“Csak Lehunyod A Szemed És Már Alszol Is” – 7 Tipp, Amivel Neked Is Ez Lesz A Normális:

Az alvás előnyei túlmutatnak azon, hogy jól kipihenjük magunkat. Az egészséges immunrendszer, az anyagcsere, a memória, a tanulás és más funkciók létfontosságú része. Segíthet a fogyásban és a szív megerősítésében is. Tehát mindenképpen egy olyan dolog, amire érdemes odafigyelnünk, és gondoskodnunk arról, hogy eleget kapjunk belőle.

7 módszer, amelyek segíthetnek leküzdeni a bosszantó álmatlan éjszakákat.


1. Próbáld ki a katonai módszert.

Ha szeretnél 2 percen belül elaludni, a katonai módszert mindenképpen érdemes kipróbálni. Kell hozzá némi gyakorlás, de az eredmény megéri. A katonai módszer az elalváshoz könnyen követhető, és némi gyakorlással és ismétléssel mesterré válhatsz benne. A következőket kell tenned:

  • Lazítsd el az egész arcodat és a szádban lévő izmokat.
  • Engedd le a vállad és a kezed, hogy old a feszültséget.
  • Lélegezz ki és lazítsd el a mellkasodat, a lábadat, a combodat és a vádlidat.
  • Tisztítsd ki az elmédet 10 másodpercre egy nyugtató jelenet elképzelésével. Ha ez nem működik, próbálja meg 10 másodpercig ismételgetni a “ne gondolkodj” szavakat.


2. Használjon súlyozott takarót.

A súlytakarók nem csak extra kényelemre valók. Mélynyomásos stimulációt alkalmaznak, ami javítja a hangulatodat, csökkenti a stresszt, és növeli a melatonin, az alváshormon szintjét. Az előnyök ezen kombinációja nem csak gyorsabb elalvást eredményez, de javítja az alvás minőségét is.

3. Használd a fantáziádat!

Dr. Steve Orma, álmatlansággal, alvással és szorongással foglalkozó klinikai pszichológus szerint a képzeleted használata segíthet ellazulni és elaludni. Ehhez nem kell mást tenned, mint elképzelni egy nyugodt és derűs helyet, beleképzelni magadat, és az elmédet erre összpontosítani. Ne spórolj a részletekkel sem, képzeld el, mit viselsz, és hogyan érzed magad. Csináld ezt naponta 20 percig, vagy addig, amíg elég nyugodtnak nem érzed magad ahhoz, hogy álomba ringasd magad.

4. Próbáld ki a progresszív relaxációt.

Ha el akarsz aludni, használhatod a progresszív relaxációnak nevezett technikát. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy elkezdesz megfeszíteni különböző izomcsoportokat, mielőtt hagynád őket ellazulni. Kezdheted az arcoddal, és haladhatsz lefelé a lábadig. Ezt addig csináld, amíg lassan el nem szundikálsz.

5. Próbáld ki a 4-7-8-as módszert.

A 4-7-8 légzéstechnikát Dr. Andrew Weil fejlesztette ki. Egy ősi jógatechnikán, a pránajámán alapul, amely segít a gyakorlónak abban, hogy kontrollt szerezzen a légzése felett, és a testet mély relaxációs állapotba tudja hozni. A következőket kell tenned:

  • Lélegezzen ki teljesen a szájon keresztül.
  • Vegyen mély levegőt az orrán keresztül 4 másodpercig, tartsa bent 7 másodpercig, majd lélegezzen ki a száján keresztül 8 másodpercig.
  • Ismételje meg szükség szerint.


6. Próbáld ki a meditációt.

Egy 49 álmatlanságban és alvásproblémákkal küzdő felnőttet vizsgáló kutatás felfedezte, hogy mindössze 6 hét meditáció után az emberek ezen csoportja kevesebb álmatlansági tünetet és kevesebb nappali fáradtságot tapasztalt. A kutatók szerint a meditáció javítja a relaxációs reakciónkat, ami leküzdi a stresszt és az aggodalmat. Jótékonyan hathat a vegetatív idegrendszerünkre is, ami miatt kevésbé valószínű, hogy alvás közben felébredünk.

7. Vegyél fel zoknit!

A zokni felvétele az ágyba elsőre furcsa lehet, de ha elalvási problémákkal küzdesz, kiderülhet, hogy ez a megoldás. Kutatások szerint, ha a lábad hideg, az erek összeszűkülnek, ami miatt kevesebb vér kering, és ez jeleket küld az agyadnak, hogy maradj ébren. Egy szép pár kényelmes zokni ezt helyrehozhatja, és jelezheti az agyadnak, hogy ideje aludni.

“Csak Lehunyod A Szemed És Már Alszol Is” – 7 Tipp, Amivel Neked Is Ez Lesz A Normális

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!