Életkerék Teszt: Ha Fejlődni Szeretnél, De Nem Tudod Hol Kezdjed, Akkor Erre A Tesztre Van Szükséged!

Elégedetlen vagy az életeddel? Szeretnél változtatni, de nem tudod, hol kezdjed? Gyakran érzed magadat elégedetlennek, de nem tudsz kilábalni belőle? Az Életkerék egy egyszerű teszt, amely segít egy specifikus problémára összpontosítani, hogy aztán a gondjaidat egyenként, szisztematikusan tudjad megoldani.

 

Az Életkerék segítségével megértheted, hogy életed mely területei működnek, és melyek azok, amelyekbe egy kicsit több energiát kell fektetned. Valójában minden átalakulási folyamat megkezdése előtt fontos az önelemzés, vagyis annak megértése, hogy mi az, ami miatt rosszul érzed magad, és mi az, amivel nagyon elégedett vagy.

 

Ezért ez a pszichológia területén nagyon régi és használt teszt segíthet abban, hogy valamit megváltoztass. Az életkerék teszt egy olyan egyensúlyi eszköz, amely azonosítja az életterületeket és az értéket, amit te adsz nekik.

 

Hogyan kell elvégezni a tesztet:

 

Rajzolj egy kört egy lapra, és oszd fel részekre (ezek a választott kategóriáktól függően változhatnak). Minden terület mellé írj egy-egy olyan életszektort, amely téged képvisel, például egészség, család, pénz, személyes fejlődés vagy akár szabadidő, barátok, személyes kép stb.

 

Miután beazonosítottad, a kört különböző négyzetekre osztod számozással, ahogy a fenti képen látható. Minden kategóriához 0-tól 10-ig terjedő pontszámot adunk: ahol a nulla azt jelzi, hogy valaki elégedetlen az adott dologgal, míg a 10 a teljes elégedettséget jelenti, a számok eközben egyre nőnek.

 

Világos, hogy minden kategóriát aszerint kell értékelni, hogy a jelen pillanatban hogyan érzed magadat. Ha befejezted az egész kört, kösd össze a kiosztott pontszámokat egy vonallal: az a kategória, amelyik a legközelebb lesz a középponthoz, az lesz az, amelyikkel elégedetlen vagy amin változtatni szeretnél (nyilván lehet több is).

 

Hogyan elemezzük az eredményeket

 

Minden embernek van mit javítania az életében, még ha csak egy kicsit is. Nem szabad elkeseredni, mert egy kis bátorsággal és meggyőződéssel mindenki tud változtatni, mindenekelőtt azért, mert sok kategória függ egymástól, például a személyes fejlődés a karrierrel vagy a pénzel lehet szimbiózisban. Vagy akár a szabadidőre adott alacsony pontszámot is okozhatja a kevés gazdasági elérhetőség vagy a túl sok munka.

 

Így olvasd az eredményeket

 

1. Értékelés 8-tól 10-ig

 

Az a kategória, amelyikben ezt a pontszámot érted el, az olyan, amelyben elégedett. Ez azt jelenti, hogy ezekben a kategóriákban jól végezted eddig a dolgodat, és érdemes tovább folytatni a már megkezdett folyamatokat.

 

2. Értékelés 5-től 7-ig

 

Részben elégedett vagy, de van, amin még javíthatnál.

 

3. Értékelés 0-tól 4-ig

 

Ne csüggedj, ha ilyen eredményekbe futsz, mert már jó helyen jársz azzal is, hogy a téged sújtó problémákat beazonosítottad. Kezdj el dolgozni ezen a kategórián, hogy megértsd, min tudsz vagy akarsz javítani.

 

Hogyan használhatod fel a teszt eredményeit:

 

Ha megvan az eredmény, elkezdhetsz célokat kitűzni, például dátumokat és határidőket szabni a dolgok javítására. Három hónap, hat hónap, egy év? Miért volt ez a kategória eddig annyira elhanyagolt? Mivel akarsz kezdeni? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket mindenki megtalálhat magában, mert a teszt egy eszköz, de a változás csak a saját akaratodból és elhatározásodból indulhat ki.

Életkerék Teszt Ha Fejlődni Szeretnél, De Nem Tudod Hol Kezdjed, Akkor Erre A Tesztre Van Szükséged!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!