszre vagy az elégtelen alvásra. A tudósok azonban azt állítják, hogy a probléma oka valójában az ételekben található glutén lehet. Úgy tűnik azonban, hogy ez csak azokra az emberekre igaz, akiknek a génjeikben gluténérzékenység van, így az agyköd lehet az első olyan tünet, amelyről érdemes orvoshoz fordulni.

4. Termékenység javulása.

A tudósok szerint a glutén lehet az oka a megmagyarázhatatlan meddőségnek. Az egyik oka annak, hogy egyes nők nem tudnak teherbe esni, a gluténérzékenységük lehet, és lehet, hogy soha nem is feltételezik, hogy ez a betegségük van, amíg nem vizsgáltatják meg magukat. Tanulmányok azt is megállapították, hogy a gluténérzékenység a vetélésért is felelős lehet.

5. Kevesebb hangulatingadozás és depresszió.

A tudósok bebizonyították, hogy van egy bizonyos bél-agy kapcsolat a szervezetünkben. Azt, ahogyan érezzük magunkat befolyásolhatja, hogy mit vittünk be korábban a tányérunkon a szervezetünkbe. Ha elhagyjuk a glutént, kevésbé lehetünk szorongóak, és a hangulatingadozásaink is megszűnhetnek – állapították meg a tudósok.

6. Elkerülhetjük, hogy “gluténarcunk” legyen.

A gluténarc az, amikor a tükörben puffadt, piros arcot, sötét pigmentfoltokat vagy foltokat látunk az állunk körül. Előfordul, hogy a gluténérzékeny ember arcpírt tapasztal, ami a hirtelen vérnyomásesés következménye lehet, és a tudósok ezt a gluténallergiával hozzák összefüggésbe.

7. Az érzékszerveid érezhetően élesebbé válnak.

Ha érzékeny vagy a gluténre, az érzékeid is megváltozhatnak. A tudósok azt állítják, hogy egyeseknek problémáik lehetnek a hallás-, íz- és szaglásérzékelésükkel. A tudósok szerint a glutén elhagyása az ízlelés és a szaglás javulásához vezethet, ha valaki érzékeny rá.

Ez Történik A Testeddel, Ha Soha Többet Nem Viszel Be Glutént

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!