Ez Az 5 Dolog Fog Történni A Testeddel, Ha Holnaptól Vegán Leszel:

Az emberek számos okból választják a vegetáriánussá válást. Egyesek az egészségük miatt, míg mások etikai okokból döntenek úgy, hogy felhagynak a húsevéssel. Bár a vegetáriánus étrendnek bizonyára rengeteg előnye van, a húsról való hirtelen lemondás nem várt és igen kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Mint minden drasztikus étrendi változás, a húsról való lemondás is nagyon megterhelő a szervezet számára, és eleinte elvonási tüneteket okozhat.

 

Kiderítettük hogyan fog reagálni a szervezeted, ha hirtelen abbahagyod a húsfogyasztást.

 

1. Kipattogzol.

 

Ha arról álmodozol, hogy tökéletesen tiszta bőröd legyen, akkor a hús hirtelen kihagyása az étrendedből kellemetlen meglepetéseket okozhat. A vörös hús gazdag aminosavakban, amelyek létfontosságúak a kollagéntermeléshez, és ha nem jutsz elegendő mennyiségben ezekből az alapvető tápanyagokból, akkor a bőröd fakónak tűnhet. A hús cinket is tartalmaz, és még ha a vegetáriánusok elegendő babot és gabonafélét esznek is, amelyek szintén gazdagok cinkben, bizonyos bennük lévő vegyületek megakadályozzák, hogy a cink felszívódjon a szervezetben. Ha nem jut elég cinkhez, az többféleképpen is hatással lehet a bőrére, többek között pattanásokat okozhat.

 

2. Kényszert érezhetsz arra, hogy többet nassolj.

 

A hús az egyik fő fehérjeforrás, és ha hirtelen kiveszik az étrendjéből, a szervezet válaszul túlélési üzemmódba kapcsolhat. Ha hirtelen abbahagyod a húsevést, előfordulhat, hogy kevésbé egészséges nassolnivalóval fogod tömni magad. A szervezetének időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon ehhez a hirtelen étrendváltáshoz, és ha úgy dönt, hogy vegetáriánus vagy vegán lesz, tartson kéznél néhány egészséges rágcsálnivalót, például diót vagy gyümölcsöt, hogy elkerülje a kísértést, hogy egy csomag chipshez vagy perechez nyúljon.

 

3. Több hangulatingadozást tapasztalhatsz.

 

Amikor új diétába kezdesz, még ha hosszú távon jó változásokat is jelent a szervezeted számára, eleinte érzelmi hullámvasúton mehetsz keresztül. Bármit is eszel, erőteljes hatással van a stressz-szintedre, mert a gyomrodban lévő mikrobiom neurotranszmittereket szabadít fel, amelyek kommunikálnak az agyaddal. Bár ez a kellemetlen mellékhatás átmeneti, és el fog múlni, amint a szervezeted alkalmazkodik a változásokhoz, néhány új vegetáriánus a megszokottnál nagyobb szorongást tapasztalhat.

 

4. Lehet, hogy több hajhullást veszel észre.

 

Bár rengeteg jó növényi eredetű cinkforrás létezik, például hüvelyesek, diófélék és magvak, a fehérje az, ami segít a szervezetnek a cink felszívódásában, és a vegetáriánusok és vegánok esetében fennállhat a veszélye annak, hogy nem jutnak elegendő mennyiséghez ebből az alapvető tápanyagból. Ha rendszeresen nem jutsz elegendő cinkhez, az hatással lehet a hajadra, és hosszú távon akár hajhulláshoz is vezethet. Ha elhatározta, hogy felhagy a húsfogyasztással, győződjön meg róla, hogy az ajánlott mennyiségnél akár 50%-kal több cinket fogyaszt.

 

5. Fájhat a gyomrod.

 

Bár a zöldségfogyasztás biztosan boldoggá teszi a bélrendszeredet, a hirtelen váltás a sok húsról a hús teljes elhagyására felboríthatja a gyomrodban lévő baktériumok egyedi összetételét. Ha drasztikusan megváltoztatod az étrendedet, és olyan ételeket kezdesz enni, amelyek eltérnek a megszokottaktól, az eleinte gyomorfájdalmat és emésztési zavarokat okozhat.

Ez Az 5 Dolog Fog Történni A Testeddel, Ha Holnaptól Vegán Leszel

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!