A Tudomány Szerint A Napi Csokoládéfogyasztás Jót Tesz Az Agynak:

Mindannyian szeretjük a csokoládét és mindig nagyszerű hír, ha kiderül, hogy számos módon fokozhatja az egészséget.  Az étcsokoládé lassítja a memóriavesztést és javítja a kognitív funkciókat.

A British Journal of Nutrition közölt egy jelentést, amelyből kiderült, hogy a napi csokoládéfogyasztás különösen egészséges lehet.

A Warwicki Egyetem kutatócsoportja 1153, 18 és 69 év közötti ember adatait elemezte, akik részt vettek a szív- és érrendszeri kockázatok luxemburgi megfigyelésével foglalkozó tanulmányban, amely a szívbetegségek kockázati tényezőit értékelte. Eredményeik szerint napi 100 gramm csokoládé fogyasztása, csökkenti az inzulinrezisztenciát és javítja a májenzimeket, mint a résztvevők. Ráadásul ezek a résztvevők fizikailag aktívabbak voltak, fiatalabbnak tűntek és iskolázottabbak.

A tanulmány vezető szerzője, Saverio Stranges, a Warwick Medical School vendégkutatója szerint:

“Tekintettel a növekvő számú bizonyítékra, beleértve a saját tanulmányunkat is, a kakaóalapú termékek további étrendi ajánlást jelenthetnek a kardio-metabolikus egészség javítására”.

Ez a csokoládé egészségügyi profiljával büszkélkedő, a szív- és érrendszeri és degeneratív betegségek megelőzését szolgáló, magas polifenol tartalmú metabolitok fogyasztására ösztönöz.

A Medical News Today beszámolója:

“A Harvard Medical School tudósai szerint napi két csésze forró csokoládé fogyasztása segíthet az agy egészségének megőrzésében és az idősebb emberek memóriájának hanyatlásának csökkentésében.

A kutatók megállapították, hogy a forró csokoládé segít javítani a véráramlást az agy azon részein, ahol arra szükség van.

A kutatás vezető szerzője, Farzaneh A. Sorond elmondta:


“Mivel az agy különböző területeinek több energiára van szükségük a feladataik elvégzéséhez, nagyobb véráramlásra is szükségük van. Ez a neurovaszkuláris csatolásnak nevezett kapcsolat fontos szerepet játszhat az olyan betegségekben, mint az Alzheimer-kór”.”

A kutatók szerint fontos különbséget tenni a természetes kakaó és a csokoládé feldolgozottabb formái között; az étcsokoládéban feleannyi cukor és négyszer annyi rost van, mint a tejcsokoládéban.

A HealthLine szerint:

“Egy 100 grammos tábla 70-85%-os kakaótartalmú étcsokoládé tartalmaz:

 • 11 gramm rostot
 • a vas RDI 67%-át
 • a magnézium RDI 58%-át
 • a réz RDI 89%-át
 • az RDI 98%-át mangánra vonatkozóan
 • Ezenkívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént tartalmaz.


Természetesen 100 gramm (3,5 uncia) meglehetősen nagy mennyiség, és nem olyasmi, amit naponta kellene fogyasztani. Mindezek a tápanyagok 600 kalóriával és mérsékelt mennyiségű cukorral is járnak.

Emiatt az étcsokoládét legjobb mértékkel fogyasztani.

A kakaó és az étcsokoládé zsírsavprofilja is kiváló. A zsírok többnyire telített és egyszeresen telítetlen zsírsavak, kis mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakkal.”

Ala’a Alkerwi, a kutatás vezetője hozzáteszi:


“Az is lehetséges, hogy a csokoládéfogyasztás a kedvező szociodemográfiai profilok, az egészségesebb életmódbeli magatartás és a jobb egészségi állapot általános markerét jelenti. Ez legalábbis részben magyarázatot adhat az inzulin és a máj biomarkerekhez való megfigyelt fordított összefüggésekre”.”

Nos, íme egy egyszerű recept egy finom házi készítésű csokoládészelethez:

Hozzávalók:

 • 1 csésze nyers kakaó
 • 1/2 csésze bio, hidegen sajtolt kókuszolaj
 • 1/4 csésze 100%-os tiszta juharszirup
 • 1 teáskanál vanília
 • 1/4 teáskanál tengeri só
 • Egy marék mandula, apróra vágva (opcionális)


Útmutató:
Egy serpenyőben olvaszd meg a kókuszolajat, majd add hozzá az összes hozzávalót, kivéve a mandulát. Ezután terítsünk ki egy sütőlapot pergamenpapírral, öntsük rá a keveréket, készítsünk belőle egy téglalapot, és szórjuk meg mandulával. Hagyjuk megdermedni. Jó étvágyat!

A Tudomány Szerint A Napi Csokoládéfogyasztás Jót Tesz Az Agynak

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!