A Pszichológia Szerint 5 Típusú Párkapcsolat Létezik. Te Melyik Típust Élted Már Át?

Minden párnak megvan a saját értelmezése arról, hogy mi a jó és mi a rossz kapcsolat. Míg egyesek szerint mindenről vitatkozni káros, mások nagy örömüket lelik a véleménykülönbségben. A pszichológiai kutatások szerint azonban vannak olyan viselkedésformák, amelyek az egészségtelen kapcsolatok kategóriájába tartoznak… Az alábbiakban bemutatjuk azt az 5 pszichológusok által felfedezett kapcsolati típust, ami közül 3 egészséges és 2 rendkívül kártékony.

 

Görgess tovább, hogy megtudd, melyik párkapcsolati típusba tartozol!

 

1. Konfliktuskerülők

 

Ha te és a párod mindent megtesztek azért, hogy a dolgok tökéletesen stabilak legyenek, akkor konfliktuskerülő pár vagytok. Mindkettőtöknek megvannak a saját személyes érdekei, ezért mindketten úgy gondoljátok, hogy a kapcsolatotok “elég jó”. Ezért tartózkodtok attól, hogy kifejezzétek, mire van szükségetek a másiktól.

 

Az ilyen típusú kapcsolatban élők nem keresik a személyes előnyöket jelentő dolgokat, hanem inkább az egyetértés területeire koncentrálnak. Próbáld azonban nem kerülni túlságosan a konfliktusokat, mert fennáll az esélye, hogy a partnered elkezdi keresni a figyelmet, ami valószínűleg hűtlenséghez vezető esetekhez vezet.

 

2. Szenvedélyes párok

 

Előfordulhat, hogy a kapcsolatotokat rendkívül szenvedélyesnek és érzelmesnek találjátok, és ebben az esetben az illékony párok kategóriájába tartoztok. A nézőpontotok megosztása a partneretekkel könnyű, mert mindketten tisztelettel, humorral, tisztességgel és jóindulattal teszitek ezt. Kapcsolatotok alapja a kommunikáció, az empátia, az ugratás, a nevetés és az őszinteség.

 

És Nem meglepő, hogy a Gottman Intézet szerint ez a fajta párkapcsolat nagyon is boldog lehet.

 

3. Validáló párok

 

Ha mindig keményen dolgoztok azon, hogy megértsétek egymás nézőpontját a dolgokról, akkor validáló pár vagytok. Lágy, nyugodt módon szembesültök a problémáitokkal, és ami a legfontosabb, a kapcsolatotokat a támogatás és az együttérzés jellemzi. Általában olyan dolgokkal kérsz bocsánatot a partneredtől, mint például: “Sajnálom, hogy így érzel”, mert megérted, mit jelent a kompromisszumkészség.

 

A 3 boldog pár kategóriába a konfliktuskerülők és a szenvedélyes párok közé eső köztes kategóriába tartoztok – nem vagytok sem túl érzelmesek, sem túl hűvösek.

 

4. Ellenséges párok

 

Általában magas szintű védekezést észlelsz a kapcsolatodban, sok kritikával? Úgy érzed, hogy a partnerednek csak a saját érzett igazának érzése számít? Ha ez a helyzet, akkor az első diszfunkcionális párkapcsolati stílus, az úgynevezett ellenséges párok kategóriájába tartozol. Sajnos a konfliktusok itt nem a problémák megoldására szolgálnak, hanem igazi zűrzavart okoznak, mivel a partnerek között nincs támogatás vagy megértés az egyik fél álláspontja iránt.

 

Azt is észrevehetitek, hogy sokat használjátok a “te mindig” és a “te soha” kifejezéseket, és az is előfordulhat, hogy az egyikük lassan elkezd visszahúzódni. A kutatások szerint az ilyen típusú párok hajlamosak arra, hogy boldogtalan párkapcsolatban maradjanak együtt.

 

5. Eltávolodott párok

 

Amikor a kapcsolatotokról van szó, az ellenséges érzések és viselkedésmódok ott vannak: kritika, megvetés, védekezés és kövesedés, de azzal a plusz hajlandósággal, hogy elszakadjanak egymástól. Csak úgy érzed, hogy nincs miért küzdeni, mert a bizalom már elenyészett.

 

Ahogy fentebb említettük, az ilyen típusú kapcsolatban élők meglehetősen ellenségesen viselkednek egymással, akárcsak az ellenséges párkapcsolat típusa, a különbség csak annyi, hogy ez a kapcsolat válásra hajlamos. Az érzelmi bántalmazás állandó ebben a csoportban, mert mind a ketten addig veszekednek, amíg ki nem merülnek és ki nem égnek.

kapcsolatoktipusai

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!