koromagybor_levagasa

Egy Bőrgyógyász Figyelmeztet: Kétszer Is Érdemes Meggondolni, Mielőtt Levágod A Körömágybőröd

“Szeretné, ha levágnák a körömágybőrét?” – ezt már sokan megkérdezték tőlünk a körömtechnikustól, és általában a személyes preferenciáinktól függően válaszolunk. Vannak, akik esztétikai okokból szeretik levágni a körömágybőrüket, mások azért nem, mert érzékeny a bőrük, de sok bőrgyógyász szerint valójában oka van annak, hogy erre a kérdésre “nem, köszönöm” választ kell adnunk.

koromagybor_levagasa

Amit a körömágybőr levágásról röviden tudni kell:

  • A körömágybőr levágása gyakori gyakorlat egyes körömszalonokban, de sok manikűrös és bőrgyógyász ellene ajánlja.
  • A körömágybőr levágása gyakori kockázatokkal jár.
  • A továbbiakban ismerje meg, hogy miért fontos a körömágybőr és hogyan ápolja megfelelően a fertőzések megelőzése érdekében.


Lehet, hogy a körömágybőrre a körömszalonon kívül nem sokat gondoltál, de valójában fontos célt szolgál. A körömágybőr funkciója az, hogy megvédje az új körmöt a bakteriális és gombás fertőzésektől, ahogy azok kinőnek a körömgyökérből.

 

Ez azért elengedhetetlen, mert a körmök ebben a kezdeti növekedési fázisban érzékenyebbek a károsodásra, például kiszáradásra vagy fertőzésre. A körömágybőr a körömlemez (ami maga a köröm), a körmön található mátrix (ahol a köröm növekedése kezdődik) és a körömredő (a mátrixot körülvevő szövet) első védelmi vonala.

Ezért sok bőrgyógyász és manikűrös azt javasolja, hogy semmilyen körülmények között ne vágja le a körömágybőrt, függetlenül attól, hogy körömszalonban vagy otthon van. Ez a gyakorlat ugyanis potenciálisan számos fertőzésnek teheti tönkre a körmöket. Ha szárazak, repedezettek, vágottak vagy megszakadtak, a szennyeződések és a baktériumok könnyebben bejuthatnak a körömágyba, és olyan bőrbetegségeket okozhatnak, amelyek kezeléséhez gyógyszeres kezelésre, szélsőséges esetben pedig sebészeti beavatkozásra van szükség. A gyakori körömfertőzések közé tartozik a körömgomba és a paronychia, amely egy gyulladásos fertőzés, amely a körömredőben jelentkezik.

Ez nem csak a hagyományos körömágybőrvágóval történő körömágybőrvágásra is vonatkozik. A körömágybőr károsodása akkor is előfordulhat, ha a körmöt piszkálják vagy megharapják, valamint manikűrözés során, ha agresszíven visszatolják vagy levágják. Ha a kettő közül választhatunk – vágás vagy visszatolás -, akkor az utóbbi a biztonságosabb megoldás. Az ép körömágybőr, amelyet hagyunk normális módon növekedni és a köröm proximális ráncához tapadni, a legjobb módszer a körömágybőr kezelésére.

Az egészséges körömnövekedés támogatása érdekében egy dolgot tehetsz a körömágybőr ápolása érdekében (azon kívül, hogy nem vágod le). Ápolja az ujjai körüli bőrt körömágybőr-olaj vagy krém alkalmazásával, “hogy rögzítse a hidratáltságot és megerősítse a bőrgátat” – különösen szárazabb éghajlaton, például télen, és a túlzott kézmosás idején.

A helyi drogériában vagy szépségápolási szaküzletben beszerezhet körömágybőr-olajat vagy krémet.

Ha ezt az apró lépést beillesztjük a rendszeres szépségápolási rutinunkba, azzal segíthetünk megőrizni a körömágybőr egészségét. Ennek hatására a körömlemez sima és ép, valamint “egységes színű, és mentes a vágásoktól, kopásoktól és durva szélektől”.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!