A Rózsaszín Köd Eltűnt És Hirtelen Minden Megváltozott… Mit Akar Üzenni A Tudatalattid? Eláruljuk!

Képzelje el: Gyertyafényes asztal, rózsacsokor, csokoládéval bevont eper. Úgy kellene érezned, mintha a kedvenc romantikus komédiád csúcspontja lenne, de egyszerűen… rosszul érzed magad. Hirtelen összerezzen a partnere érintésétől. A szexuális vonzerejük elillan. A puszta gondolat, hogy romantika van köztetek? Fúj. Utálod, ahogyan csinálja, nos, bármit (lihegett? megbocsáthatatlan), és a személyisége iszonyúan taszít. Azok az apró furcsaságok, amelyek korábban sosem zavartak, például ahogy szürcsöli az italát, kiszedi a mazsolát a salátájából, vagy a lemezgyűjteményéről dumál, most már elviselhetetlenek.

 

Oké, szóval… pontosan mi is ez az érzés?

Amikor belezúgsz valakibe, a tested és az elméd izgalomba jön, és egymást táplálják. Ezt pszichoszomatikus reakciónak hívjuk. A fent említett érzés hasonló reakciót vált ki, de ellentétes tüneteket eredményez. Olyan ez, mint egyfajta taszító érzés. Észreveszed, hogy hirtelen hiányzik az izgalom, amit korábban éreztél valaki iránt. Amikor megcsókolják a nyakadat, olyan érzés, mintha egy groteszk csiga csúszna le a kulcscsontodig. A smárolási technikájuk nem változott – a te érzékelésed viszont igen.

 

Honnan tudod, hogy mikor vagy ilyen helyzetben?

Ahogyan a romlott étel szagától is undorodsz, a tested is küldhet egy üzenetet. Egészséges, ha undorodunk attól, ami nem tesz jót nekünk. Gondolj rá úgy, mint egy védekező mechanizmusra, amely rádöbbent, hogy ez a személy mérgező, vagy legalábbis jelzi, hogy valami nincs rendben. Bár a kapcsolat nem biztos, hogy kategorikusan káros – csak eleged van a házastársad rágódásából -, hasznos, ha feltárjuk, miért sürget a tested a menekülésre. Legyen őszinte önmagához, hogy tisztán lásson.

 

Ki kell tartanod, vagy menekülj?

Egy gyors emlékeztető: Csak azért, mert a probléma kialakult, az nem jelenti azt, hogy azonnal le kell ugrania a hajóról. Mielőtt beugranál a mentőcsónakba, nézd meg ezeket a szakértők által jóváhagyott következő lépéseket.

Először is, kérdezd meg magadtól: Ez csak az újdonság varázsa? Az új párok gyakran vesznek részt abban, amit “kapcsolati tivornyázásnak” nevezünk. Lefordítva: Annyira izgatott vagy az új partnered miatt, hogy végül minden szabadidődet vele töltöd. De amikor valaki körül vagy a nap 24 órájában (nem számít, milyen régóta vagytok házasok!), természetes, hogy szeretnél valamennyit egyedül lenni.

Oké, de mi van, ha inkább rólad van szó, nem róluk? Tényleg. Az intim együttlétek alatti oda nem illő érzések jelezhetik a szeretet adására és fogadására való képességeddel kapcsolatos megoldatlan érzelmeket. A gyengéd, meghitt pillanatok szükségesek a kapcsolatokhoz, és ha nem tudsz megbirkózni velük, akkor lehet, hogy van némi belső munkád amit el kell végezned, mielőtt belevágsz a randizásba vagy újra fellobbantod a szikrát a hosszú távú partnerségedben. A terapeutával való munka vagy a problémák megbeszélése az segíthet.

 

Mit tegyél, ha tényleg nem veled, hanem velük van a baj?

Néha egyszerűen nincs olyan megoldás, ami megfelelően kezelné a problémát. Ha ismételten gyakrabban érzed a problémát valaki mellett, mint az izgalom, a szerelem vagy az öröm érzését, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy más irányba indulj el a randizásban. Nem kell felfedned az ellenszenvedet; csak (kedvesen) mondd, hogy az érzéseid megváltoztak. Házas vagy, és kisgyerekeid vannak? Használja ezeket a borzalmas érzelmeket végső motivációként, hogy segítséget kérjen, és valóban feltárja, mi folyik itt.

Hogyan bástyázhatod be a kapcsolatodat:

Harc, nem menekülés

Amikor egyesek súrlódást tapasztalnak egy kapcsolatban, vagy felfedeznek valamit a párjukban, ami nem tetszik nekik, azoknál aktiválódhat ez az érzés mint kiút keresés. Ehelyett inkább fedezze fel a párkapcsolat kezelésének (és javításának!) új forrásait – könyveket, podcastokat, akár terápiát is -, hogy mérlegelje az összes lehetőséget, javasolja.

 

Fordítsd meg a hibáikat

Láttál már valakit, akit szeretsz, fikával az orrában? Persze, ez nem éppen aranyos, de nem szabad, hogy arra késztessen, hogy elhagyd a “hajót”. Úgy kell tekintened a párodra, mint egy emberre, akinek vannak tökéletlenségei. Az irreális elvárásokat rúgd ki, ne a partneredet. Törekedjen arra, hogy együttérző és ítélkezésmentes legyen önmagával és vele szemben is.

 

Vegyülj el tudatosan

Már a randizás szakaszában elkezdhetsz dolgozni egy ilyen problémától mentes kapcsolatért. A trükk? Randizz okosan. Ez azt jelenti, hogy: Csak olyan embereket keress, akiknek ugyanazok a hosszú távú céljaik és értékeik vannak, mint neked.

Ajánlott Cikk: A Komplikált Igazság Arról, Hogy Milyen Egy Nárcisztikus Emberrel Randizni

A Rózsaszín Köd Eltűnt És Hirtelen Minden Megváltozott. Mit Akar Üzenni A Tudatalattid

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!