A Bizonyos Kor Sávokban Kötött Házasságok Feltűnően Sokszor Vezetnek Váláshoz – Állítja Egy Tanulmány

Az elmúlt másfél év során a szokásosnál több hullámvölgyet élhettek át a házasságban élők. De még a világjárvány kitörése előtt is sokat elárul egy kapcsolatról, hogy mennyi ideje vannak együtt a házastársák – akár az egyetem első évében kötötték össze az életüket, akár csak a 40. születésnapjuk után. Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy a házasságkötés időpontja valójában meghatározhatja a válás kockázatát. Néhány pár esetében az, hogy egy bizonyos életkor körül kötelezték el magukat egymásnak, végül a házasságuk bukásához vezetett.

Egy felmérés szerint az elváltak 45 százaléka a túl fiatalon kötött házasságot jelölte meg a szakítás okaként.


Bár az, hogy mikor házasodsz meg, nem feltétlenül határozza meg a boldogságodat, a kutatások szerint az esküvői életkorod problémákat okozhat a későbbiekben. Egy 2013-ban a Couple and Family Psychology című szaklapban megjelent tanulmányban Shelby B. Scott és kutatócsoportja arra kereste a választ, hogy melyek a válás legfőbb okai.

Az adatokat 52 olyan személytől gyűjtötték össze, akik a Prevention and Relationship Enhancement Program (PREP) programban vettek részt, amely a jegyespároknak segített a kommunikációs készségeik fejlesztésében. A tanulmány résztvevői mindannyian a PREP-ben való részvételt követő egy és 14 év között váltak el. Mindegyik személy félórás hangfelvételes telefonos interjút készített, amelyben részletesen beszámoltak arról, hogy mi vezetett házasságuk végéhez. Kaptak egy listát a kapcsolat során előforduló gyakori problémákról, és megkérdezték tőlük, hogy ezek “nagyban hozzájárultak-e a válásukhoz”. A válaszuk vagy “igen” vagy “nem” volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egyéneknek fenntartásaik voltak a túl fiatalon kötött házassággal kapcsolatban: 45 százalékuk “igen” választ adott arra a kérdésre, hogy ez hozzájárult-e a válásukhoz. A vizsgálatban részt vevő elvált párok 61,1 százalékának legalább egy partnere ezt jelölte meg a válás okaként. A párok 23,7 százalékánál pedig mindkét partner azt mondta, hogy a túl fiatalon kötött házasság hozzájárult a szakításukhoz.

A házasságkötés átlagos életkora ezeknél a résztvevőknél 23 év volt.


Scott és csapata megállapította, hogy azok a résztvevők, akik egyetértettek azzal, hogy a túl fiatalon kötött házasság vezetett a váláshoz, átlagosan 23,3 évesek voltak, amikor összeházasodtak. Ezek az elváltak megosztottak néhány megjegyzést a kérdéssel kapcsolatban, és arról számoltak be, hogy csak rövid ideig ismerték a partnerüket, mielőtt életre szóló elkötelezettséget vállaltak volna. Néhányan úgy vélték, hogy ha hosszabb ideig randevúztak volna a párjukkal, jobban megismerhették volna a kapcsolatot, és “racionálisabb döntést tudtak volna hozni arról, hogy kihez menjenek feleségül”.

Az érem másik oldalán 29,2 év volt a házasságkötés átlagos életkora azoknál a résztvevőknél, akik szerint a fiatalon kötött házasság nem volt hatással a válásukra.

Egy másik tanulmány azonban azt találta, hogy a 32 év előtti házasságkötés csökkentheti a válás kockázatát.


Az évek során számos különböző kutató vizsgálta, hogy az életkor és a házasság hogyan függhet össze a válással. Egy 2015-ben az Institute for Family Studies által közzétett tanulmányban Nicholas Wolfinger, a Utahi Egyetem professzora a családdal, az egészséggel és a termékenységgel kapcsolatos statisztikai vizsgálatokhoz használta a házasságról, válásról és egyebekről információkat gyűjtő National Survey of Family Growth (NSFG) 2006-2010 és 2011-2013 közötti adatait. Mindkét felmérésben több mint 10 000 válaszadó szerepelt.

Az eredmények szerint a kicsit fiatalabb házasságkötésnek lehetnek bizonyos előnyei. Wolfinger azt találta, hogy a húszas éveik során az emberek válási kockázata valóban alacsonyabb volt. Azt is megállapította, hogy ha valaki 32 éves kora előtt házasodik, akkor minden előtte töltött év különbséget jelent. “Az adatelemzésem azt mutatja, hogy 32 éves kor előtt körülbelül minden egyes további év a házasságkötéskor 11 százalékkal csökkenti a válás esélyét” – írta.

A harmincas éveid eleje után 5 százalékkal nő a válás kockázata.


Wolfinger adataiból arra a következtetésre jutott, hogy a harmincas és negyvenes éveinkbe lépve ismét nő a válás esélye. Sőt, azt találta, hogy minden egyes év után, amit 32 éves korod után házas vagy, a válás kockázata több mint 5 százalékkal nőhet.

Lehet azonban még egy kegyelmi időszak a kapcsolatotok számára. Wolfinger megjegyezte, hogy az NSFG adataiból az derül ki, hogy azok válnak el a legkevésbé, akik 28 és 32 éves koruk között házasodnak.

Ajánlott Cikk: Az Ideális Férfi 11 Tulajdonsága És Ezek Nem Azok, Amire Számítottunk

A Bizonyos Kor Sávokban Kötött Házasságok Feltűnően Sokszor Vezetnek Váláshoz

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!