A 10 Legrosszabb Dolog, Amit A Hajaddal Tehetsz:

Mindenki szép, erős és fényes hajfürtöket szeretne. Bár ennek a célnak az eléréséhez a kiegyensúlyozott táplálkozás és a jó hajápolás a legfontosabb eszköz. Szeretnénk megmutatni néhány dolgot, amit esetleg úgy csinálsz helytelenül, hogy nem is tudsz róla.

 

 

Az ezen a listán szereplő dolgokat jobb, ha elkerülöd, hogy a hajad egészséges maradjon.


1. Túl sokáig várni a nyírásra vagy a vágásra

Ha töredezett vagy göndör a hajad, ha rendezetlennek tűnik, és már nincs formája, ha a hajad könnyen összegubancolódik, vagy rengeteg szimpla csomó van benne – valószínűleg már régóta esedékes a hajvágási időpontod, különösen, ha hosszú hajat szeretnél. A tincsek hosszabbak lesznek, ha rendszeresen vágatod őket; nem azért, mert gyorsabban nő a hajad, hanem mert a végei nem fognak töredezni és törni.

Megoldás: Látogasson el rendszeresen a fodrászhoz.

2. DIY – festés magadnak

A barkácsolás sok alkalomra praktikus lehet, de a hajfestés nem tartozik ezek közé, hacsak nem vagy esetleg profi fodrász, vagy legalábbis nem tudod pontosan, mit csinálsz. A legvalószínűbb, hogy a végén úgyis el fogsz menni egy szalonba, de sokkal nehezebb és költségesebb lesz kijavítani, bármit is csináltál. Inkább hagyd, hogy a szakemberek foglalkozzanak vele már az elején.

Megoldás: Egy fodrászhoz való időpont.

 

3. Nedves haj fésülése vagy formázása

Amikor a hajad nedves, nagyon érzékeny és hajlamosabb a törésre. Kísérletezhetsz egy kicsit, hogy legközelebb, amikor hajat mosol, ellenőrizd. Válassz ki egyet (csak egyet, nem akarjuk, hogy kopaszodj), és próbáld meg megtörni. Azt fogod tapasztalni, hogy sokkal könnyebben törik, mint amikor a hajad száraz. A kefe ugyanezt teszi, de egy hajszál helyett több száz hajszálat tör el.

A forró szerszámok (hajcsavaró vagy hajkiegyenesítő) hő hatására a víz nagymértékben elpárolog, és ahogy mindannyian tanultuk az iskolában, a víz a párolgással kitágul, így törik a hajad. Ráadásul a forró eszközök használata egyszerűen megsüti a hajadat, hogy befejezze a károsodást.

Megoldás: fésülködés és formázás előtt hagyd megszáradni, és néhány hővédő termék használata is ajánlott.

4. Koszos kefék használata

Amikor kifésülöd a hajad, rengeteg elhalt hámrészecske kerül a kefédre, még ha nem is látod. Az elhalt bőr tökéletes környezet a baktériumok szaporodásához, mindenféle baktériumhoz. Amellett, hogy egyszerűen undorító, a fejbőrödre is visszakerülhet, ha nem mosod rendszeresen a hajkefédet.

Megoldás: mosd meg a kefédet, vagy tegyél egy zsebkendőt a kefére, mielőtt kifésülnéd a hajad. A fésülködés után dobd el a zsebkendőt, magát a kefét pedig hagyd tisztán.

5. Túl gyakran és nagyon forró vízzel mossa a haját.

A fejbőrünkben lévő mirigyek természetes olajokat termelnek, amelyek elengedhetetlenek az egészséges fürtökhöz, a forró víz pedig eltávolíthatja ezeket, így a hajad száraz és törékeny lesz. A túlzásba vitt hajmosás végül ugyanezt fogja okozni. A fodrászok azt javasolják, hogy hetente kétszer mossunk hajat, vagy háromszor, ha nagyon zsíros a hajunk.

Megoldás: ne moss hajat minden nap, és csak meleg vizet használj.

6. Nem használsz kondicionálót, vagy samponok helyett használod.

A samponok és a kondicionálók teljesen különböző termékek, amelyeket különböző célokra használnak, és nem helyettesíthetik egymást. A samponok tisztítanak, a kondicionálók hidratálnak.

Íme egy egyszerű összehasonlítás: Az autódnak benzinre és olajra is szüksége van, nem csak egyikre vagy másikra. Ez két különböző termék, és az autód nem fogja értékelni, ha benzint öntesz oda, ahová olajat kellene. Ugyanez a helyzet a hajaddal is: ha sampon helyett kondicionálót használsz, vagy egyáltalán nem használsz, a fejbőröd nem fogja azt mondani, hogy “köszönöm”. Bár a kár nem lesz olyan drága az autóhoz képest… valószínűleg.

Megoldás: használd mindkettőt, először sampont, majd kondicionálót.

7. Nem váltogatod a hajápoló termékeket, amikor a hajad megváltozik.

Rengeteg különböző termék van manapság a piacon – vékonyszálú, durva, festett, sérült hajra és még sok másra. Ezek kissé eltérő összetevőkkel rendelkeznek a céltól függően. Ha a hajad megváltozott, akkor a termékeknek is változnia kell.

Végezzünk újra egy autó összehasonlítást. Mindannyian tudjuk, hogy nem szabad benzint tankolni egy dízel négykerék-meghajtású autóba. Tehát miért használnál zsíros hajra való sampont, ha szőkített, száraz tincsekkel rendelkezel?

Megoldás: ideje bevásárolni.

8. Túl gyakran fésülöd a hajad, és a hajtövektől kezdve csinálod.

Ha a hajadat a tövétől fésülöd, a végén hatalmas csomót csinálsz, és rengeteg hajat tépsz ki. Ha így teszel, a gyökerek is meggyengülnek. A túlfésülés hasonló károkat okoz. Általánosságban elmondható, hogy ne javítsd meg, ha nincs elrontva; más szóval ne fésüld meg, ha nem kell megfésülni.

Megoldás: mindig a hajvégektől kezdje a fésülést, és haladjon a hajtövek felé, közben oldja ki a csomókat (és ne vigye túlzásba).

9. Túl gyakran van feszes frizurád

Ha nagyon gyakran, nagyon szorosan kötözöd össze a hajadat, az előbb-utóbb károsíthatja azt, mert szó szerint kihúzod a hajszálakat a gyökerükből. Ha a lófarok a kedvenc stílusod, kerüld a fémrészekkel ellátott hajgumikat, vagy naponta változtasd a hajgumi magasságát, váltogatva a “fel” és “le” napokat.

Megoldás: kösd meg a hajad időnként, de ne minden nap.

10. Túl sok nap

Általában, ha hosszabb időt tervezünk a szabadban tölteni, eszünkbe jut a naptej használata, de gyakran elfelejtjük a haj védelmét. A túl sok napsütés nemcsak a bőrünket, hanem a hajunkat is károsítja. Ha a hajad erősen elszíneződik, száraznak tűnik és érződik, és sok a töredezett hajvég, akkor valószínűleg az UV-sugárzás a felelős érte.

Megoldás: viselj kalapot vagy sálat.

A 10 Legrosszabb Dolog, Amit A Hajaddal Tehetsz

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!