A Tudomány Körülhatárolt 4 Személyiségtípust, Amibe Mindnyájan Beletartozunk. Te Melyik Típusba Tartozol?

A Nature Human Behavior című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmányt az illinois-i Northwestern Egyetem kutatói készítették, akik forradalmasították a modern pszichológiát, amely nagyrészt elutasítja azt az elképzelést, hogy az emberek személyiségtípusokba sorolhatók.

 

“Az emberek már Hippokratész óta próbálkoznak a személyiségtípusok osztályozásával, de a korábbi tudományos szakirodalom szerint ennek nincs értelme” – mondta William Revelle társszerző, a kezdetben szkeptikus pszichológiaprofesszor”. Úgy tűnik azonban, hogy az adatok birtokában a pszichológusok most már képesek kimutatni, hogy egyes személyiségtípusok többé-kevésbé nagyobb gyakorisággal fordulnak elő.

 

A tesztek minden egyes személyt öt jól ismert személyiségvonás alapján értékeltek: neurotikusság (vagy “érzelmi stabilitás”), extrovertáltság, tapasztalatokra való nyitottság, barátságosság és lelkiismeretesség. Később a kutatást végző Martin Gerlach és csapata ellenőrizni akarta, hogy az emberek hajlamosak-e a közös személyiségvonások hasonló szintjei köré csoportosulni, és négy nagyobb csoportot fedeztek fel ennek eredményeként.

 

A négy személyiségtípus

 

Közepes, zárkózott, énközpontú és példakép: íme, a négy, idővel változtatható személyiségtípus, amelyet egy új tanulmány azonosított. Néhány, több mint másfél millió ember által összeállított kérdőív adatai alapján néhány amerikai pszichológusnak valóban sikerült új és pontos személyiségtípusokat megkülönböztetnie, amelyekbe az emberek hajlamosak tömörülni.

  • Közepes: ez az a kategória, amelybe a legtöbb ember tartozik, különösen a nők, és jellemző rá, hogy magas a neurotikusság és az extrovertáltság pontszáma, de alacsony a nyitottsága.
  • Tartózkodó: érzelmileg stabil alany, aki nem nyitott – azaz nem különösebben kifelé forduló – és nem is neurotikus. Ez is egy meglehetősen barátságos és lelkiismeretes vonás.
  • Példakép: úgy tűnik, ez egy olyan kategória, amely az életkor növekedésével egyre gyakoribb, főleg a nők között. Alacsony pontszámok jellemzik a neurotikusságban és magasak az összes többi tulajdonságban.
  • Énközpontú: olyan alany, akinek nagyon magasak az extrovertáltsági pontszámai, de átlag alattiak a nyitottság, a barátságosság és a lelkiismeretesség tekintetében. Ez egy olyan személyiségtípus, amely statisztikailag hajlamos arra, hogy az évek során csökkenjen az emberek körében.

 

A fonológiai tulajdonságok ezen új aggregátumainak megbízhatóságát ellenőrizendő, amerikai tudósok a férfi serdülők egy csoportját vették figyelembe, amely köztudottan az énközpontú alanyok kategóriája. Az adatok valóban azt mutatják, hogy a fiatal férfiak magasan képviseltetik magukat az énközpontúak csoportjában, míg a 15 év feletti lányok nagyon kevesen.

 

Mi a haszna, ha ismerjük ezt a 4 személyiséget? Valószínűleg a mentális egészségügyi központok tudnak ezzel valamit kezdeni, illetve a munkahelyeken az interjúztatóknak van még hasznára, mivel segít a jó vezetők kiválasztásában.

 

Te a 4 személyiség közül melyikben ismersz magadra?

A Tudomány Körülhatárolt 4 Személyiségtípust, Amibe Mindnyájan Beletartozunk. Te Melyik Típusba Tartozol

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!